Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets teknik 2021

Vilka fem spel har imponerat mest på oss här på Gamereactor under de gångna 12 månaderna, ur ett strikt tekniskt perspektiv? Här kommer vår topplista...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Missa inte de andra kategorierna:
Årets hårdvara 2021
Årets ljud 2021
Årets karaktär 2021
Årets överraskning 2021

Årets teknik 2021

(5) The Medium
Ett av de första konsolexklusiva spelen till nya Xbox-konsolerna gick under namnet The Medium, och enligt vår recension bjöds det på kvalitativ skräck utan att man fullt nådde upp till inspirationskällan som stavas Silent Hill. Det som gjorde The Medium unikt och imponerade dock var att man målade upp två spelvärldar på samma gång - en som ägde rum verkligheten och en som utspelade sig i en mardrömsliknande parallellvärld. Att pendla mellan två olika spelplaner är i sig inget nytt såklart, men att kunna se, och framförallt påverka, båda miljöerna parallellt med varandra var något som kändes nytt och fräscht, och det visade upp en vision om vad de nya spelmaskinerna kan leverera i framtiden. Allt handlar nämligen inte om snyggare grafik, högre upplösning och snabbare bilduppdatering, och The Medium ger en glimt om de säregna spelsätten som är möjliga via den nya konsolgenerationen.

Årets teknik 2021
Detta är en annons:

(4) Halo Infinite
Glöm fjolårsvisningen av det opolerat ruffiga Halo Infinite. Ni vet det där spelet som tycktes sakna ljuskällor och hade Brutes hämtade från Xbox 360. Det färdiga Halo Infinite är nämligen något så ovanligt idag som ett spel som är färdigt. Det är betydligt mer välpolerat än sina konkurrenter och flyter dessutom på bättre, och kombinerat med en enorm värld utan laddningstider och en sikt som går utanpå det mesta komplett med våldsamt läcker belysning samt krispig 4K-grafik gör det Halo Infinite till ett av årets läckraste spel.

Årets teknik 2021

(3) Returnal
Den första stora, helt exklusiva titeln till Playstation 5 (Demon's Souls var ju en remake, ursprungligen utvecklad för PS3) hade mycket att bevisa rent hårdvarumässigt, men Returnal visade upp och spände konsolens muskler med bravur. Trots mäktigt storslagna miljöer och ofta helt absurt händelserika strider vägrade bilduppdateringen att gå under stabila 60 per sekund, och animationerna av huvudkaraktären Selene och de obehagligt väldesignade fienderna var undantagslöst silkeslena oavsett hur mycket död, förödelse och partikeleffekter som dansade runt på skärmen. Det som enligt oss framförallt förtjänade Housemarque en tredjeplats på denna lista var dock utvecklarnas sätt att låta de tekniska musklerna sträcka sina nervtrådar hela vägen ut i fingrarna, med Dual Sense-stödet och den haptiska feedbacken via vapnen och miljö-interaktionen, och upp till öronen med implementeringen av 3D-ljud. En helfinsk, teknisk tour de force. Helt enkelt.

Årets teknik 2021
Detta är en annons:

(2) Ratchet & Clank: Rift Apart
De gamla trotjänarna Ratchet & Clank gjorde sin debut på Playstation 5 med dunder och brak. Jösses vad snyggt detta är rent utsagt och vore det inte för Forza Horizon 5 så hade ju detta varit den solklara vinnaren i kategorin. Det finns verkligen inte mycket att klaga på rent tekniskt, ljussättningen är fenomenal, detaljrikedomen är ljuvlig och spelet flyter på magiskt bra. Rift Apart är verkligen en styrkedemonstration som på riktigt visar vad Playstation 5 är kapabel till redan nu. Det är en väldigt kittlande tanke att tänka att det kommer fler spel av den här kalibern och som med all sannolikhet lär se ännu bättre ut, men Ratchet & Clank har satt den berömda ribban väldigt, väldigt högt.

Årets teknik 2021

Årets teknik 2021:
(1) Forza Horizon 5
Att kryssa genom fälten i Forza Horizon 5, sladda runt en insjö och korsa motorvägen flygande med en Koenigsegg Jesko i 342 km/h för att fortsätta upp över de mexikanska kullarna, förbi en aktiv vulkan och upp på en snötäckt bergstopp - i 4K och i superstadiga 60 bilder per sekund, är en fröjd för ögat. Playground Games står helt enkelt bakom det tekniskt sett mest imponerande spelet under hela 2021 och om du vill skaffa titeln som verkligen visar vad din nya Xbox Series X går för, är detta sannerligen inget dåligt val, tvärtom.

Missa inte de andra kategorierna:
Årets hårdvara 2021
Årets ljud 2021
Årets karaktär 2021
Årets överraskning 2021



Loading next content