Svenska
Gamereactor
artiklar

Framtida idioti i spelvärlden

Spelbranschen har mycket trevligt att bjuda på framöver men Lukas Wallander har funderat över om det finns orosmoln på horisonten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om du sitter och läser det här nu har vi nog en sak gemensamt, att vi älskar spel. Vi har spenderat tusentals timmar i olika fiktiva världar där vi levt alla möjliga olika liv. Jag har exempelvis både haft körkort och vunnit Champions League i spel. Du kanske har avstyrt en Jordens undergång nu på förmiddagen och matat hönsen. Vi har fått möta helt fantastiska människor online (och ett helt gäng rövhattar också). Vi har också spenderat otaliga tusenlappar. Köp av konsoler, datorer, möss, hörlurar och gud vet vad har letat sig in på våra bankonton och härjat runt som nymatade Gremlins klockan 01:43. Spelindustrin är enorm och även om den skänkt mycket glädje har den också en rätt skitig buk ibland. NFT:s, Pay-2-win-koncept och massa andra otyg är en del av vardagen idag med syfte att komma över allt vårt guld. I den här artikeln ska jag sitta och gissa vad vi kan möta för grisigheter i framtiden. Vissa gissningar är kanske lite väl långsökta men vissa kan jag verkligen tänka mig blir verklighet. Även om jag håller tummar och tår för att det inte ska bli verklighet.

Framtida idioti i spelvärlden
Var försiktig med krediten när ni handlar spel om du vill hålla dig på god fot med banken.

Spel på avbetalning
Som sagt, det är inte den billigaste hobbyn vi valt. Om jag bara tittar mig omkring i mitt vardagsrum i skrivande stund är det både en och två månadslöner som ligger lite här och där. Datorn är drygt en månadslön, mitt Playstation 5 och TV en annan. Sen kostar ju spelen. Visserligen finns exempelvis Gamepass som drar ner kostnaden rejält men under nuvarande konsolgeneration kan en ny titel kosta ca 850 kr och då pratar vi inte om någon specialutgåva. En månad med fler stora spelsläpp och den där lite osunda early adopter-läggningen som många av oss har rimmar ofta illa med vår ekonomi. Kredit med höga räntor är en farlig ulv i fårakläder där. Exempelvis är datorn jag skriver på just nu köpt på avbetalning och det blir ju ett par tusenlappar dyrare när den är betald. Många köp vi gör skulle aldrig bli av om det inte vore för olika krediter och avbetalning och jag kan mycket väl tänka mig att exempelvis Steam eller olika utgivare kan börja sälja spel på avbetalning med räntor och olika avgifter.

Framtida idioti i spelvärlden
Vad skulle priset kunna vara för att få se det här ansiktet?
Detta är en annons:

Betala för patchar
Idag har de flesta spel olika köp som kan göras i spelet. Kosmetiska förändringar till karaktärer, fordon och vapen hör idag till vardagen och genererar rejäla summor pengar. I många fall påverkas själva spelet i väldigt hög grad. I exempelvis Fifa Ultimate Team är det svårt att inte känna sig som ett gärdsgårdslag som möter PSG om man inte pyntat in ett helt gäng kronor. Mycket av detta hade varit helt otänkbart förr i tiden men är nu vardag. Jag kan faktiskt tänka mig att det finns en risk att vissa patchar och eller liknande i framtiden kan kosta. Det kanske inte är helt troligt att företag själva tar betalt för dem men spel är ju ofta trasiga och får inte den kärlek både spelet och köparna förtjänar. Studios själva kanske inte tar betalt för patchar men jag kan tänka att mig att moddare tar betalt för att fixa problem i spel vars utvecklare inte tillhandahållit någon lösning. Det skulle kunna få fler tråkiga konsekvenser. Fler spel skulle kunna riskera att släppas trasiga och sen få minskat stöd från utvecklare när spel väl är släppta om.

Framtida idioti i spelvärlden
Vi tror inte Raz hade varit helt nöjd om du kunde spela bort din lön i Psychonauts 2.

Hasardspel i spel
Virtuella valutor köps för pengar. Vi har olika lootlådor med innehåll som handlas för med riktiga pengar. NFT:s verkar vara på väg in i spelbranschen och gud vet vad. Mycket av detta är givetvis inget annat än pyramidspel och hasardspel. Företeelser som generar rejält med deg till dem som saluför tjänsten. På Twitch kan vi idag titta på olika virtuella enarmade banditer där människor spelar för hutlösa summor. Jag tror tyvärr att det finns en risk för att sådant letar sig in i spel. Jag tror inte alls det är helt omöjligt att vi kommer kunna spendera riktiga pengar på casino i exempelvis GTA-online. Konsekvenserna för många som kan tänkas fastna i detta vill jag inte tänka på.

Framtida idioti i spelvärlden
Strejkande Activision Blizzard-anställda.
Detta är en annons:

Motreaktion mot protester
Det stormar onekligen i spelbranschen. Activision Blizzard har blivit en symbol för alla vidrigheter i branschen med mörkande av sexuella trakasserier och nu strejkas det i företaget efter uppsägningar som inte fallit i god jord. Flera företag har fått betala stora bötesbelopp och både spelare och personal har börjat organisera sig mot griserier i branschen. Många företag verkar försöka skärpa till sig men jag tror att många kommer sätta hårt mot hårt likt företag som Amazon. Räkna med att få höra nyheter om företag som spionerar på de egna anställda och gör allt för att stoppa de som inte accepterar att bli behandlade hur som helst på jobbet.

Framtida idioti i spelvärlden
Kommer vi få se en våg av dyra demakes?

Dyra demakes
Vart och vartannat spel som släpps idag är en remake eller remaster av ett gammalt spel. Många är riktigt bra som exempelvis Halo: Master Chief Collection eller Demon's Souls som släpptes 2020. Många har dock varit rätt slöa och meningslösa försök att tjäna en kvick slant utan att behöva spendera för mycket resurser på spelutveckling. Tydligt är åtminstone här att nostalgi säljer. Därför är det kanske inte helt omöjligt att vi får se nya toppspel släppas i Nintendo 64-version exempelvis och ja, kosta pengar. Jag kan tänka mig att många av nostalgi för konsolen samt vilja uppleva varje aspekt av sitt favoritspel skulle kunna betala väl mycket pengar för detta. Att få spela ett nytt Zelda-spel som Nintendo 64-version kan nog locka en hel del spelare med ytlig nostalginerv utan att särskilt mycket arbete läggs på produkten kontra pris.



Loading next content