Svenska
Gamereactor
artiklar

E3 - De saknade spelen

Inför E3 kom nästan dagligen rapporter om vilka storspel som skulle visas, men när mässan väl startade saknades ett antal stortitlar. Jonas kolla in deras öden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

E3 är över och det har förmodligen satts nytt rekord i antalet utannonserade spel. Detta trots att det inte visats någon ny konsol, vilket annars brukar vara det som leder till flest visade nya titlar. Men trots rekordet saknades mängder av nya stekheta projekt vi hade hoppats på att få se mer av. Både sådana som halvt utlovats skulle visas, spel vi tog för givet skulle finnas på plats, okända spel som skulle utannonseras men även ett stort antal redan kända lir som på förhand utlovats vara klara för att visas under E3.

Och det är långt ifrån bara småttingar som drog sig ur i sista sekund och därför saknas. Det inkluderar bland annat Valve som i sista sekund ställde in någon stor grej på E3, vilket ersattes med ett Gabe Newell-besök hos Sony där han utannonserade Portal 2 till Playstation 3 (utöver redan kända PC och Xbox 360). Men även Rockstar hade planerat vara med på E3, bara för att sedan berätta att man inte skulle vara med alls och istället visa sina spel några veckor efter E3.

Vilka spel som visades på E3 vet ni redan, och det är därför på sin plats att gå igenom de som inte visades. Här är därför en genomgång av några av de större avbräcken från världens viktigaste spelmässa.

Okänt Rare-spel
Minns du Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts? Det släpptes 2008. Sedan dess har Rare inte släppt ett enda fullprisspel, och inte nog med det, man har inte ens haft något utannonserat. Men det skulle det bli ändring på under E3. Rare hade två spel, varav åtminstone ett skulle visas, men eftersom man berättade att man har två spel under utveckling så räknade man såklart med att visa båda. Resultatet blev att Kinect Sports visades (utan att man ens nämnde Rares inblandning) och spel nummer två lät vänta på sig. Rare har alltså ett spel till på gång, förmodligen mer hardcore och mer klassiskt Rare (vågar vi hoppas på ett nytt Killer Instinct eller Perfect Dark?) som lika gärna kunde ha visats förra veckan... men inte gjorde det...

Detta är en annons:

Batman: Arkham Asylum 2
Trailern visades redan i december förra året. Såg stekhett ut. Batman: Arkhamn Asylum 2 skulle släppas nu i höst och visas på E3. Facit: vi har fortfarande inte sett skymten av det och inte heller nämndes det på E3-mässan. En rimlig gissning är en rejäl försening och att Batman: Arkham Asylum 2 är ett spel vi kommer se mer av på E3 nästa år.

Beyond Good & Evil 2
Vi vet inte vad som händer när det gäller uppföljaren till Ubisofts mästerverk. Michel Ancel ryktas ha lämnat företaget och just därför ska spelet enligt vissa källor vara nedlagt. Ubisoft dementerar detta dock och informerar oss om att Beyond Good & Evil 2 ligger på is. Kanske var det naivt att tro att vi skulle få se spelet på E3, isåfall är vi naiva. Vi hade hoppats på en dunderöverraskning i form av en stencool gris.

Wii Vitality Sensor
Redan förra året visade Nintendo upp sin pulsmätare och Microsoft och Sony fick stora skrämselhickan. Exakt vad den skulle användas till var man dock förtegna om, men i år skulle vi få besked. Så blev det inte. Wii Vitality Sensor saknades helt på Nintendos presskonferens och några närmare besked än att den i alla fall inte var nedlagd kunde Nintendo inte ge.

Saints Row 3
THQ var säkra på sin sak, på E3 i år skulle vi äntligen få se mer av Saints Row 3. THQ sade det så sent som en dryg månad innan mässan till och med. Något undertecknad inte minst såg fram emot, då jag verkligen älskade föregångarna. Men icke. Av Saints Row 3 syntes inte ett smack och när vi får veta mer har vi inte en aning om.

Detta är en annons:

Hitman 5
Redan innan före E3 sipprade informationen ut om ett nytt Hitman. Stora livsstilsmagasin berättade att det skulle komma att släppas redan i år och inte ens Square Enix själva försökte förneka att det var på väg. På E3 skulle vi få veta, men för att göra en lång historia kort så blev det inget av med den saken.

Last Guardian/Team Ico Collection
Att Last Guardian är på väg vet vi efter fjolårs-trailern, och Sonys nya strategi att ge ut Playstation 2-samlingar med HD-grafik på aktuella titlar är känt. Sistnämnda är intressant eftersom en Team Ico-samling tycks vara på väg enligt flera källor. Sony sade tidigare i år att man inte talade om Last Guardian och hänvisade till E3, men där blev vi inte mycket klokare då Last Guardian saknades helt. Liksom Team Ico Collection.

Ninja Theorys nya
Pålitliga ällor säger att Ninja Theory jobbar för fullt med Devil May Cry 5. Själva säger de att de jobbar med en populär spelserie till en stor utgivare. Vilken och vilka, ville de dock inte tala om, utan hänvisade till E3 där... ingenting hände.

PSN/Wiiware/Xbox Live Arcade-spel
Det här är inte något som utannonserats innan E3, men vi vet alla att Microsoft, Nintendo och Sony har massor av nedladdningsbara spel under utveckling. På respektive presskonferens lös de dock alla med sin frånvaro helt för första gången (trots att de är mer poppis än någonsin) och man fick gräva bland pressreleaserna för att hitta lite nedladdningsbar kärlek. Men inte vet vi speciellt mycket om vad som komma skall.

Final Fantasy Versus XIII
Square Enix velade i våras om Final Fantasy Versus XIII. De snackade om eventuella Xbox 360-versioner samt om att de kanske skulle visa upp rollspelet på E3. Det blev inget av med något av dem och Final Fantasy Versus XIII fortsätter ligga i något slags limbo.

PSP2
Nintendo berättade vitt och brett om uppföljaren till Nintendo DS och hur tredjepartsutvecklarna närmast tigger och står på kö för at få utveckla till den. Samtidigt går Sony kräftgång med PSP i alla regioner utanför Japan och riktigt fina källor berättade både detaljerat och ingående om vad dess efterföljare skulle innehålla för komponenter och funktioner. Men av utannonseringen blev det ingenting. PSP2 är fortfarande höljd i dunkel och nu heter det att vi ska få se den på Tokyo Game Show i höst.

I Am Alive
På E3 var det meningen att vi äntligen skulle få se mer av det lovande I Am Alive. Ubisoft ville dock annorlunda, men fortsätter hävda att spelet är under utveckling. Om det stämmer och när de isåfall tänker visa äventyret förtäljer dock inte historien.

Resistance 3
Insomniac var på plats hos Sony inför deras presskonferens och det mesta såg klart ut inför en utannonsering av Resistance 3. Så blev det dock inte och vad Insomniac gjorde bakom kulisserna har vi inte en aning om. Däremot vet vi med säkerhet att man inte hade något att visa på hela E3-mässan, vare sig vi snackar just Resistance 3 eller det kommande multiformatsspelet som utvecklas tillsammans med EA.

E3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelen
E3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelenE3 - De saknade spelen


Loading next content