Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Resident Evil 2

Grattis Resident Evil 2 på 24-årsdagen!

Marie tänder 24 ljus på tårtan för att fira spelet som än idag står sig som ett av de bästa inom skräckgenren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I fredags fyllde Capcoms underbara zombiedräpare Resident Evil 2 hela 24 år. Det är helt sjukt att det är så gammalt för det betyder ju även att så är jag, men den 21 Januari 1998 släpptes det för första gången på Playstation 1. Ibland känns det som igår när jag för första gången såg den första introsekvensen till spelet halvt gömd bakom soffan och min dåvarande makes ryggtavla. Spelet som var tvärtemot vad jag gillade och som innehöll sådant som jag hade tillskrivit mig själv att jag hatade. Zombies, blod, mörker, läskiga miljöer och framför allt överrumplingsskräck.

Resident Evil 2
Det bästa zombieskjutar-teamet, Leon och Claire

Jag hade ju blivit skedmatad med rörmokare med stereotypisk italiensk dialekt, diamantsamlande lila drakar och en chipsmumsande Pac-Man och detta var så långt från min komfortzon som man kunde komma. Men något fick mig att hålla kvar min blick mot TV:n, jag kunde liksom inte slita mig. Jag kröp tillslut upp i soffan bakom maken med en fluffig kudde i högsta hugg och en filt, båda två kunde ses som oskyldiga ting i form av mys och värme men för mig var det vapen mot för mycket otäckhet. Någonting att gömma mig under när det blev för läskigt och ljuden av stönande odöda blev för mycket för mig. Redan där och då föddes min första kärlek till spelet och det är en kärlekshistoria som kom för att stanna precis som en första kärlek ibland gör. Varje gång någon frågar mig vilket som är mitt favoritspel så ler jag alltid och tänker tillbaka till detta spel och då är svaret inte svårt. Inte nog med att de satt inne på en story som hade passat som en perfekt rysare i Hollywood vilken dag i veckan så gjorde blandningen med pussel och action att du aldrig tröttnade.

Resident Evil 2
Leon i underläge! Viktigt att låta varje kula räknas.
Detta är en annons:

Balansen var lagd i perfektion så att du alltid kunde finna små stunder med vila om så behövdes efter tillfällen då hjärtat ditt stångade runt i bröstet som en hammare genom att lösa uppgiften att öppna dörren in genom garaget eller genom att para ihop två medaljer. Fienderna tog sin uppgift på största allvar med att skrämma vettet ur dig, och ingen var så dedikerad sitt arbete som Mr. X. Med en bestämd min som skulle gjort vilken pokerspelare av rang stolt gick han lugnt efter dig genom korridorerna, utan någon som helst stress utan mer som om han skulle med bussen eller in på Ica och köpa ett halvt kilo med lösgodis. Och inget skrämde Majsan så som ljudet av hans fotsteg som närmade sig genom korridorerna på polishusets blankpolerade trägolv.

Resident Evil 2
Två ska man vara, då känns det plötsligt lite tryggare.

Man förstår ju stackars Linda Hamiltons karaktär Sarah Connor när hon var jagad av Arnie genom hela Terminator-filmen, hon bar nog bruna byxor varje dag. Men det fanns en fiende som skrämde mig ännu mer och det var de som gick under namnet Lickers. Dessa flådda människoliknande varelser som kröp på alla fyra på både väggar och tak med en tunga lika lång som en mansarm som kunde ge dig en dödskyss lätt trots han såg lika bra som Stevie Wonder fick mig att gå under namnet femtio nyanser av brunt. Min första reaktion när jag stötte på dom var ren överlevnadsinstinkt och det betyder springa för livet. Men om man lärt sig något när man kör Resident Evil är att man inte kan springa ifrån sina problem, för de kommer alltid tillbaka för att bita dig i baken.

Resident Evil 2
Leon S kennedy, fortfarande min favoritkaraktär så här 24 år senare.
Detta är en annons:

För det är ju så, alla korridorer ska springas mer än en gång och rätt som det är måste du springa igenom där du lämnade en massa fiender och då blir dom din död. Så fort jag hade fått min hagelbrakare i min samling gav jag mig tillbaka för att fimpa den skinntorre som försökte leka famntag, handtag, klapp eller kyss med mig och efter tre skottsalvor låg han i en sista dödsryckning framför mig och mitt hjärta gick tillbaka till mer normala hjärtslag. Men det var inte bara de otäcka fienderna som jagade mig eller de snabba actionscenerna som gjorde Resident Evil  2 till ett av de bästa survival horrorspel som gjorts, utan det var stämningen som Capcom lyckades måla upp.

Resident Evil 2
Grafiken fick sig en redig uppolering i remaken. Fint som snus!

Ångesten gick att skära med en kniv när du vandrade genom gatorna och fick väja för kropparna av oskyldiga som låg packade där du försökte sätta ner dina fötter. Faran var inte hela tiden synlig, ibland var det din hörsel som registrerade att det var dags att ladda om din magnum, någonting eller någon stönade illavarslande bakom dörren och det var inte av njutning. Det knarrade i golven, en fönsterruta krossades och en vägg slogs in. Ibland var allt lugnt och allt som hördes var slagen från ett golvur och det gjorde det hela mer oroväckande. Spelet var och är än idag ett av de bästa i sitt slag.

Resident Evil 2
Ja, det är ju lite skillnad i grafiken på originalet och remaken.

Och när remaken släpptes för några år sedan blev spelet fulländat mycket tack vare att vi nu sa hejdå till inkribbons och att styrningen och grafiken var så utomordentligt perfekt. Så grattis till Resident Evil 2 och till Leon S. Kennedy och Claire Redfield! Du är fortfarande en snygg och fräsch 24-åring! Tack för alla fina spelminnen du gett mig i form av zombiejyckar och avloppskrokodiler. Tack för att du tog mitt spelande till en helt annan nivå, bort från där jag fastnat i plattformsgenren. Tack för att du fick fegisen att våga spela överhuvudtaget. Jag skulle inte vara den spelare jag är idag utan dig!

Vilka är dina bästa minnen från Resident Evil 2? Och vilket är enligt dig det bästa i serien?

Relaterade texter

Resident Evil 2Score

Resident Evil 2

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Ondskan har äntligen återvänt hem till Raccoon City. Efter 21 år har Mathias fått sätta tänder i (och sätta betyg på) Capcoms tokhypade remake...Loading next content