Svenska
Gamereactor
artiklar

En bärbar semester

Efter att ha betat av tips till Ios och Android ger sig redaktionen nu på de "riktiga" bärbara konsolerna: Nintendo 3DS och Playstation Vita. Vi sammanfattar maskinernas styrkor och ger dig goda spelråd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
En bärbar semester
Nintendo 3DS släpptes den 25 mars förra året och kostar idag runt 1500 kronor.

Nintendo 3DS
Efter en trög start förra våren med högt pris och få namnkunniga spel gjorde Nintendo det enda rätta; man sänkte priset rejält och släppte Zelda. Resten är, som man brukar säga, historia. Nintendo 3DS har krossat alla möjliga försäljningsrekord och i takt med att Nintendo släpper allt fler höjdartitlar i ett för dem ovanligt högt tempo så har den bara blivit allt mer oumbärlig. Idag är Nintendo 3DS den bästa reskamrat man kan ha med bra spel i de flesta genrer.

De enda som möjligen kan tänkas känna sig snuvade är fans av grafiktung action, för trots att Nintendo 3DS har ett riktigt hyggligt grafikchip som väl motsvarar Wii, är det fortfarande en relativt lågupplöst enhet främst tänkt att underhålla med spel som sätter innehåll före yta. Och några som är experter på just sådant är ju Nintendo själva. Men faktum är att tredjepartsstödet för Nintendo 3DS är oväntat bra, bland annat har Capcom, Namco, Sega, Square Enix och flera andra hunnit med att släppa oumbärligheter som platsar i vilken spelsamling som helst.

Och runt knuten ser det ännu bättre ut, bland annat kommer ett exklusivt Castlevania-äventyr, ett nytt Luigi's Mansion, Musse-äventyret Epic Mickey: Power of Illusion och ett Smash Bros-spel. Något som däremot inte kommer är förstapersonsskjutare som det ser ut. Nintendo 3DS har bara ett analogt styrdon, något Nintendo löst genom att släppa ett otympligt batteridrivet tillbehör som inte blivit någon succé.

Detta är en annons:
En bärbar semester
Den 28 juli släpps Nintendo 3DS XL som erbjuder större skärm och bättre batteritid.

Vilket väl är på både gott och ont. Förstapersonsspel i 3D hade såklart varit häftigt, men eftersom det saknas bra styrmöjligheter så väljer utvecklarna istället att fokusera på andra typer av titlar och därmed finns det heller inga gråbruna militärspel att tala om till formatet.

Till skillnad från tidigare Nintendo-enheter har 3DS ett väl utbyggt onlinestöd med massor av funktioner. Det inkluderar bland annat en onlineaffär med rejält utbud av spel och inom kort även fullpristitlar att kunna laddas ned så man slipper fippla med kassetter. Eftersom Nintendo 3DS stödjer vanliga SD-kort är lagringsutrymme både billigt och lättillgängligt, vilket är en stor fördel för formatet. Även funktionen Street Pass förtjänar att nämnas, eftersom det på allvar gör det roligt att ha med sig Nintendo 3DS på resande fot där man hela tiden får nya grejer om man råkar möta andra 3DS-ägare utan att veta om det.

Nintendo 3DS kommer inom kort erbjudas i två storlekar: den vanliga och XL. Sistnämnda kostar några hundringar extra, har nästan dubbelt så stor skärm och bättre batteritid. För den som inte har ont om plats känns den som det bättre köpet av en enhet som definitivt har framtiden för sig och som undan för undan bara blir bättre och bättre tack vare täta och genomtänkta uppgraderingar av mjukvaran. Här är fem olika typer av spel som vi rekommenderar att du skaffar om du bestämmer dig för att Nintendo 3DS är något för dig.

Detta är en annons:
En bärbar semester

Kid Icarus: Uprising
Efter 20 år av väntande var Pit tillbaka i ett helt nytt actionäventyr där Nintendo blandade olika typer av spel i ett skyhögt tempo och med den förmodligen bästa grafik som står att finna till formatet. Tack vare justerbar svårighetsgrad och ett vanebildande samlande är det här ett spel du inte kommer att lägga ifrån dig i första taget.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
Ett av världens genom tiderna bästa spel blev inte direkt sämre av att få rejält uppiffad grafik, modern spelkontroll, bättre flyt och ett Hyrule i 3D sköna dimensioner. Även om vi klarat denna saga så många gånger förr så är det bara att kapitulera för denna briljans. Det här är den bästa remaken någonsin och ett absolut måste i samlingen.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Super Mario 3D Land
Andra utvecklare jobbar också med tre dimensioner, men då handlar det mest om att effektsökeri. När Nintendo gör det är det något helt annat. I Super Mario 3D Land är de tre dimensionerna inte bara en cool grej utan en faktor att ta hänsyn till. Det skapar helt nya typer av pussel i det absolut bästa plattformsspelet till Nintendo 3DS.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Theatrhythm Final Fantasy
Se det såhär: Final Fantasy-serien har spelvärldens absolut bästa musik. Och det här är ett musikspel med bara just den musiken, kan det bli mycket bättre? Att Theatrhythm Final Fantasy sedan även är roligt att spela blir liksom bara en bonus medan man jagar highscores till Terras tema från Final Fantasy VI eller återigen betvingar Sephiroth till One Winged Angel.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Ghost Recon: Shadow Wars
Istället för att försöka klämma ned Ghost Recon på den lilla Nintendo 3DS-skärmen tog Ubisoft kontakt med X-com-skaparen Julian Gollop. Resultatet blev ett långt och mäktigt strategispel som tål att spelas om och om igen i vad som sannolikt är det mest vanebildande och underskattade spelet till formatet.

Läs recensionen!

En bärbar semester
Playstation Vita finns även i vitt, som du ser. Konsolen kostar cirka 2300 kronor för Wi-fi-modellen. Den med 3G är runt 500 kronor dyrare.

PS Vita
Precis som i den förra generationen av handhållna konsoler erbjuder Sony det aningen vuxnare och mer högteknologiska alternativet. Playstation Vita må sakna 3D-effekter, men i gengäld får du en större och skarpare skärm, bättre prestanda, dubbla analoga styrspakar (utan fånig tillbehörssats), två kameror och en touchskärm på baksidan av enheten. Konsolen har även en rörelsesensor. Dessa specialfunktioner används flitigt i flera spel - ibland mest som en gimmick, ibland som riktigt lyckade spelmässiga inslag.

En bärbar semester
I PS Vita har Sony övergett XMB-menysystemet och istället får vi en mer Smartphone-liknande lösning med petbara menyknappar.

Stöd för Wi-Fi, Bluetooth och 3G (det sistnämnda för en extra slant) finns till Playstation Vita. Spelen släpps på Sonys egna minneskort och du kan förstås även ladda ned småspel via PSN. Med hjälp av GPS och funktionen "Near" kan du leta upp spel i den verkliga världen och hitta andra Vita-användare på gatorna. Det finns goda möjligheter till chatt och du kan även ladda ned en Facebook-applikation till din konsol.

PS Vita har dragits med låga försäljningssiffror, något vi kan tycka är ganska orättvist. Det är en bra maskin och spelutbudet är kvalitativt och varierat. Förhoppningsvis får vi se en boost i försäljning framöver, något en prissänkning skulle kunna kratta för. Just nu ligger priset på lite drygt 2000 kronor och kalaset blir därför en dyrare affär än Nintendo 3DS, men med tanke på prestanda och funktion är det en rimlig summa.

Själva spelen då? Sony har varit noga med att göra bärbara versioner av sina stora spelserier till Playstation 3, och därför har vi tidigt fått se bärbara versioner av Uncharted, Little Big Planet och Resistance. Här finns dock ännu mer att hämta, och trots den vuxnare inriktningen finns alla möjliga genrer representerade. Något du lär se i våra fem speltips, som kommer här:

En bärbar semester

FIFA Football
Har du något som helst intresse för fotbollsspel är FIFA Football ett givet val. Tack vare Vitans hårdvara är EA:s skapelse det bästa bärbara fotbollsspelet någonsin. Grafiken och animationerna håller toppklass och du har total kontroll på dina benskyddsbärande små gynnare under matcherna, tack vare de dubbla analogspakarna. Det är också ett spel som räcker länge, tack vare de många spellägena.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Uncharted: Golden Abyss
Detta är ett spel för dig som trånar efter matinéäventyr, farfarströjor och drömmer om Indiana Jones på nätterna. Uncharted: Golden Abyss imponerade på oss med sin spektakulära grafik och sina välspelade dialogsekvenser, och är en klar rekommendation. Äventyren i Panamas djungler bjuder på rafflande skottväxlingar och akrobatikmoment där du verkligen behöver hålla tungan rätt i mun.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Rayman Origins
Ubisofts toksnygga och genomcharmiga plattformsspel till de stationära konsolerna var ett glädjepiller. Roligt nog är kvaliteten till Sonys bärbara också i toppklass. Banorna är varierade, uppfinningsrikedomen till synes oändlig och musiken lär få dig att stampa takten på bussen. Visst, här finns ingen co-op, men för soloplattformaren är det stor underhållning.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Gravity Rush
Det är kul att bryta mot fysikens lagar. Och att hitta på några nya själv. Gravity Rush följer Preys, Portals och Super Mario Galaxys exempel och låter dig i rollen som Kat utforska staden Hekseville, där du kan manipulera gravitationen efter eget behag. Förutom alla uppochned-promenader vankas också en del fighting i de varierade, väldesignade områdena.

Läs recensionen!

En bärbar semester

Metal Gear Solid HD Collection
Två klassiska spel med vår favoritagent Snake står på menyn i denna maffiga samling. I Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty och Metal Gear Solid 3: Snake Eater smyger du på fiender, skaffar nya vapen och avnjuter en matigt komplex story om supervapen, informationskrig och framtida konflikter. Spelen skiljer sig en hel del från varandra, men den där speciella Metal Gear-andan ligger över hela samlingen som en härlig filt med kamouflagemönster.

Läs recensionen!



Loading next content