Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets överraskning 2022

Det har blivit dags för oss på redaktionen att kora det vi anser vara det gångna årets fem trevligaste spelöverraskningar... Håller du med oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets överraskning 2022

(5) Tunic
Det var på förhand svårt att veta vad man skulle tro. Var Tunic bara en billig kopia av The Legend of Zelda: A Link to the Past (något det sannerligen inte råder någon brist på), var det en mer välgjord kopia (något det däremot råder brist på) eller hade det något helt eget att erbjuda? Svaret var trevligt nog det sistnämnda och gång på gång på gång överraskades vi rejält av det underbara äventyret, som fortsatte ta oss på sängen hela vägen till det omtumlande slutet, som även gjorde en omspelning motiverad. Själva definitionen av en riktig överraskning.

Årets överraskning 2022

(4) Trombone Champ
Vi grät av skratt, vek oss dubbla på soffan från magknip och nästan dog på kuppen av Trombone Champ och dess störtlöjligt charmiga, tut-glada gameplay som fullkomligt och totalt överrumplade oss med sin simplistiska briljans. Skojfriskt, tramsigt och rent av barnsligt, javisst. Men också helt makalöst, underbart beroendeframkallande, charmerande likväl som våldsamt utmanande om man bara vågade att anta utmaningen och se bortom den spelets komiska fasad och pruttljud. Trombone Champ kan mycket väl vara ett av de löjeväckande spelen på flera år men under dess skämtsamma yta upptäckte vi ett spel med både hjärta, själ och den renaste formen av spelglädje på mycket, mycket länge som gjorde det nästan omöjligt att lägga ner kontrollen. 

Detta är en annons:
Årets överraskning 2022

(3) Disney Dreamlight Valley
När Disney annonserade att de skulle komma ut med ett nytt spel som såg ut att efterlikna Animal Crossing kan man anse de var galna som skulle ge sig på att konkurrera med Nintendo med ett av de mest populära "springa runt och ta hand om ö"-spel. Men överraskande nog så blev det omåttligt populärt och det är spännande att se vilka uppdateringar som kommer framöver. Det är en fröjd att springa runt och hjälpa de Disney-karaktärer man växte upp med, nostalgin vinner våra hjärtan med den mysiga musiken vilket förmodligen är en stor del varför det gått så bra för dem trots att spelet fortfarande är under utveckling. Bara det får en att gapa av förundran över hur stort det blivit trots att de inte beräknas släppa fulla versionen förrän under 2023.

Årets överraskning 2022

(2) Cult of the Lamb
Man kunde ju tro att ett spel om att skapa en sekt skulle vara svårt att realisera. Dagarna i Cult of the Lamb känns dock korta, och spelet bjöd på massor av moment att utföra innan sänggående nalkades. Sysslorna var underhållande där vissa presenterades i form av minispel, medan exempelvis fiske var en skicklighetsbaserad uppgift. Livssimuleringselementen var så väl presenterade och väl förankrade i det bredare upplägget att vi spenderade massor av tid på bara just detta. Allt detta bidrog till att göra Cult of the Lamb till en rejäl överraskning som vi kommer återvända till flera gånger under 2023.

Detta är en annons:
Årets överraskning 2022

ÅRETS TREVLIGASTE ÖVERRASKNING 2022:
(1) Powerwash Simulator
De flesta av oss är nog överens om att städning är tråkigt men nödvändigt ont och knappast något som gemene man finner speciellt underhållande. Så hur i hela friden kan det då komma sig att ett spel baserat på exakt denna premiss var den mest positivt överraskande spelupplevelsen under året som gick? Att spola bort smuts med högtryckstvätt lät på förhand verkligen helt olidligt tråkigt men det tog inte många minuter för oss att inse skönheten i Futurlabs plaskblöta, lustiga passionsprojekt som kom så nära digital meditation som det bara gick. Det lugnande ljudet av sprutande vatten, tillfredsställelsen från att långsamt se frukterna av ens arbete ackompanjerat med ett glädjande "pling"-ljud varje gång en individuell yta gjordes komplett ren. Hjärndöd avslappning utan minsta lilla tillstymmelse till stress och med välstrukturerade uppdrag som långsamt eskalerande i sin komplexitet. Något som mot slutet av spelet nästan kunde liknas vid stora pussel med omöjligt många vinklar och vrår att ha i åtanke. Där fanns helt enkelt något märkligt betryggande och besynnerligt angenämt i Powerwash Simulator som i sina bästa av stunder försatte oss i en nästan zen-liknande trans och fick oss för ett ögonblick att helt glömma bort alla världsliga bekymmer. Årets inte bara mest avslappnande men också mest överraskande upplevelse.



Loading next content