LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      artiklar

      Nästa generation blir dyr

      Vi är nu förmodligen mindre än ett år från nästa generations konsoler, och om vi får tro redaktör Mäki riskerar dessa att göra stora hål i din portmonnä...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Jag surfar till Prisjakt.nu och söker efter Xbox One X och Playstation 4 Pro. Förstnämnda går idag att köpa för runt 4000 kronor, men då är det från mindre kända eller sämre betygsatta butiker man får beställa. Sedan klättrar priserna ända upp till 5000 för den som köper från mer etablerade butiker. Playstation 4 Pro då?

      Det är ungefär samma sits. För 4200 kronor hittar jag konsolen, och sedan klättrar det upp till 5000 kronor även där. Nu försöker jag inte utmana någon av er i Google-Fu (även om jag gissar att några redan klickat fram ett nytt fönster för att "visa den där jävla Mäki" att man kan spara ytterligare 47 kronor på Xbox One X och hela 61 spänn på Playstation 4 Pro), utan bara slå fast att det faktiskt är rätt dyrt än idag att köpa sig en konsol.

      Nästa generation blir dyr
      Xbox One X släpptes den 7 november år 2017 och är tillsammans med Playstation 4 Pro de första lyckade halvtidskonsolerna.

      Faktum är att Playstation 4 släpptes för mindre än Pro kostar idag, medan Xbox One gick för 5000 kronor. Det är i praktiken lanseringspriserna som gäller fortfarande, även om vi idag såklart snackar om betydligt kraftfullare konsoler. Jag tycker att både Playstation 4 Pro och kanske framför allt Xbox One X är fenomenala halvtidskonsoler och jag hoppas innerligt - samt tror - att Microsoft och Sony gör samma grej även nästa generation och att de vågar ta i ännu mer.

      Detta är en annons:

      Men inte heller det var egentligen vad jag var sugen på att skriva om, utan det faktum att vi alltså fortfarande är på lanseringsprisnivå för dessa båda konsoler. Och Switch är inte så förbaskat mycket billigare den heller, för övrigt. Om bara ett år är det som bekant dags för Playstation 5 och Xbox Scarlett. Jag skulle till och med tro att båda dessa enheter finns ute på marknaden om mindre än 365 dagar (Microsoft och Sony vill ha dem ute till Black Friday, resonerar jag).

      Nästa generation blir dyr
      Den 10 november 10 år 2016 släppte Sony Playstation 4 Pro och kunde erbjuda mer än den dubbla beräkningskapaciteten mot vanliga Playstation 4 och den tredubbla jämfört mot Xbox One S.

      Det ställer naturligtvis frågan; vad ska dessa kosta? Hårdvara är inte gratis. Playstation 4 Pro och Xbox One X kostar som de gör, för att det behövs för att täcka utgifterna och det har påtalats otaliga gånger att det i princip är ett nollsummespel för alla utom Nintendo att sälja konsoler. Vinsten ligger i spel, DLC, tjänster och tillbehör. Och när det kommer hårdvara med rejält bättre prestanda, så får vi även räkna med klart högre priser. Men betydligt mer än 4000-5000 kronor tror väl ingen av oss på?

      Det ställer då frågan om Playstation 5 och Xbox Scarlett ska kosta lika mycket som Pro och X - och det ska de naturligtvis inte. Ingen skulle välja att köpa denna generations hårdvara om de för samma peng fick nästa generations. Det rimliga är därför att priset på Pro och X sjunker. Men hur ser realistiskt marginalerna ut där? Det är fortfarande vanliga Playstation 4 och Xbox One som säljer bäst för övrigt, och hur mycket kan dessa prisdumpas?

      Detta är en annons:
      Nästa generation blir dyr
      Nintendo Switch har fortfarande inte fått någon prissänkning och Nintendo har gått ut med att det heller inte är någon på väg.

      Låt oss leka med tanken att Microsoft och Sony sänker priserna med $100, runt tusen kronor. Räcker det? Skulle någon gå in på Elgiganten och tänka att de kan få en Playstation 4 Pro för 3500 kronor och välja en sådan istället för en Playstation 5 för 4500 kronor? Jag tror helt enkelt inte på det. Skillnaden är för liten både procentuellt och i riktiga pengar. Dessutom vill Elgiganten inte gärna sälja för mycket Xbox One X heller, eftersom den om något år är passé. Det blir dålig merförsäljning. Genom att kränga en Xbox Scarlett, kommer kunden gå hem med en konsol som ska försörjas med spel och prylar under i alla fall fem år framöver och som det kommer marknadsföras skiten ur.

      Så lek med tanke att de kapar priset med $200 då, runt 2000 kronor. Ja, då börjar vi snacka. Men är det ens nästan trovärdigt? Då ska priset nästan halveras under loppet av ett halvår. För även om de nya konsolerna inte kommer förrän i oktober/november (tror jag), så kommer det vara känt när de släpps, vad de kostar och vilka spel som finns absolut senast efter E3-mässan tidigt i juni 2020. Folk kommer helt enkelt inte vara lockade att handla en gammal konsol för samma pris som en ny, mycket bättre. Priset måste alltså ner innan sommaren.

      Nästa generation blir dyr
      Denna utvecklings-enhet av Playstation 5 har bekräftats vara äkta, men är knappast hur den färdiga konsolen kommer se ut.

      Men ingen tror väl egentligen att $200 är särskilt troligt? Om det är ett gångbart pris, skulle vinsten idag på de nya konsolerna vara absolut makalös. Av prislappen på 4200 kronor för en Pro eller X, går runt en fjärdedel raka vägen till skatt med kemikalieskatt inbakad. Det är 1050 kronor. Sedan vill såklart affären tjäna en slant också samt ytterligare andra utgifter. Säg att Microsoft och Sony får behålla i bästa fall 2200 kronor av de 4200 du betalar, och du inser att en prissänkning med $200 skulle låta dem behålla några futtiga hundralappar per såld konsol. Vi snackar på vippen till välgörenhet där det nästan vore billigare att bara ge bort dem gratis. Jag vet att jag förenklar (medvetet, och har heller inte alla parametrar) som att momssatsen givetvis är procentuell, men vill i stora drag beskriva mitt resonemang.

      Dessutom kostar en Playstation 4 Slim som billigast idag runt 3100 kronor, fortfarande med Prisjakt som källa. Det visar två saker. Först och främst att prissänkningen på $200 skulle göra en Pro billigare än en Slim. Det går såklart inte, så då måste den följa efter. Uppenbarligen tycker Sony att den bör kosta dryga tusenlappen mindre än Pro, och om den kostar 2200 kronor skulle denna alltså ner på 1100 kronor. Inte heller det realistiskt.

      Nästa generation blir dyr
      Microsofts nästkommande konsol gick länge under namnet Xbox Two i folkmun. Nu vet vi att arbetsnamnet är Scarlett, men även det något som lär bytas ut.

      Det andra som Slim-priset visar, är som sagt att Sony tycker att just tusen spänn är en bra gräns mellan Playstation 4 Pro och dess svagare bror. Microsoft tycks resonera på ungefär samma sätt, även om en Xbox One S är något billigare än Playstation 4 Slim. Det skiljer runt 1500 kronor mellan en Xbox One X och S. Och just dessa 1500 kronor är vad jag tror vi minst kommer få betala extra för Playstation 5 och Xbox Scarlett.

      Jag tror att priserna på Pro och X kommer sänkas något under kommande månader, där en realistisk gissning är $50 eller möjligen $100. Sedan läggs det på 1500 kronor på de nya konsolerna i förhållande till dagens priser, så det skiljer i runda slängar 2000 kronor mellan det bästa från nuvarande generation och nästa. Men det betyder samtidigt att vi knappast kommer få se några nya konsoler som släpps för under 5000 kronor - och gör de detta, så tror jag de har offrat den för många så heliga prestandan rejält.

      Nästa generation blir dyr
      Streamade spel kommer växa lavinartat under kommande år, och vad det får för inverkan på konsolförsäljningen återstår att se.

      Kort sagt tror jag nästa generation blir den dyraste någonsin. I sig kanske inte så konstigt med tanke på att den som inte har råd kommer kunna behålla sina gamla konsoler som kommer hänga med länge än och spela Microsofts/Sonys spel till PC samt streama dem utan att alls behöva hårdvara med Playstation Now och xCloud. Allt detta är nytt för kommande generation kontra de tidigare, och det ger även möjlighet för Microsoft och Sony att ta i lite extra med hårdvaran eftersom spelförsäljningen (som är där man tjänar pengar) troligen inte kommer stå falla med konsolförsäljningen på samma sätt framledes. Om det är bra eller dåligt... är däremot upp till var och en att avgöra såklart.



      Loading next content