Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony, nästa års E3 och Playstation 5

Sony chockade spelvärlden genom att ställa in nästa års E3-medverkan. Men varför gjorde man egentligen det - och vad blir konsekvenserna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag tyckte det var märkligt redan när Sony ställde in årets Playstation Experience. Visst, fjolårets tillställning var av det sömnigare slaget, men det var ändå ett inarbetat koncept som låg smidigt i anslutning till The Game Awards då "alla" viktiga personer ändå var i trakten. Det ledde till att vi ofta fick se spel på The Game Awards med informationen att det kommer mer senare på Playstation Experience.

Sony, nästa års E3 och Playstation 5
Sony har kanske mer än någon annan utgivare fulländat konsten med E3-presskonferenser och brukar vara bäst på E3 i alla fall fyra gånger av fem.

När de hoppade över årets upplaga utgick jag från att de sparade krut inför E3. Att döma utifrån Gamereactors kommentarsfält var det många Sony-fans som resonerade på samma sätt. Men nu vet vi alltså att så inte var fallet. Sony ställer helt enkelt in nästa års E3-presskonferens, och jag satt initialt med hakan i knät. Det är ju inte som att Sony varit direkt dåliga på E3, tvärtom, de är förmodligen bäst av alla på konceptet mässpresskonferenser.

Men så började jag fundera. Kanske fanns varningstecknen där redan i somras. När jag skrev Gamereactors sammanfattning av deras E3-presskonferens, så summerade jag den med att jag "tvivlar på att det här kommer betraktas som en av deras mer minnesvärda" tillställningar. Och det får man nog säga står sig, att döma utifrån kommentarsfältet höll de flesta med.

Detta är en annons:
Sony, nästa års E3 och Playstation 5
Death Stranding är ett av de spel som ännu inte släppts och redan varit med på tre E3-mässor. Kanske tyckte Sony att en fjärde helt enkelt är onödigt.

Sony, som ofta har som taktik att utannonsera spel väldigt tidigt, hade redan på förhand deklarerat att det skulle bli lite annorlunda på E3 2018 med fokus på det som är på gång snarare än nyheter. Det var till stor del spel vi sett flera gånger tidigare, som tog plats och väldigt lite nytt visades. Och när jag tänker på vad de hade kunnat göra på Playstation Experience i år eller E3 2019 så dyker ju samma spel upp igen. Days Gone. Ghost of Tsushima. Death Stranding. The Last of Us: Part II.

Sannerligen inga oheta spel, men titlar vi har sett förr. Risken är väl snarast att de börjar kännas gamla redan innan de ens är släppta, det har som bekant hänt förr (tänker bland annat på Crackdown 3). Men elefanten i rummet är såklart Playstation 5. Vad spelar den för roll i allt detta?

Jag skulle säga huvudrollen. För jag är beredd är att äta en sous vide-lagad ullstrumpa på att spelen jag rabblade ovan är Sonys farväl till Playstation 4. Jag tror dessutom att minst tre av dem kommer avnjutas bäst till Playstation 5 (precis som The Legend of Zelda: Breath of the Wild till Wii U och Switch) och att spelen optimeras för att fungera så bra det går till det formatet som ju behöver sälja bra, medan Playstation 4 ju redan sålt bra. AMD har sedan tidigare bekräftat att de jobbar på komponenter till nästa Playstation och Xbox, och det finns alltså heller ingen anledning att tro att konsolerna inte tekniskt kommer vara mycket närbesläktade med sina föregångare, och varandra!

Detta är en annons:
Sony, nästa års E3 och Playstation 5
AMD har dragit vinstlotten igen och bygger både Playstation 5 och Xbox Two, rimligen är komponenterna hyggligt närbesläktade med föregångarna och att göra spel som fungerar på både nyare och äldre konsoler hyggligt enkelt.

Sonys alla utvecklare är helt enkelt i full gång med spel till Playstation 5, och eftersom konsolen inte är utannonserad och inte heller lär utannonseras innan E3 2019 - så finns det verkligen ingen anledning för Sony att ha en E3-presskonferens. Då skulle det som sagt ha blivit mer av det gamla istället eftersom de inte lär påbörja och utannonsera några fler storspel till sin trotjänare.

Så får vi inte se något från Sony alls under året? Jo, det tror jag absolut. Klart de kommer utannonsera grejer och spel på gång har de bevisligen. Nintendo har ju sina Direct-shower, medan Microsoft har Inside Xbox. Jag kan absolut tänka mig att Sony gör något liknande för att hålla intresset vid liv, det finns nämligen en enorm fara med att låta sista åren i en konsols levnad kännas trista, kolla bara på Xbox 360 (eller Playstation 2).

Utan att ha minsta insyn i Sonys planer, tycker jag dock ändock att det här känns som ett tveksamt grepp. Sony har historiskt dominerat E3, och hur bra utomstående event de än gör - såsom Playstation Experience eller Paris Games Week - så är mässan idag så inarbetad att den har en stor digital publik samt bevakning av vanlig media. Det Sony tappar är helt enkelt ett jättelikt skyltfönster. Här kan man inflika att det kanske är bättre att ha event utanför istället där man får all uppmärksamhet själv, och medan det resonemanget tveklöst har sina poänger så är det ju inte som att Sony direkt verkar ha lidit någon nöd på att vara starka på just E3. Eller tror någon att det hade gått ännu bättre om de inte medverkat på E3 och att mässan snarast hållit dem tillbaka?

Sony, nästa års E3 och Playstation 5
Sony vill säkert visa Playstation 5-spel, men konsolen är som bekant inte utannonserad ännu och hårdvara visas traditionellt innan spelen till dem.

Tvärtom har mässan bidragit till att ge Playstation 4 vind i seglen och verkat lugnade för fansen som övertygats om att godsaker är på väg. Kan man stå ut i mängden är E3 ett kanonfint verktyg för att få ut sitt budskap. Nu kommer Microsoft och Nintendo säkerligen passa på att få stå ut lite extra istället när de har världens ögon på sig med en konkurrent mindre som dessutom brukar stjäla allt rampljus. Och om Sony vill visa något, får de så gott de kan försöka nå ut till de breda massorna, där jag (möjligen pessimistiskt, men likafullt även realistiskt) tvivlar starkt på att de kan få ut budskapet till samma månghövdade casual-publik som de fått på E3.

Här har jag sett att somliga besvikna fans skrivit saker i stil med att ingen bryr sig om E3 längre eller att mässan har gjort sitt så det ändå bara var ett smart drag av Sony. Utan att peka ut någon har jag roat mig lite med att leta i vår historik och sett samma personer som skrivit detta, kritisera Nintendo för att inte köra live-presskonferenser på E3 och posta nedlåtande grejer om Microsoft för att de hade så liten golvyta på själva mässan i år/tidigare år jämfört med framför allt just Sony. Och nu, efter att ha spolat fram ett år är det nu plötsligt ett kanondrag att inte ens ha varken presskonferens eller Nintendo Direct och fiffigt att ha mindre golvyta än Microsoft.

Sony, nästa års E3 och Playstation 5
En del har försökt få det till att E3 dalat i popularitet. Sanningen är dock den motsatta och allt från streamade presskonferenser till besöksantal satte rekord ifjol.

Det är kanske väntade reaktioner från denna typ av postare (som finns i alla läger, oavsett vilket format man har som nummer ett), men angående att E3 skulle vara på fallrepet så är det ändå så att presskonferenserna ses av allt fler och mässan växer och växer. Det finns alltså ingen riktig substans i dessa påståenden. Det är helt enkelt inte ett beslut Sony tagit lätt på och något som förmodligen varit svårt att fatta för dem.

Med allt detta sagt, tror jag ändå det här kan vara ett misstag från Sonys sida, och jag säger det övertygad om att de ändå kommer försöka presentera saker under året på annat sätt. Det känns helt enkelt lite avmätt när den ena konkurrenten just nu stärker sitt varumärke med både teknik och nya utvecklare, medan den andra skryter om osannolika försäljningsrekord. Jag är inte säker på att Sony nödvändigtvis kommer tappa av detta, men risken för dem är snarare att det gamla talesättet "när katten är borta, dansar råttorna på bordet" blir verklighet. Det vill säga att de genom detta beslut gett i synnerhet Microsoft, men även Nintendo, chansen att öka medvetenheten om vad de har att erbjuda till en publik som tidigare inte hade valt annat än Playstation 4 och oemotsagt nå ut till allmänheten.

HQ


Loading next content