Svenska
Gamereactor
artiklar

Min favoritkaraktär: Trevor Philips

Vi fortsätter att hylla våra favoritkaraktärer i denna artikelserien och denna gång har turen kommit till Majsan som deklarerar sin kärlek till mannen som gav hockeyfrillan ett ansikte, Trevor Philips.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Alla har vi favoritkaraktärer som följer oss genom livet och som lämnar fotspår över våra hjärtan. Bröderna Mario och Luigi, Sonic The Hedgehog och Kratos, Arthur Morgan och Jill Valentine om man bara ska nämna några. Trevor Philips däremot lämnar kanske inte så mycket fotspår över ditt hjärta utan mer över din tillplattade skalle när han hoppat klart och han lämnar definitivt ett minnesvärt möte som du inte glömmer i första taget. Just nu sitter ni säkert där som fågelholkar kära läsare och undrar att av alla underbara och älskvärda spelkaraktärer jag kan välja emellan så väljer Majsan allas vårt psykfall Trevor Philips. Jag vågar knappt tänka vad det säger om mig som individ. Och visst finns det många att välja på, flera hundra, och min första tanke var Leon S Kennedy som jag dyrkar eller varför inte Lara Croft och hennes dubbel E boobisar eller läckerbiten Nathan Drake men nej, jag kan inte förneka att min absoluta favoritkaraktär är en man med en trasig moralkompass.

Men låt oss backa bandet och presentera mannen som satte ett T i Totalt Galen, Kung av White Trash i husvagnsparken och mannen som går runt med en bit av Johnny Klebitz hjärnsubstans under sina kängor, Mister fuckin Trevor Philips. Om du helt missat vem denna galenpanna är betyder det även att du helt missat Rockstar Games fantastiska episka sandlådespel Grand Theft Auto V där Trevor är en av de tre spelbara huvudkaraktärer, en som både syns och hörs vid sidan av de andra karaktärerna Michael De Santa och Franklin Clinton. Uncle T är en härlig kombination av en yrkeskriminell före detta bankrånare som nu är egen företagare i form av TPE, Trevor Philips Enterprices vilket egentligen bara är ett finare ord för en Crystalmethtillverkare. Som om detta inte var nog av vackra sidor så har han inte alla hästar hemma och skulle antagligen må bäst i en madrasserad cell iförd en vit jacka med ryggknäppning för han är vad man nog skulle kalla helt jäkla fuckin bananaz. Eller som en riktig psykolog skulle namnge som en fullodlad psykopat utan den minsta ånger och med allvarliga mammaproblem.

Första mötet med Trevor är inget man glömmer i första taget och jag minns det som igår och inte de åtta år sedan det faktiskt är. Jag satt och pustade ut efter en lyckad heist i spelet och njöt av en mellansekvens när jag plötsligt såg ett ansikte jag kände igen. Jag ropade glatt på min sämre hälft att komma och titta för att knutten man spelar i Grand Theft Auto IV:s DLC The Lost and the Damned och The Ballad of Gay Tony syntes i rutan. Men innan min karl hann komma till TV:n fick jag se slutet på knutten Johnny Klebitz nuna som blev stampad till döds av ingen mindre än vår husvagnskung Trevor och jag satt chockad och bara stirrade. Hör ju inte till vanligheten att en protagonist från ett spel får ett kärt återseende i typ två sekunder och sedan får ta på sig träfracken och bita i gräset för gott. Och efter denna introduktion kliar ni er ännu mer desperat i huvudet kan jag tänka mig och undrar hur jag ska formulera att jag just valt denna herre att bli min favoritsnubbe. Vad är det då med denna karaktär som gör att jag älskar honom när inte ens hans egen mamma gör det? När hans närmsta vän fejkar sin egen död för att komma bort ifrån honom? Jag har själv funderat på det några gånger när jag haft samtal med en kompis om just detta och han verkligen hatar Trevors karaktär och kan inte fatta min beundran av denna tokiga psykopat. Är jag en sån där brud som dras till bad boys?

Min favoritkaraktär: Trevor Philips
Vad tycker du om GTA V-ikonen Trevor?
Detta är en annons:

Sitter Majsan i smyg och skickar kärleksbrev till killar på kåken som de där patetiska kärlekskranka kvinnorna som dreglar efter mördare och inbillar sig att de ska göra om dom? Nej, det gör jag definitivt inte. Men det jag finner extremt tilltalande med denna karaktär är att han är helt unik i sitt slag. Precis som i en period i mitt liv tröttnade jag på amerikanska actionfilmer som var något av det jag tittade mest på i filmväg. Alla filmer var detsamma, alla hjältar var som om de vore massproducerade. En enmansarmé bestående av en stor, lång och stark oövervinnerlig karlakarl som mot alla odds räddade dagen. Det blev gäspvarning och jag började leta efter något annat, och något annat hittade jag i engelska filmer. Helt plötsligt var hjälten inte 1,92 med överarmar som stora svällande trästockar utan mer en tanig snubbe med en trut fylld av kaxighet och kulor stora som handbollar. Britterna dödar med ironi och sarkasm i stället för rå styrka och jag älskade det. Det blev en frisk fläkt bland alla Dolphare, Arnies och Sylvesters. Detsamma är det i spelvärlden.

Alla spelbara karaktärer är som de vore klonade, de är helylle och hjälten som räddar dagen. Trevor är allt annat än en hjälte, han är mer av en antihjälte om han ens kan kallas det. Han har sjukt dåligt temperament, går från ett till hundra på några sekunder och är lättkränkt som få. Och sen att sätta ett vapen i handen på samme man är som gjort för en kollision. Men skrapar man bort det där arga, det kränkta och ja, det psykotiska så sitter det en jäkligt ensam och ynklig människa där under. En med en nattsvart barndom och en som faktiskt blivit sviken av sin allra bästa vän, som i detta fall råkar vara Michael De Santa. Och det finns väl nått i mig som tycker att han är en jäkligt tragisk individ. Men den största faktorn att jag älskar hans karaktär är alla underbara dialoger som finns i spelet. Jag kan inte räkna hur kopiöst många timmar jag la av mitt spelande på att bara köra runt med Trevor i bilen och lyssna på allt han hade att säga. En roadtrip med Trevor och hans sidekick Ron och den slöaste kniven i lådan Wade levererade asgarv efter asgarv på gränsen till trosbyte så man aldrig ville att resan skulle komma till ett slut.

Vad man ser av Trevor är också det man får. Han är rak, han lindar inte in något i sockerslisk utan han säger den fula sanningen även om du inte vill höra den. Han försvarar sina vänner till sista blodsdroppen och han är grymt sexig i ett babydollnattlinne, vad mer kan jag behöva säga? Det ska kanske tilläggas att Majsan vid varje besök på glassbaren i stan matar kråkorna och skatorna med rån när alla andra schasar iväg dom och ger allt gott till blåmesarna som därför är runda som om de svalt en tennisboll och ja, Trevor är lite som en kråka för mig. Utstött och han passar liksom inte in i facken på hur man ska vara för att passa in. Jämfört med Trevor Philips blir alla andra spelkaraktärer rätt färglösa och grå i mina ögon och jag hade gärna sett ett DLC med honom av den enkla anledningen att bara få hänga några timmar till med honom och lyssna på hans bravader. Vi behöver liksom mer Trevor åt folket känner jag.

Mer karaktärer som inte omedelbart fångar oss, utan som får växa sig större genom spelets gång. Som inte är charmiga med vita blekta jämna tänder och en tjock hårman. Som inte är perfekta och snälla som om de vore Jesus själva och som inte är guds bästa barn, men som ändå försöker och ibland lyckas vara nån som överträffar sig själv. Som är lite flint men ändå rockar en hockyfrilla och klär sig som om han borde bli arresterad av modepolisen. Som dricker och röker för mycket och som svär som en borstbindare. Som inte ser ut som om Disney ligger bakom valet av karaktär och som är helt politiskt korrekt. Att jag sedan år 2018 på Scifi-mässan i Göteborg fick äran att få mitt Grand Theft Auto V-exemplar personligen signerat av självaste Steven Ogg som gör rösten till just Trevor gör ju inte kärleken desto mindre till karaktären. Så låt oss lägga söta lila drakar, mustaschprydda avloppsrensare och allt för snabba blå igelkottar åt sida. Visst, ni är grymma på alla sätt och vis men ni är ta mig tusan ingen Trevor. Han är en av sitt slag. Och det är kanske rätt bra det. Det är lugnast så. Vilken är din favoritkaraktär och varför?

Detta är en annons:


Loading next content