Svenska
Gamereactor
artiklar

Rollspelsspecial: Call of Cthulhu Sverige

Chaosiums klassiska rollspel finns äntligen på svenska och bjuder dig och dina medspelare på en resa in i vansinnet. Bekämpa ondskans hantlangare och kosmiska kreatur bland granar och rödmålade stugor. Den store Cthulhu har anlänt till svea rike!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

H. P. Lovecraft och hans kosmiska skräck har varit en bestående del av rollspelsindustrin i mer än fyrtio år nu och hans sagor och berättelser om varelser bortom mänsklighetens förstånd har inspirerar och skrämmer än idag. Chaosium har sedan slutet av 70-talet skickligt förvaltat författarens arv och producerat åtskilliga utgåvor av det numera klassiska rollspelet Call of Cthulhu som i sin tur även blivit vidarelicensierat och fått en lång rad spinoffs. Modiphius Achtung Cthulhu är ett av de senaste i raden som blandar pulp, nazister och kosmisk skräck på ett helt unikt vis i en tät och intensiv andravärldskrigetmiljö. Likaså återkommer även Lovecrafts gastkramande väsen i flera av Fantasy Flight Games mest omtyckta brädspel och är det underliggande temat i både Arkham Horror, Mansions of Madness, Eldritch Horror och nu senast det utmärkta Unfathomable som vi recenserade i oktober här på Gamereactor. Och nu har turen äntligen kommit till Sverige att få smaka på den store Cthulhus vrede tack vare grabbarna på Eloso Förlag som släpper den första helsvenska utgåvan någonsin av Call of Cthulhu.

Rollspelsspecial: Call of Cthulhu Sverige
När matresterna under vasken fått ligga lite väl länge...

Vi ska vara stolta över vår svenska rollspelshistoria för utan den hade vi idag inte haft alla de fantastiska spel som släpps i ett rasande tempo. Fria Ligan, Helmgast, Bläckfisk, Riotminds och så klart även Eloso är bara ett axplock av alla ruskigt kompetenta kreatörer som idag är verksamma och mycket har vi att tacka de eldsjälar som på 80-talet lade grunderna till den rollspelsrenässans vi idag avnjuter. Det känns nästan en smula drömskt att bläddra i en svensk rollspelsbok baserad på en av världens absolut största litterära skräckikoner. Men jodå, Call of Cthulhu Sverige är på riktigt och inget annat än ett smärre mirakel. På svensk mark kan vi nu äntligen göra upp med skräcken från andra sidan, de slumrande stjärngudarna, deras kultister och ohyggliga avkommor. Det är tidigt 1920-tal och efterkrigstiden präglar alla aspekter av den svenska arbetssamhället med strejker, politiska stridigheter om maktens korridorer och stor tillväxt inom industrin. Det är ett Sverige i förändring men i skuggorna och mörkret lurar de övernaturliga krafterna som till varje pris vill tränga in i vår verklighet.

Rollspelsspecial: Call of Cthulhu Sverige
De två grundböckerna alla rollspelare bör ha i sin samling.
Detta är en annons:

Det är en övernaturlig ondska Sverige är illa förberett och står handfallet inför. I Mälarens grumliga vatten vältrar sig nu Shub-Nigguraths oheliga döttrar. I den samiska ödemarken skymtas fasansfulla väsen mellan de snöklädda bergstopparna och på Ribersborgs kallbadhus samlas mystiska män i skydd av mörkret med tomma blickar och ont uppsåt. Som spelare är det upp till dig och dina medhjälpare att uppdaga dessa ondskans konspirationer och dra upp dom med rötterna innan det är för sent. Eller tills dina sinnen ger vika och den ofrånkomliga galenskapen helt tar dig över. Psykisk ohälsa är definitivt den röda tråden här och något som är återkommande i verk baserade på H. P. Lovecraft och som utgör en stor och viktig del av spelreglerna i Call of Cthulhu Sverige. Det är en hot som ständigt hänger över alla rollpersoner och föranleder ett öde värre än döden. Något som verkligen hjälper spelet få sin unika spelstil där mörkt, obehagligt och tematiskt tungt berättande är centralt. Det är den ultimata skräckupplevelsen men lånar sig förvånansvärt väl även till mörkt humoristiska äventyr för den som så önskar.

Rollspelsspecial: Call of Cthulhu Sverige
Får det lov att vara lite renskav?

Spelsystemet som ligger till grund för Call of Cthulhu Sverige är något som vi gamla rollspelsrävar tydligt känner igen från det glada 80-talet, nämligen BRP - Basic Role-Playing. En variation av GURPS och Hero som använder sig av sju grundvärden (styrka, intelligens osv) där varje attribut har ett teoretiskt värde mellan 0 och 100. Huruvida en handling som utförs av en rollperson lyckas eller ej bestäms av ett procentslag, en T100 där resultatet jämförs mot ett av personens attribut och om slaget är lika med eller under så lyckas handlingen. Inga större konstigheter. Självfallet finns där många olika faktorer som har möjlighet att påverka dessa handlingsslag men allting finns tydligt förklarat i regelboken som är skriven och utformad på ett otroligt pedagogiskt vis. Det märks att där är mångårig erfarenhet bland kreatörerna på Eloso och det skiner verkligen igenom i slutprodukten för både väktarens handbok som innehåller spelets grundläggande regler samt den mer spelarfokuserade utredarens handbok är en fröjd att bläddra i och läsa.

Rollspelsspecial: Call of Cthulhu Sverige
Malmberget i Norrbotten bjuder på oväntade ohyggligheter.
Detta är en annons:

Utöver alla regler är böckerna fullproppade av tidskorrekt material och bakgrund till hur livet i Sverige var på 1920-talet. De politiska rörelserna, de amerikanska influenserna och gott om djupdykande texter om olika mer eller mindre hemliga organisationer som för den kreativa spelledaren är perfekta språngbrädor till spännande äventyr för spelarna. För den som inte kan få nog har även Eloso släppt en handfull modulböcker som vi hoppas kunna recensera inom en nära framtid och som bjuder spelarna på äventyr i både Stockholm bland mörka sällskap och märkliga fynd på nationalmuseum. Nej Call of Cthulhu bjuder på en osedvanligt stämningsfull upplevelse och 1920-talets Sverige lånar sig exceptionellt väl till H. P. Lovecrafts kosmiska skräck. Grabbarna på Eloso har verkligen inte sparat på krutet och den över en miljon kronor som drogs in på Kickstartern som låg till grund för denna licensiering har spenderas otroligt väl. Från första till sista sidan präglas Call of Cthulhu Sverige av en övernaturlig kvalité och detta är odiskutabelt ett av de mest strålande rollspelen jag haft nöjet att recensera. Helt makalöst och ett absolut måste för alla svenska rollspelare.

Betyg: 10/10
Rekommenderad ålder: 16
Antal spelare: 3+
Pris: 499kr (Väktarens handbok), 399kr (Utredarens handbok)

Tidigare artiklar i denna serie:
Rollspelsspecial: Neotech Edge
Rollspelsspecial: Mörk Borg
Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Rollspelsspecial: Twilight 2000 - 4th Edition
Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg



Loading next content