Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco

Det är F1-helg och Mackan delar med sig av sina funderingar och tankar inför loppet på söndag längs Monacos slingrande gator...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Då var det dags igen, trots vi knappt hunnit återhämta oss från händelserna runt Circuit de Barcelona Catalunya förra helgen. Ett lopp som mot alla odds blev skandalöst mycket mer underhållande än det hade rätt att vara. Förkrossande om du var Ferrari-anhängare men euforiskt ifall du tillhörde Red Bull-lägret. Charles Leclerc blev berövad på vad som borde blivit en jordskredsseger men sådant är F1, upp som en sol, ned som en pannkaka och det tillhör också charmen. Tekniken kan när som helst och ofta när vi som minst anar det helt enkelt bestämma sig för att kasta in handduken. Se bara på vad som skedde med Max Verstappen under de sista varven runt Baku förra säsongen. F1-gudarna ger, F1-gudarna tar.

Med Barcelonas sommarvärme bakom oss vänder vi nu blickarna mot morgondagens lopp och det stundande kvalet. Årets kanske i särklass viktigaste, mest kritiska sådant. Kronjuvelen i F1-kalendern och tillika Europas skimrande pärla fylld till bristningsgränsen av pengar, lyx, överdåd och dekadens. Det är dags för Monaco. Sjuttio-åtta varv runt den ikoniska Circuit de Monaco i Monte Carlo. Banan sträcker sig över en total distans på 3337 kilometer med nitton kurvor och en enda DRS-zon belägen längs start och mål-rakan. Förra året var det den regerande världsmästaren Max Verstappen som tog hem segern och frågan på allas läppar är om han nu kan repetera samma bragd.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Red Bull är favoriterna inför Monaco men kommer det bli en seger för Max igen?

Monegasker och tillika favorittippade Charles Leclerc är i toppform med sin Ferrari som gång på gång under året visat sig vara otroligt snabb i långsamma kurvor. Något vi också sett prov på inte minst i Miami där de röda hästarna toppade tidtabellerna i de mest komplexa sektionerna. Monaco är kort och gott loppet där även de stall med lägre topphastigheter kan skina, ja till och med komma ut på topp. Vi har sett skrällar tidigare och även om Red Bull är snabbare än en väloljad blixt just nu så kommer den regerande världsmästaren få det väldigt svårt denna helgen. Förutsatt att inte något oförutsett sker så klart, och som vi alla vet har sporten en tendens att kunna överraska när vi minst anar det.

Detta är en annons:

För med Monte Carlos snirklande, snäva sträckning är positionen från kvalet och strategi allt. Ett misslyckat däckbyte och loppet är kört, vi minns nog alla Daniel Ricciardos hjärtekrossande misslyckande från 2016-säsongen vilket kostade honom segern efter att ha lett stora delar av loppet. Många ogillar också Monaco för de ofta processions-liknande loppen men undertecknad kunde verkligen inte hålla med mindre. På ingen annan bana under F1-kalendern kan man känna historiens vingslag fullt lika påtagligt som i Monte Carlo och kombinerat med dess oförlåtande natur samt annorlunda utmaning så gör den skäl för sitt namn som sportens kronjuvel. Det ultimata gatloppet fyllt av glitter och glamour.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Kronjuvelen i F1-kalendern, Monaco.

Helgens favoriter är som sagt Ferrari och det är också stallet som tveklöst kommer sätta ribban under dagens kval. Charles Leclerc framför allt har gång på gång under året visat prov på både sin och den otroligt vackra Ferrari-bilens hastighet över kort distans. För även om regerande världsmästaren Max Verstappen ideligen flåsat monegaskern i nacken så har Charles konsekvent lyckats vara den som drar det längsta strået och kommit ut på topp under kvalen. Loppen däremot är ju en annan femma men sett till Monacos unika natur spelar Red Bull och deras otroliga tempo under loppen mindre roll. Ett större frågetecken är i sådana fall snarare Charles ständiga oförmåga att lyckas slutföra loppet i Monaco.

För tittar vi rent historiskt på hans resultat har han inte vid ett enda tillfälle lyckats komma i mål på hemmaplan, och jag kan omöjligen tänka mig att det inte hemsöker honom på någon nivå. Gnager djupt inombords och skapar i alla fall ett litet orosmoln av tvivel. Förbannelse eller otur men aldrig under hela hans F2 eller F1 karriär har han förärats känslan av att rulla över mållinjen på hemmaplan. Tidigt i karriären när han körde för Perma var det en säkerhetsbil följt av skador på hjulupphängningen som grusade hans chanser. Karriären i F1 följde samma mönster och året efter hans otur i F2 var det återigen dags när bromsskivorna låste sig och slungade Charles rakt in i framförliggande Toro Rosso-bilen tillhörande Brendon Hartley.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Ferrari behöver slå tillbaka denna helgen och med deras snabba bil har de all möjlighet.

Drömmarna med Ferrari fick en likvärdigt horribel start när han råkade låsa bromsarna in i Rascasse och följaktligen skadade sina däck. Detta placerade honom mitt i fältet under loppet den efterföljande dagen som slutade med att han tog en allt för stor chansning under det elfte varvet och placerade sin Ferrari i väggen efter att ha försökt passera Nico Hulkenberg. Sen får vi inte heller glömma förra årets F1-säsong där han återigen pressade sin Ferrari lite över gränsen och drog den rakt in i väggen, vilket också påtvingade ett tidigt avslut av kvalet under rödflagg. Med bibehållen pole position såg det äntligen ut som att hans otur kanske skulle brytas men så blev icke fallet.

Skadorna efter hans närkontakt med väggen visade sig vara alltför allvarliga och innan loppet kunde gå av stapeln på söndagen tvingades han avbryta. Ännu en DNF. Så kommer detta året bli annorlunda? Vi får verkligen hoppas så och en seger på hemmaplan med stallet han alltid drömde om att få köra för hela sin barndom är något han verkligen är förtjänt av vid detta laget. Och om så sker, räkna med känslor och tårar i överflöd. Undertecknad har mycket svårt att tro att även den normalt så stoiska och samlade Charles kan hålla tillbaka känslorna i ett sånt läge. Stallkompisen Carlos då? Han visade sig både samlad och snabb under gårdagens FP1 och FP2 och där finns goda chanser till en antingen andra eller tredjeplats på söndag om inte olyckan är framme.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Kan Charles Leclerc bryta sin förbannelse?

Red Bull och deras guldkalv har gått från klarhet till klarhet i år. För även om det gått troll i maskineriet för stallet under nästan varje lopp både för Max likväl som Perez så har de aldrig gett upp och visat prov på exakt varför de är det just nu absolut främsta stallet inom sporten. Oförlåtande, stenhård intern kultur. Absolut. Men det är också vad som krävs för att vara en vinnare i F1. Men Monaco kommer bli en utmaning för dom och här kommer det krävas mer än bara 'jävlar anamma' för att se dom segra. Ferrari med sin bil har definitivt överhanden och även om Max Verstappen gång på gång visat prov på hur kylig och snabb han är så gissar jag på en andraplats här i Monaco. Det kommer helt enkelt bli en alltför stor utmaning att passera Charles och hans Ferrari längs Monacos slingrande vägar.

Checo är definitivt lite av söndagens joker i leken. Mexikanaren har verkligen funnit sin plats i stallet och verkar stortrivas med årets bil. Ja faktum är att han ofta kunnat matcha eller toppa Max under i varje fall kvalen men saknar lite av det otroliga tempo som holländaren har under loppen. Under fredagens två övningstillfällen var han precis lika snabb som tidigare under året. Det är tydligt att han är på sin karriärs topp och verkligen strålar av självsäkerhet. Så striden om tredjeplatsen kommer definitivt vara mellan honom och Ferraris andraförare Carlos, och där tippar jag på att Checo kommer dra det längsta strået förutsatt att där inte uppstår några tekniska problem med hans bil.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
McLaren och Lando Norris har all möjlighet till fina poäng denna helgen!

Bakom de två favoriterna Red Bull och Ferrari får vi nog ändå säga att vi hittar Mercedes. Porpoising-effekten är något som de åttafaldiga världsmästarna till slut ser ut att ha fått grepp om under Spaniens GP och de såg fortsatt både starka och samlade ut under fredagens FP1 och FP2. Både George Russell och Lewis Hamilton har varit riktigt underbart snabba, kanske främst under kvalen. I rent tempo verkar stallet fortfarande ha lite kvar att jobba med och gapet upp till Red Bull och Ferrari är fortfarande tydligt men längs gatorna i Monaco där hästkrafterna inte är fullt lika viktiga så har de en chans att slå tillbaka.

Bakom de två favoriterna Red Bull och Ferrari får vi nog ändå säga att vi hittar Mercedes. Porpoising-effekten är något som de åttafaldiga världsmästarna till slut ser ut att ha fått grepp om under Spaniens GP och de såg fortsatt både starka och samlade ut under fredagens FP1 och FP2. Både George Russell och Lewis Hamilton har varit riktigt underbart snabba, kanske främst under kvalen. I rent tempo verkar stallet fortfarande ha lite kvar att jobba med och gapet upp till Red Bull och Ferrari är fortfarande tydligt men längs gatorna i Monaco där hästkrafterna inte är fullt lika viktiga så har de en chans att slå tillbaka. Av stallets två förare är det George Russell som verkar ha övertaget och där finns goda chanser till att britten kan landa på ett podium denna helgen ifall någon av favoriterna hamnar i en olycka eller på annat sätt tvingas avbryta.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Kan Bottas skrälla på söndag?

Vi ska dock självfallet inte räkna bort den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton som trots en horribel start på Spaniens GP körde likt besatt och visade prov på exakt varför han varit så dominerande genom åren. Det var en otroligt imponerande och inspirerande uppvisning, ja hade det inte varit för att han på stallets order tvingades lätta på gasen under de sista varven hade fjärdeplatsen varit hans. Men nu blev det i slutändan i alla fall en femteplats. Mäktigt resultat med tanke på att han efter första varvet fanns sig i botten på tjugonde plats efter kontakt med Kevin Magnussen i sin Haas och tvingades in i ett pitstop. Inte ens Lewis själv verkade ha något hopp efter händelsen och det krävdes lite uppmuntran från sin tekniska ingenjör för att han skulle komma till sina sinnens fulla bruk igen.

Ett annat stall som verkar vara tillbaka i form är McLaren. Lando Norris visade prov på riktigt bra tempo under fredagen och bygger vidare på framgångarna från Barcelona där han mot alla odds lyckades roffa åt sig en välförtjänt sjätteplats. Trots han under hela helgen mådde otroligt dåligt och enligt information var så pass sjuk att hans kropp skakade när han satt i bilen precis innan formationsvarvet på söndagen. Mycket, mycket imponerande och även om de likväl som Mercedes saknar det där lilla extra för att faktiskt kunna slåss om första och andraplatserna under loppet så finns där all chans till en riktigt fin startposition på söndag och jag tippar på en femte eller sjätteplats, med chans att skrälla om olyckan eller oturen är framme för favoriterna.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
Daniel Ricciardo hade ingen vidare tur under fredagen och behöver poäng denna helgen.

Mer osäkert är det i så fall kring Daniel Ricciardo och jag skrev en lite längre bloggpost om just denna mannen häromdagen vilket ni som missat det kan läsa här. För som vi alla vet har den sympatiska och väldigt omtyckta föraren helt enkelt inte levererat de resultat som han borde de senaste loppen. Situationen är nu så pass allvarlig att hans framtid som förare för McLaren aktivt börjat ifrågasättas och jag finner det mycket osannolikt att han har kvar sitt säte till nästa säsong. Ja förutsatt att inte en markant förbättring sker ganska omgående. Hans smekmånad med stallet är helt enkelt över och ursäkterna har tagit slut. Daniel Ricciardo måste börja dra sitt strå till McLarens stack i striden mot Alpine. Kommer Monaco bli en återgång till form? Nej jag tror dessvärre inte det och Ricciardo kommer hamna utanför poängen.

Bland de övriga stallen och förarna är hackordningen mer osäker men Sauber och framförallt då Bottas är den som har chans och möjlighet att verkligen skina längs Monacos gator. Stallet har återkommande visat att de har ett paket som verkligen har krut i sig och till och med deras gröngöling Zhou Guanyu har presterat bra under säsongen. Även AlphaTauri har så långsamt visat tecken på framsteg och även om Pierre Gasly inte verkar ha blivit bekväm i årets bil så har hans kompis Tsunoda till synes blivit återfödd i år. Efter förra årets minst sagt mycket skakiga säsong har den svordomsbenägna japanen gått från klarhet till klarhet och lyckats dunka in några riktigt imponerande resultat under årets F1-säsong.

Marcus om: F1 2022 Grand Prix de Monaco
George Russell har podiet i sitt sikte!

Sist vill jag även kommentera på Haas som jag verkligen nu hoppas kan ha en mer solid och framförallt skadefri helg. Kevin Magnussen behöver lugna ner sig och bli lite mindre aggressiv. Bilen har fortfarande otroligt mycket potential med sin vrålande Ferrari-motor, något vi också såg prov på under säsongens inledande lopp. För även om uppgraderingarna fortfarande skiner i sin frånvaro så har Haas ett paket som borde kunna leverera poäng varje helg. Problemet just nu är som sagt dess förare. Kevin är snabb men behöver se mer av helheten och Mick behöver samla sig, bli hungrigare. För just nu är sonen till sportens kanske mest ikoniska förare inte mycket att hänga i julgranen och försvarar lika illa som Bottas under 2022-säsongen på sina sämsta dagar.

Williams och Aston Martin då? Tyvärr två stall som fortsatt kommer vara längst bak i hackordningen, möjligen att Alex Albon kan överraska under rätt omständigheter men inget av stallen har egentligen ett paket som kan tävla med någon av de andra. Den stora frågan är väl snarare om Nicolas Latifi kan lyckas hålla sig olycksfri under helgen och huruvida Vettel i sin Aston kan hitta någon form av motivation. En sak är i varje fall säker och det är att kvalet kommer bli hutlöst spännande och med lite tur (eller otur beroende på vem du frågar) så finns där även en liten risk för regn under söndagens lopp. Och det mina vänner, hade varit som grädde på moset och verkligen kryddat till loppet.

Vad tycker du om Monaco och dess plats i F1-kalendern samt vem eller vilka tippar du kommer dra det längsta strået under söndagens lopp?



Loading next content