Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens tio bästa spelnamn

Grafik, ljud och innehåll är inte allt. Ett spel måste ha ett namn också. Gärna ett som väcker intresse och låter bra. Redaktionen har listat de tio bästa spelnamnen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med tanke på de senaste årens trend att sätta generiska undertitlar på fodralen (sådana som inte säger någonting om spelet överhuvudtaget) är det lätt att glömma att det finns många riktigt, riktigt bra spelnamn därute också. Titlar som är ren mumma för både kropp och själ. En del för dess mångtydighet eller poetiska klang, andra för att de helt enkelt låter förbannat tuffa. Vi har - efter många och långa diskussioner och finska smädelser - enats om de tio absolut bästa spelnamnen någonsin.

Världens tio bästa spelnamn

(10) Sleeping Dogs
United Front Games / 2012
"Låt den sovande hunden ligga." Ordspråket säger egentligen mer om spelets handling än vad spaltrader av lösryckta liknelser någonsin kan göra. Men här kommer de ändå. För liksom den som väcker en sovande hund petar den hårdnackade polisen Wei Shen sina nyfikna fingrar i helt fel typ av triad-gäng och stör något som kan orsaka skada mot både honom och personer i hans omgivning. Kanske är det så enkelt att de sovande hundarna liksom Chuck Norris aldrig sover, utan helt enkelt väntar på nästa offer? Vi vet faktiskt inte, men att Sleeping Dogs är en fantastiskt snygg speltitel, den saken är lika säker som att den neonupplysta Hong Kong-natten är vacker. Och våldsam.

Världens tio bästa spelnamn
Detta är en annons:

(09) No One Lives Forever
Monolith Productions / 2000
Namnet på Monolith Productions spionäventyr får en direkt att tänka på valfri James Bond-film. Uppoffringar, kampen mellan det goda och det onda, världen som konstant står på spel... Kan det också ha att göra med att en rulle vid namn "You Only Live Twice" inte bara utgör lite av en motsats till det här namnet utan också utspelar sig under 60-talet? På samma gång ger namnet en känsla av Carpe Diem, en nick åt Robert Herricks rad "Gather Ye Rosesbuds While Ye May", och om en historia som uppmanar en att leva livet medan man kan, ta chanser och följa sina drömmar. Ett namn som får en att tänka på solnedgångar och storslagna, majestätiska livsöden. Eller på Tom Hanks i sann Forrest Gump-anda.

Världens tio bästa spelnamn

(08) Outrun
Sega AM2 / 1986
Oavsett om vi pratar spel eller andra uttrycksformer så fungerar i regel devisen "less is more" som ett rättesnöre att hålla sig efter vad gäller titlar. De verkligt minnesvärda titlarna är sällan de långa och komplexa, som försöker trycka in så mycket som möjligt och beskriva precis allt, med en ostig underrubrik ovanpå en annan. Istället är det titlarna bestående av ett eller ett par ord som lika elegant som enkelt fångar en stämning eller en känsla. Outrun är en sådan titel. Ordet, som löst översatt till svenska blir ungefär "köra om" eller "köra ifrån" beskriver utan omsvep det som är spelet kärna, varken mer eller mindre. Då behövs inga vackra metaforiska omskrivningar eller tekniska racingtermer. Bara ett enda välfunnet ord.

Världens tio bästa spelnamn
Detta är en annons:

(07) Bioshock
Irrational Games / 2007
Bioshock. Få speltitlar klingar lika rätt. Det är kort, rakt men också oerhört målande. Att namnet syftar på såväl genmodifikationerna, världen som sådan samt på det sätt spelet dundrade ned och lyckades överraska trots stor hype är ingen tillfällighet. Några stackare har förmodligen fått betalt för att banka skallen i väggen dagarna till ända i hopp om att hitta en titel som gränsar till att vara både djup, ostig, frän, oberäknelig och välljudande. Det var dock mödan värt. Vi och många med oss kan, bara genom att lyssna på namnet, urskilja olika nyanser av mystik; misslyckade experiment, svunna världar, riskfyllda upptäckter. Bioshock som namn var med dess bakomliggande, beräknande psykologi en viktig del i uppbyggandet av dragningskraften i spelet.

Världens tio bästa spelnamn

(06) Resident Evil
Capcom / 1996
"Resident... IVÖÖÖÖÖL!" Varje gång ett äventyr i Capcoms mest framgångsrika och långlivade spelserie drar igång, möts man av den där hemska, ödesdigra mansstämman som förkunnar att det är ett gäng ruskiga timmar som väntar. Vare sig det är en zombie-bebodd herrgård, första mötet med ärkeäcklet Nemesis eller galna bybor i Spanien räcker det med att bara höra titeln för att den gemene spelare ska få upp nostalgiska, bloddränkta bilder från survival horror-genrens främste pionjär. Resident Evil må ha blivit mer action-orienterat i de senare delarna men den illavarslande titeln står sig fortfarande som den mest ikoniska inom skräckspelsvärlden.

Världens tio bästa spelnamn

(05) Grim Fandango
Lucasarts / 1998
Grovt översatt till vårt nordiska tungmål betyder Grim Fandango något så 40-taligt coolt som "En Grym Affär". Och det är exakt vad du vad känner att du ska få uppleva när du ser Tim Schafers kulthit breda ut sitt flådiga titelkort framför dina ögon. Med bara två ord, där "Grim" står för det lilla allvaret och "Fandango" står för den storslagna galenskapen, lyckas man måla upp en smakfullt svartvit noir-värld med rökande privatsnokar, mexikanska dödsfestivaler och sinnesrubbad humor i en perfekt figursydd Monkey Island-kostym framför våra ögon. Och att spelet med råge infriar allt vad vi förväntat oss, endast från att se titeln, är anledningen nog till att det får vara med på listan.

Världens tio bästa spelnamn

(04) Beneath a Steel Sky
Revolution Software / 1994
Vissa titlar har en rent poetisk klang. Slut ögonen och säg "Beneath a steel sky" och du märker hur titeln kröker på sig som en smidig katt och tar ett graciöst skutt från tungspetsen. Bakom namnet döljer sig ett klassiskt (och än idag riktigt underhållande) peka-och-klicka-äventyr stöpt i lika delar satir och humor som dystopi och cyberpunk. Titeln målar elegant upp en bild inför det inre ögat; vi ser en härjad och högteknologisk framtidsvärld som i efterdyningarna av krig och föroreningar återuppbyggts med stål och glas och betong. En del titlar är bra för att de snyggt sammanfattar innehållet i ett eller två ord. Andra lyckas vara lika delar konkreta som tankeväckande. Beneath a Steel Sky hör definitivt till sistnämnda.

Världens tio bästa spelnamn

(03) Doom
Id Software / 1993
Medan flera av de andra titlarna på den här listan har en poetisk innebörd, vacker klang eller kammar hem poäng för ren originalitet är Doom något helt annat. Vi är förtjusta i korta, simpla och träffsäkra namn och få är lika kort, simpelt och träffsäkert som just Doom. Redan innan du fått ta ditt första steg på de demonfyllda banorna i spelet vet du vad som står på menyn. Det är för oss helt omöjligt att inte omedelbart höra den primitiva hårdrocken i vårt undermedvetna när vi hör dessa fyra bokstäver uttalas, oavsett vilket sammanhang det gäller. Doom är ett perfekt namn för en odödlig actionpärla där motorsågar, avsågade hagelgevär och hela helvetets population går hand i hand.

Världens tio bästa spelnamn

(02) Double Dragon
Sega / 1987
Vad kan väl vara bättre än en drake? Det skulle väl möjligen vara två. Vi törs dock inte svära på att det var så Technos resonerade när de släppte lös de båda hårdsparkande bröderna Billy och Jimmy Lee på en karateturné för att rädda bortrövade Marian. Namnet Double Dragon illustrerar med skoningslös tydlighet fusionen mellan öst möter väst under 80-talet i en tid när ninjas, kaststjärnor och just asiatiska drakar blev självklara inslag i populärkulturen. Bland alla otaliga draktitlar som Blue Shadow, Dragon Warrior, Dragon's Trap, Dragon Ninja och Dragon Power är Double Dragon det överlägset bästa och känns trots inneboende ostighet fortfarande precis lika genomcoolt.

Världens tio bästa spelnamn

(01) Half-Life
Valve / 1998
Half-Life (halveringstid) kan syfta på den tid efter vilken hälften av en given mängd av ett radioaktivt grundämne har sönderfallit. Det kan också - om vi talar halveringstid på den topphemliga forskningsbasen Black Mesa - handla om sannolikheten att hälften att de smittade forskarna som kryper omkring och sprider skräck ska ha förmultnat, för att inte tala om en fullgod benämning på de zombie-äckel som stryker runt längre in i basen som endast till hälften är mänskliga. För Gordon Freeman är namnet en vink till sitt eget liv som sannolikt inte går att rädda. Gordon är ingen actionhjälte, han kan ingenting om vapen utan är en sömndrucken forskartönt som under mardrömsdagen i Half-Life tvingas ta till alla möjliga medel för att rädda sig själv. Half-Life som spel är mästerligt. Half-Life som titel är både mångtydig och elegant, snudd på poetisk, och utan tvekan vårt favoritnamn - genom alla tider.



Loading next content