Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi kollar in alla rykten om nästa generation

Det fullkomligen bubblar av mer och mindre trovärdiga rykten om nästa generation. Vilka ska man egentligen tro på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När jag växte upp var spelrykten något den coolaste killen på skolan ljugit ihop om TV-spel och som resten av oss kids sedan trodde på. Källa var ofta pappa, eller liknande. Senare blev det lite mer sofistikerat i takt med att speltidningar blev allt större, men även då handlade det påfallande ofta om samma rykten som gick runt, runt och visade sig vara helt felaktiga. Ett bra exempel på det var uppgifterna att det skulle gå att låsa upp allt blod i den kraftigt censurerade Mortal Kombat-versionen till Super Nintendo.

När internet slog igenom blev ryktesspridningen monumental och då ofta även uppbackad med tvivelaktiga fotobevis som oftast såg ut som att någon fotat en tornado från insidan, men hävdade att det var någon som lyckats få av Lara kläderna i Tomb Raider II. Idag är rykten en helt annan best (och spelvärlden en smula mer vuxen). Sakta men säkert har det blivit så enormt många personer inblandade i varje storspel, att det nästan är konstigt att det inte läcker mer saker än det faktiskt gör.

Vi kollar in alla rykten om nästa generation
Super Nintendo-versionen av Mortal Kombat var hutlöst hårt censurerat, men det ryktades länge att det gick att få fram blodet.

När jag inför denna artikel bläddrade ett halvår bakåt i Gamereactors arkiv hittade jag exempelvis uppgifter om att Microsoft skulle släppa en skivlös Xbox One, att Google skulle utannonsera en speltjänst, att Switch skulle få virtual reality-stöd i år, att Halo: The Master Chief Collection skulle släppas till PC, att Dragon Age 4 skulle utannonseras på The Game Awards och att Ronda Rousey skulle spela Sonya Blade i Mortal Kombat 11. Bara för att välja några stycken som visade sig stämma till punkt och pricka.

Detta är en annons:

Det är långt ifrån hundraprocentigt, men transparensen i spelvärlden har aldrig varit större. Idag vet vi oftast saker helt eller delvis redan innan de utannonseras. Det bara är så. Och med detta i åtanke har jag nu kollat in några flitigt diskuterade rykten om nästa generations konsoler, för att försöka slå fast sanningshalten i dem. Då kör vi!

Vi kollar in alla rykten om nästa generation
Sony lär vilja höja priset på Playstation Plus genom att tillföra fler tjänster - precis som Microsoft gjort. Kanske kan de med Playstation Plus Premium få beta-testa Gran Turismo Sport 2 eller få exklusivt DLC, till exempel.

Playstation Plus Premium kommer till Playstation 5 - Att ha abonnemang till sina konsoler är en guldgruva för konsoltillverkarna. Det är pengar som folk betalar varje månad och får egentligen ganska lite för det. Att spela online är gratis till alla andra aktuella format än Playstation 4, Switch samt Xbox One, och det vill man såklart gärna behålla. Att bara skruva upp prislappen är såklart riskabelt, och det ryktas att Sony därför istället gör om tjänsten med nytt innehåll. Microsoft har redan utannonserat detta med sitt Xbox Game Pass Ultimate, och jag skulle snarast förvånas om Sony inte gör något liknande. Jag kan tänka mig att Playstation Now bakas in i tjänsten och/eller andra funktioner som fler gratis spel eller exklusivt DLC och betatester.

Xbox Two utannonseras på E3 - Jag tror varken Playstation 5 eller Xbox Two släpps förrän 2020. Och då andra halvan av året. Både Playstation 4 och Xbox One utannonserades sju till nio månader innan de faktiskt släpptes, och det skulle alltså betyda att de visas under våren 2020 med samma mönster. Men... så är jag inte alls säker på att det blir. Sony har redan berättat om Playstation 5 och jag är inte alls säker på att Microsoft är nöjda med att de får allt medialt utrymme och är formatet det snackas om. Dessutom tror jag inte heller att överdrivet många Microsoft-utvecklare har saker på gång till Xbox One längre, och det betyder att det finns en överhängande risk för en tämligen tom E3-presskonferens. Med detta i åtanke räknar jag med att Microsoft kommer prata om sin nya konsol, som dock knappast lär få pris eller utseende utannonserat förrän närmare inpå lansering.

Detta är en annons:
Vi kollar in alla rykten om nästa generation
Microsoft har inte varit rädda att byta ut vare sig handkontroller, konsoler eller menysystem under pågående generation. Och detta lär de fortsätta med.

Det släpps två versioner av Xbox Two - Det har snackats mycket om att det redan på lanseringen ska finnas något motsvarande Xbox One S och Xbox One X när Xbox Two släpps. Jag tror inte alls på detta, nya konsoler behövs något år in på generationen för att hålla intresset uppe. Med detta sagt är ändå två konsolvarianter på samma produkt något jag kan jag ändå tänka mig, men då är det mer liknande Xbox 360 Arcade och Premium. Det vill säga samma prestanda, där den billigare dock kan ha mindre hårddisk, ingen SSD, sakna kablage, inte ha stöd för Blu-ray med 4K, enklare materialval och så vidare. På det sättet kan det finnas en 500-1000 kronor billigare konsol redan på premiärdagen, men att det kommer en uppdaterad enhet runt tre år efter premiären även nästa gång, tror jag är realitet.

Playstation 5 kostar 5500 kronor - Jag tyckte ryktet att Playstation 5 skulle kosta $499 var ganska vagt redan när det dök upp. Sony vet bättre än alla andra vad fel prislapp betyder. När Playstation 3 såldes för $599 spelade det ingen som helst roll att den följde upp tidernas mest populära stationära format, utan folk valde Xbox 360 ändå. Med Playstation 4 lade de sig på $399, men det tror jag inte de gör denna gång. Jag älskar min Playstation 4 som sprang cirklar runt Xbox One på alla sätt vid lanseringen (utom möjligen spelen, ironiskt nog), men det var en tämligen svag konsol som fick en del kritik för detta redan då, och som saknade uppenbara nyheter annat än touchplatta på handkontrollen. Hade inte Microsoft och Nintendo gjort så fenomenalt svaga insatser med Wii U och Xbox One, så tror jag inte det hade gått lika bra. Det här vet även Sony och när de nu bekräftat bland annat SSD-hårddisk och Microsoft uttryckligen sagt att de ämnar tävla i prestanda, så tror jag de höjer priset. Jag misstänker dock de nöjer sig med $449, inte så långt ifrån ryktet visserligen, men det lär vara fullkomligt hittepå i alla lägen.

Vi kollar in alla rykten om nästa generation
Vad Playstation 5 kommer att kosta lär inte utannonseras förrän vi faktiskt får se konsolen, och eventuellt är det inte ens helt spikat ännu.

Xbox Two blir mer kraftfull än Playstation 5 - Microsoft har nyligen sagt att Xbox ska vara den mest kraftfulla konsolen. Och de behöver också ett tydligt dragplåster till nästa generation. Egentligen är det ju ingen magi. Du kan gå och köpa ett gäng fruktansvärt brutala grafikkort, hutlösa mängder minne och sedan pula in allt i ett litet chassi. Rolla den sedan vit med vattenfast färg och skriv "Min konsol" med dymo, och du har praktiskt taget gjort en egen spelenhet. Vad enheten i slutändan får kosta, är vad som styr prestandan i slutändan, och alla konsoltillverkarna vill tjäna pengar. Hästkrafterna kan alltså inte vara så mycket värre än prislappen indikerar om det inte ska vara välgörenhet. Med allt detta sagt, tror jag dock Microsoft är redo att plånbokskriga lite igen, det måste de nog göra. Deras spel kommer dock gå avnjuta via xCloud och PC utan någon konsol, och jag tror de nästan hoppas att folk gör det istället för att spela via Xbox Two. Då blir det färre konsoler att subventionera, men samma mängd intäkter. Och jag tror att det är här vi hittar Microsoft med Xbox Two.

Det kommer en uppdaterad Nintendo Switch - Det har ryktats flitigt om två nya Switch-enheter, en billigare som ska komma inom kort samt en kraftfull som ligger lite längre fram. Jag är fullkomligt övertygad om att båda dessa rykten stämmer. Nintendo 3DS är på väg bort och att ersätta den med en prisvärd Switch, känns som en självklarhet. Och när både Microsoft och Sony kommer med nya konsoler, så kommer de såklart få rejält med mediatäckning. Nintendo konkurrerar visserligen inte med prestanda egentligen, men syns man inte så finns man inte och det gäller även Nintendo som ju tagit till prestandatricket tidigare med både Nintendo DSi och New Nintendo 3DS. Om Switch inte får en hårdvaruuppdatering är den alltså snarast en anomali, och att enheten piffas till för att stjäla lite rampljus tror jag alltså på. Det blir heller inte sämre av att flera källor rapporterat samma uppgifter, där de som lämnat ryktena är trovärdiga.

Vi kollar in alla rykten om nästa generation
Även Switch väntas få en mer kraftfull uppdatering, men det förfarandet är egentligen inget nytt för deras bärbara enheter.

Full satsning på SSD-hårddiskar - Sony har redan bekräftat SSD till Playstation 5 och det ryktas att Microsoft kör detta i Xbox Two. Frågan är bara om det är en mindre hårddisk som avlastar och kör operativsystemet eller en större på minst terabyten. Men blir inte sistnämnda svindyrt då? Jo, det skulle jag säga att det blir, även om priserna gått ned. Men det finns en annan sak än priset som får mig att tveka på detta och det är att detta blir genombrottsgenerationen för 4K-spelande till konsol... och även för 8K. Jag har redan nu flera spel på över 100 gigabyte och de kommer inte bli förre nästa generation. Om det bara ryms runt fem-sex spel på din hårddisk så blir det problem. Och när 8K börjar slå igenom räcker en hårddisk på en terabyte ingenstans. Jag skulle alltså tro att det handlar om en avlastningshårddisk, alternativt en halvstor samt att det blir lättare än någonsin att komplettera med en extern.



Loading next content