Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt om Sonys E3-presskonferens

I morse var det dags för Sony att följa upp sin Playstation 4-utannonsering från tidigare i år. Jonas Mäki tar en titt på hur man lyckades och berättar om vad som egentligen hände...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förutsättningarna kunde inte vara mer annorlunda för Microsoft och Sony igår (eller ja, tekniskt sett ultratidigt i morse). Microsoft hade inte visat ett jota av sin spelsatsning och hypen var verkligen i botten. De hade allt att vinna. För Sony var de svårare, de hade medvind, hade visat mycket redan i våras och behövde slå sig egen högt lagda ribba.

Sitsen var faktiskt inte helt olik den vid förra generationen då Microsoft hade hypen körd i botten med Xbox 360 medan Sony redan var solklar vinnare, men där E3 2006 skiftade rollerna varpå Sonys dominans i spelvärlden efter två generation var bruten och man så gott som hela tiden legat sist med Playstation 3.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Så fick vi äntligen se Playstation 4. En tjusig konsol som påminner mer om Playstation 2 i designen än Playstation 3, och även delar förvånansvärt tydliga drag med Xbox One.

Och efter att Microsoft haft den mest spelfyllda presskonferensen i mannaminne med fler nya spelserier, hardcore-satsningar och exklusiviteter än någon rimligen kunde önska sig, är jag faktiskt lite osäker på om Sony ska lyckas när de inleder presskonferensen med en highlight-reel som luktar gammal skåpmat.

Detta är en annons:

Jack Tretton intar scenen, som vanligt kramandes sina händer lite nervöst och börjar snacka om PS Vita. Det hade ryktats på förhand att PS Vita skulle få en framskjuten position på presskonferensen, och som trogen PS Vita-spelare så var det precis vad jag hoppades på. Bland annat bekräftar man att Dead Nation, Flower och Walking Dead ska komma till PS Vita. Trevligt såklart, men inte riktigt vad jag hoppats på då jag hellre velat ha något nytt.

85 spel ska släppas till formatet i år, men man har egentligen inte så mycket att komma med och det börjar tyvärr kännas som att Sony själva långsamt drar ur pluggen för PS Vita. På tur står Playstation 3, och även det är något jag gillar. Känslan av att man inte överges som spelare bara för att man har en gammal konsol är väldigt viktig.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Urtjusiga Beyond: Two Souls är ett av många exklusiva Playstation 3-spel som visar att det ännu finns liv i trotjänaren.

Även om det inte är jättemycket man har att visa så bjuds vi ändå på japanska Rain som ser kryptiskt intressant ut, innan turen kommer till Beyond: Two Souls. Jag skulle ljuga om jag sade att det ser Heavy Rain-hett ut, men är ändå snyggt till tusen och nya spelserier är ett plus i min bok efter åratal av mjölkande med uppföljare. Jag gillar även hur man använt sig av skådespelare som faktiskt ser ut som sina motsvarigheter i spelen.

Detta är en annons:

Gran Turismo 6 står på tur, men varken publiken, övrig redaktion eller jag själv är sådär superpepp. Luften har lite gått ur denna anrika serie, och vi vill hellre se lite nya grejer. Men oavsett om man håller med eller ej, så är det ändå imponerande vad bra Sony stödjer Playstation 3 som kommer fortsätta att vara viktig under lång tid.

Men vid det här laget har en halvtimme redan gått och vi har fått oväntat lite nya utannonseringar, och den Batman: Arkham Origins-visning som följer ändrar inte på det, lite exklusivt DLC till trots. Att man har en Grand Theft Auto V-bundle på gång är dock väldigt positivt för Sony och kommer ofelbart att leda till massor av sålda konsoler. Men ändå. Jag kommer på mig själv med att sakna nyutannonserade exklusiva AAA-spel.

Allt om Sonys E3-presskonferens
En av grejerna som Sony utannonserade var en Grand Theft Auto V-bundle till Playstation 3.

Och när Andrew House intar scenen för att snacka om Playstation 4, så känns det äntligen som att det är dags för just det. Det första man visar är själva Playstation 4-enheten, som ju inte presenterats tidigare. Spontant är den ganska lik Xbox One, så till den milda grad att jag tror Sony blev djupt besvikna när Microsoft visade sin konsol i maj. Sägas ska dock att Sonys variant är betydligt snyggare, och till synes även mindre.

Därpå lämnas scenen överraskande över till Michael Lynton från Sony Entertainment. Han är där för att snacka film och musik. Ungefär här börjar jag verkligen vrida olustigt på mig. Det närmar sig timmen och de stora exklusiviteterna lyser med sin frånvaro medan menlöst PR-tugg varvas med grejer som för tankarna till Microsofts floskelvisning av Xbox One. Film och musik (eller sport, något Microsoft lärt oss tidigare år) är verkligen inte rätt grej att fokusera på under E3. Dessutom finns alltid den uppenbara risken att vi svenskar inte ens får vara med.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Killzone: Shadow Fall imponerade och tycks vara ett rejält sidospår jämfört med tidigare delar.

Shuhei Yoshida, boss för Sonys Worldwide Studios, tar över och börjar på sin knaggliga engelska berätta att man har över 30 Playstation 4-spel under utveckling varav hela 20 ska släppas under konsolens första år. Den som är slängd i matte inser att det betyder drygt 1,5 spel per månad, vilket är mer än godkänt. Men nu vill jag få se lite av dessa spel, tänker jag för mig själv.

Ett spel från alltid lika skickliga Sony Santa Monica visas på skärmen, där vi får träffa vad som tycks vara två vampyrjägare i London i mitten av 1800-talet. De är tillbörligt utrustade med blytunga steampunk-puffror i spelet som visar sig heta The Order: 1886. Precis sådant här vill jag se mer av.

På tur står sedan Killzone: Shadow Fall som fortsätter överraska med både ljusa och frodiga miljöer, följt av lovande Driveclub och Infamous: Second Son vars huvudperson jag verkligen avskyr. Sedan kommer Knack. Även om det är lovande spel, så är det ändå spel vi sett förut, och inga riktiga nyheter till dem utannonseras heller. En tämligen enig redaktion tycker det börjar kännas oroväckande sömnigt.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Transistor ser verkligen urmysigt ut och lär bli ett givet köp för alla indie-fans.

Efter denna kvartett spel, visar Sony ett tech-demo kallat The Dark Sorcerer från Quantic Dream. Det är dock svårt att få någon uppfattning om vad det handlar om, men ingen kan klaga på grafiken i alla fall, som dessutom bekräftas vara realtid. En stund med indie-titlar tar vid. Just indies är något jag personligen verkligen älskar, men jag kan tycka att det får för mycket plats - oavsett hur charmiga exempelvis Transistor och Oddworld-remaken ser ut. Att indies kan självpublicera sina spel till Playstation 4 är dock goda nyheter. Men ändå, Sonys presskonferens saknar de där verkliga försäljningsargumenten. Spelen som får folk att köpa konsolen. Det är helt enkelt inte tungt nog och vid det här laget är jag direkt frustrerad och oroad över hur man förvaltar sin hype.

Var är de exklusiva AAA-spelen som sticker ut? Var är Sonys kioskvältare som kommer att få folk att skaffa konsolen? Att Sony utannonserar några exklusiva DLC-prylar till Diablo III för Playstation-konsoler är liksom inte riktigt vad som får folk att handla en konsol. Nyfikenheten ökar dock när man visar ett inslag med Square Enix där man bekräftar att ryktet stämde - Final Fantasy Versus XIII är numera Final Fantasy XV.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Final Fantasy Versus XIII är nu förvandlat till Final Fantasy XV. Men något snack om exklusivitet var det aldrig.

Eftersom det visas hos Sony så kommer det såklart till Playstation-konsolerna, men ordet "exklusiv" nämns aldrig och jag tror att det därmed är lika med en multiformatstitel. Därefter vankas en Kingdom Hearts 3-utannonsering, men med samma fenomen. Man säger aldrig att det är exklusivt, så jag skulle tro att det är precis lika goda nyheter för alla blivande Xbox One-ägare.

Assassin's Creed IV tar vid. För mig är det en serie som bara blivit bättre för varje ny del, och fyran ser inte ut att vara något undantag. Men mina egna funderingar är istället när de exklusiva spelen ska visas. Och precis som när Microsoft hade tekniska problem med ljudet under flera spel på sin presskonferens, så kraschar denna visning i förtid. Ubisoft fortsätter med att visa Watch Dogs som också är läckert som aldrig förr. Men med risk för att låta som en raspig LP-skiva som hakat upp sig så är inte heller det exklusivt. Man får känslan av att Playstation 4 saknar spel, och då hjälper inte en extra outfit att ladda ned till Watch Dogs om man har en Sony-konsol.

Allt om Sonys E3-presskonferensAllt om Sonys E3-presskonferensAllt om Sonys E3-presskonferens
Spel som Assassin's Creed IV, Watch Dogs och NBA 2K14 är såklart alla högintressanta, men Sony brukar vara bättre på att visa egna exklusiva grejer under presskonferenser medan Microsoft normalt visar spel som dessa.

Multiformatsvisningarna fortsätter med NBA 2K14, och avståndet till Microsoft känns faktiskt oväntat stort. Just mängden exklusiva spel i nya serier brukar vara Sonys paradnummer. Men när Microsoft brassade på med bland annat Crimson Dragon, D4, Killer Instinct, Plants vs Zombies: Garden Warfare, Project Spark, Quantum Break, Ryse: Sons of Rome, Sunset Overdrive, Titanfall samt en okänd titel från Black Tusk (exklusiva uppföljare som Dead Rising 3, Forza Motorsport 5 och Halo 5 inte ens nämnda) - så känns det faktiskt spartanskt.

Elder Scrolls Online står på tur, även det multiformat, men här vankas tidigare beta för Playstation 4. Även Mad Max utannonseras formellt och som det mesta annat är det multiformat med exklusivt DLC. Visst kan man föredra spelen som visats på Sonys presskonferens, men sanningen är att de flesta av dem lika gärna kunnat visas hos Microsoft. Det är inte spel som känns som att Sony "stulit" från Microsoft (som när Square Enix orsakade internetraseri genom att utannonsera Final Fantasy XIII till Xbox 360) och när oinsatta kunder står i butiker för att välja konsol, så kommer det - om det här är representativt - verka som det finns ett större och bättre utbud av spel till Xbox One.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Destiny ser ofattbart lovande ut och att Sony förknippas med Bungie är förmodligen ett genidrag för att locka Halo-fansen att byta konsol.

Jag är redo att avskriva hela presskonferensen som ett misslyckande för Sony att förvalta hypen för Playstation 4 när Jack Tretton återigen kliver upp på scen. Och det som följer är några få minuter som helt förändrar mitt intryck av presskonferensen. Tretton börjar med att förklara att man inte kommer att ha några restriktioner mot begagnade spel, med tydlig adress mot Microsoft. Publiken blir helt till sig.

Han förklarar att Sony tror på dagens modell där folk kan göra som de vill med sina spel, sälja dem till butik, en annan person eller behålla dem för evigt (även det ett orosmoln med Xbox One). Och Tretton fortsätter med att förklara att Playstation 4-spel inte behöver vara uppkopplade mot nätet för att fungera, varpå jublet blir ännu större.

Tretton hör medvinden och förklarar leende att Playstation 4 inte kommer att kräva att du är uppkopplad en gång per dygn, och följaktligen heller inte kommer sluta fungera om du varit utan uppkoppling för länge. Enda negativa brasklappen är att det verkar som att gratis multiplayer är ett minne blott, i fortsättningen krävs Playstation Plus, men jag tycker det är helt rätt. Sony behöver resurser om de ska kunna utveckla multiplayer, det är faktiskt inte svårare än så.

Allt om Sonys E3-presskonferens
Det viktigaste beskedet på hela E3 var Sonys prissättning på $399 som gör att man har ett stort prismässigt övertag mot Microsoft som nu lär få det rejält tufft.

Å andra sidan kommer alla Playstation Plus-abonnenter få omedelbar tillgång till Driveclub: PS Plus Edition när Playstation 4 lanseras, så det kanske även kan bli ganska prisvärt. Till sist får Bungie chansen att avsluta Sonys presskonferens med att visa Destiny som ser häpnadsväckande bra ut, tonsatt av Martin O'Donnell som återigen visar vad skåpet ska stå.

Men Sony har två bomber kvar att släppa, nämligen att man kommer att låta Playstation 3 och 4 samt PS Vita få tillgång till Playstation 3-spel via deras molntjänst under 2014. Dessutom har man mässans hittills viktigaste besked... Playstation 4 ska kosta 399 dollar. Därmed lär man vara tusenlappen under Microsoft för bättre hårdvara med generösare regler. Om vi blundar och bortser från spelen är det i min värld inte ens någon diskussion om att Playstation 4 är det bättre köpet.

Riktigt så enkelt är det dock inte i praktiken, och de flesta kunder vet inte i detalj vad som ingår och inte ingår i det finstilta. Sony hade även behövt fler exklusiva spel, det är verkligen så, och det är ingenting indies kommer att rubba. Men man har den viktigaste faktorn på sin sida, nämligen priset. Och framtiden för Playstation 4 ser i dagsläget riktigt, riktigt ljus ut.

Allt om Microsofts E3-presskonferens hittar du på denna länk.



Loading next content