Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi testar Apples nya Ipods

Tre nya modeller av Ipod Touch, Ipod Nano och Ipod Shuffle har släppts lös på marknaden. Vi besökte Apple för att syna dem i sömmarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hösten är här och likt talesmän för ett trendigt klädmärke har Apples Europa-representanter tagit sig till Stockholm för att dela med sig av sin höstkollektion av Ipods för Gamereactor. Ipod Touch, Ipod Nano och Ipod Shuffle har alla fått nya modeller och efter ett hårdtest är vi övertygade om att de är intressanta allihopa.

Den vanliga Ipod Classic tycks ha tappat lite i popularitet och Apple medger att bland annat Ipod Touch och förstås Iphone har ökat i popularitet. Intresset för att använda Apples produkter som spel- och applikationsmaskin har också ökat och därför börjar vi med Ipod Touch, där en rad viktiga förbättringar skett i denna den fjärde generationen av poden i fråga.

Vi testar Apples nya Ipods

Ipod Touch

Detta är en annons:

Det första man lär lägga märke till är att Ipod Touch nu är (ännu) tunnare och med sin tjocklek på 7,2 milimeter är man nästan rädd att man ska skära sig på den (apropå skära kan användare av förra Touch-modellen andas ut, de sylvassa ändarna på volymknapparna är nu runda och fingervänliga). Tack vare A4-chipet som även finns i Ipad är denna slanka design möjlig utan att förlora prestanda.

Touchskärmen är nu av samma knivskarpa Retina-modell som till Iphone 4 och som vi redan berättat är den ett litet mirakel i sig. Allt från standard-bakgrundsbilden med vattendroppar till de minsta, enskilda bokstäver när du surfar kvällstidningar i Safari är fullt synliga. Bland det första jag gör med poden i fråga är att ladda hem Epic Citadel och Pinball 4 HD för att njuta av slottsväggar och nästan overkligt upplösning i flipperbord.

Ipod Touch kommer i 8, 32 och 64 gigabyte stora modeller och är numera också utrustad med två kameror, en på vardera sida. Detta möjliggör bland annat videochatt i Apples "Facetime", ett smidigt sätt att kommunicera och utöver avgifter för nätkommunikation är det dessutom gratis. Liknande funktioner har vi sett förr i andra sammanhang men att kunna använda det utan ett mobilabonnemang och med Apples klassiska användarvänlighet gör samtalen mycket smidiga.

Vi testar Apples nya Ipods
Detta är en annons:

När jag testar att Facetime-ringa Petter Hegevall och skrämma honom med min nuna går det briljant och jag bjuds på en bra uppdaterad videoström av Europas argaste chefredaktör. När Petter plötsligt återgår till sin Iphones huvudmeny, förmodligen för att läsa en statusuppdatering från någon ny Facebook-flirt, fryser bilden och en upptagetikon dyker upp. Vi kan dock fortsätta att prata (men Petter låter dock distraherad).

Nya Touch har också en förbättrad gyro och nu kan den registrera rörelser i tre dimensioner och hur snabbt respektive långt den har rört sig. Det ska bli intressant att se hur framtida spel kan använda den funktionen. Överlag är nya Touch en mycket gemytlig bekantskap och definitivt värd din uppmärksamhet om du vill ha en musik-, film- och spelmaskin när du är på språng (och inte kräver något minimalt).

Vi testar Apples nya Ipods

Ipod Nano

Så till Ipod Nano, som också uppdaterats med betydande förändringar där Multitouch-skärmen är den främsta. Numera bläddrar du bland din musik med svepande fingerrörelser och som Iphone- och Ipod Touch-ägare känns det omedelbart bekant.

Här finns fyra huvudsakliga menyer med fyra val i varje. Två av dem innehåller val för musik, som spellistor, sortering efter artister/genrer/låttitlar och så vidare. I de övriga två hittar vi FM-radion, röstmemon, en klock-applikation och en fitness-ikon där du kan slå igång Nanons stegräknare. Vad gäller den sistnämnda kan du bestämma olika dagliga mål för hur mycket du ska promenera eller springa och Nanon är också kompatibel med Nikes Ipod-dojor.

Ingen Home-knapp finns, så för att bläddra bakåt i menyerna sveper vi bara med fingret åt vänster, alternativt håller ett finger nedtryckt varsomhelst för att komma hela vägen tillbaka. Skärmen är på 1,5 x 1,5 tum stor och med en upplösning på 240 x 240 pixlar är det aldrig något problem att se vad man håller på med. Om du kniper tag i skärmen kan du rotera den med- eller motsols så att du alltid har rätt sida vänd mot dig.

Vi testar Apples nya Ipods

Ipod Nano är en absolut fröjd att använda och att klämma fast den i jeansfickan och bläddra genom sitt musikutbud, eller bara se skivomslagen i miniatyr är mycket trevligt. Radio har varit ett önskemål bland Ipod-ägare länge och att söka bland stationer och så vidare fungerar fint. Du kan till och med pausa stationen du lyssnar på, upp till en kvart, och sedan lyssna vidare där du var.

Ipod Nano släpps i två modeller, 8 och 16 gigabyte och kostar 1595 respektive 1895 kronor. Visst hade det varit mumsigt att kunna se på film i den varför den inte levereras med lurar med volymkontroll förstår jag inte (det fungerar dock att plugga in såna lurar och styra Nanon på det sättet). I övrigt är detta överlag en extremt läcker liten MP3-spelare med snygg design och utmärkt användarvänlighet.

Vi testar Apples nya Ipods

Ipod Shuffle

Så till den pluttigaste av de nya poddarna, den faktiskt sväljbara Ipod Shuffle. Med denna 2-giggare för knappa 500-lappen surfar du inte Youtube-klipp, här drar du inte chipsfingrarna över någon display, utan här är du bara ytterst mobil med en frimärkesstor MP3-spelare.

Den förra generationens Shuffle fick utstå mycket spott och spe och med sina många märkliga designval, främst det att slopa vanliga knappar, var det förtjänat. Denna gång tar man den säkra rutten och återintroducerar knappar för volym och uppspelning av musik.

Denna Shuffle kan dock styras med rösten också, och med ett anrop får du reda på vilken låt som spelas och om du vill starta en särskild playlist rabblar poden alfabetet och du stannar den när den exempelvis når C som i "Chill".

Överföringen av filer är dock inte den snabbaste och den pluttiga USB-kabeln som följer med är inte imponerande. Överlag är det dock bra nyheter att Shuffle har återvänt och kombinerar de bästa egenskaperna av sina tidigare inkarnationer.



Loading next content