Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets karaktär 2022

Det har då blivit dags för Gamereactors samlade redaktion att lista det vi kollektivt anser vara årets fem bästa spelkaraktärer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets karaktär 2022

(5) Chef Saltbaker / Cuphead: The Delicious Last Course
Cupheads underbara värld är redan smockad till bredden av minnesvärda bossar, men det är verkligen ett konststycke att göra en ondare karaktär än självaste Djävulen! Vi pratar förstås om saltkaret med storhetsvansinne, Chef Saltbaker, som mot spelets sista vändpunkt visade sig vara spelets största ruskprick. Inte nog med att den till synes hederliga kocken lurar spelaren in i en fälla och tillfångatar en av dinna vänners själar - han slaktar och lemlästar alla de levande sockersöta ingredienserna som du har samlat till honom för att baka en kosmisk dundertårta. Saltbakers djävulska grin kunde bara mätas med den onde kuskens mardrömsleende från Disneys tecknade Pinocchio och salttornadosen som slukar den salttäckta apokalypsen i slutbossens sista stadie förkroppsligade spelarens svidande salttårar som bara Cupheads svårighetsgrad kan framkalla. Chef Saltbaker var med andra ord spelets mest värdiga motståndare och vem älskar dessutom inte en massmördares försoningshistoria, likt den vi fick i spelets eftertexter?

Årets karaktär 2022

(4) Ranni / Elden Ring
Det finns gott om icke-spelbara karaktärer i Elden Ring, vissa av dem försvinner bara i mängden men så finns det ju också ett par stycken som vi minns och bär med oss även efter att spelet tagit slut. Den gåtfulla häxan Ranni är utan tvekan en av de som lämnat störst avtryck på oss under resan genom The Lands Between. Vi träffar henne i form av en docka då hennes kropp dödats och de uppdrag Ranni vill att vi utför är sannerligen inte alltid helt lätta och hennes storyline är välskriven och innehåller en hel del oväntade vändningar. Ranni är precis som de flesta andra i Elden Ring i lite av en moralisk gråzon och är varken ond eller god så det är upp till en själv att avgöra vad som känns rätt och fel med Rannis motiv och avsikter. Hon är förtrollande och det kommer garanterat att pratas länge om Ranni, kanske får hon rentav samma status som Solaire eller Siegmayer med tiden. 

Detta är en annons:
Årets karaktär 2022

(3) Andreas Mahler / Pentiment
Under året fick vi bekanta oss med en konstnär och illuminatör, som är ute på en långa resa för att bli mästare i sitt hantverk. Han är protagonisten i Pentiment och arbetade med att illuminera biblar något även äventyret utspelar sig visuellt inuti. Karaktären är mångfaceterad och under berättelsens gång blev vi indragna i ett stort mordmysterium. Precis som vanligt i rollspel får vi välja hur Andreas reagerar i olika situationer. Trots det är alternativen välskrivna och Obsidian gjorde ett hästjobb när de skapade denna välskrivna karaktär. Mahler var en av de mer unika karaktärerna under årets gång. Det är sällan vi får kontrollera någon så vanlig men ordinär som en bibelmålare. Att sätta denna karaktär att lösa ett mord under medeltiden skapade en helt unik kontext, vi aldrig sett i ett spel förut. Förutom den unika kontexten var karaktären så pass intressant att den landade på tredje plats i vår årets karaktär-lista. 

Årets karaktär 2022

(2) Kratos / God of War: Ragnarok
När Kratos startade sin nordiska resa år 2018 så var det med en fot fast i det förgångna och med ett trevande steg mot vad framtiden hade att erbjuda. När nya God of War: Ragnarök sedan hade release i november så skulle denna förvandling komma att explodera på allvar, och i takt med att alla pusselbitar föll på plats skulle den ständigt ilskna guddräparen gå från en mordisk hatmaskin, fylld av vrede och hämndbegär, till en mänsklig fadersfigur som kämpade för att förstå och vilja göra världen till en bättre plats. Även om hållplatserna på denna svindlande personlighetsresa sedan har skiljt sig markant från varandra så kändes inte förändringen onaturlig på något sätt. Santa Monica Studio har nämligen gjort ett underbart jobb med att fylla Kratos med värme och medmänsklighet samtidigt som man har respekterat sin egen historia där Zeus egen son fortfarande varit fången av sina tidigare handlingar och ärrad av sina forna livsval. För Kratos i God of War: Ragnarök var inte bara den mest mångfacetterade versionen av det grekiska muskelpaketet vi någonsin beskådat, utan han var även en av de mest älskvärda och mänskliga mördarmaskinen vi någonsin bekantat oss med.

Detta är en annons:
Årets karaktär 2022

ÅRETS BÄSTA KARAKTÄR 2022:
(1) Amicia / A Plague Tale: Requiem
Redan i det första spelet gillade vi Amicia de Rune som undan för undan kändes som en mer mänsklig och trovärdigare version av Arya Stark från Game of Thrones. När det började dyka upp trailers och information om A Plague Tale: Requiem stod det snabbt klart att detta är något utvecklaren Asobo byggt vidare på till uppföljaren, och mycket riktigt serverades vi en av de absolut fränaste hjältinnor i ett TV-spel sedan... jamen vi vågar nästan säga Lara Croft. Amicia de Rune lyckas med konststycket att vara mänsklig men ändå stenhård utan att någonsin andas ostig kliché, och vi tror (och hoppas!) benhårt att hon förr eller senare kommer få en egen spelserie där hon kan blomma ut och stå på helt egna ben.



Loading next content