Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets hetaste spel 2023 (1)

I en tvådelad artikel (precis som de senaste 20 åren) har vi listat det vi på redaktionen anser vara de 20 hetaste, kommande spelen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets hetaste spel 2023 (1)

(20) Warhammer 40,000: Space Marine II
Det har faktiskt gått hela tolv år sedan vi sist fick röja loss i Warhammer 40,000: Space Marine. Ett actionspel i tredjeperson där vi fick uppleva precis hur mäktiga Games Workshops rymdmarinsoldater faktiskt är medan vi högg och sköt oss igenom vad som bara kan beskriva som en smärre civilisation av fiender. I år är det dags att i rollen som Titus dra på sig den överdimensionerade rustningen igen för att på nytt tukta fiender (Tyranids), och att döma utifrån den trailer som hittills släppts så kan vi se fram emot allt det som gjorde föregångaren så otroligt underhållande och faktiskt även mer därtill. Spelet kommer heller inte till de äldre konsolerna utan endast PC, Playstation 5 och Xbox Series S/X, vilket borgar för en grafikfest utan dess like. Vi längtar verkligen efter detta.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(19) Atomic Heart
Vi gillar ju snygg grafik. Allt annat vore att ljuga. Nu verkar ju det actionfyllda äventyret, utvecklat av Mundfish, innehålla mer än enbart imponerande visuella effekter. Men det går såklart inte att blunda från att det främst är spelets snygga grafik som fångat oss i de trailers som visats upp. Om man ska syna lite djupare än bakom den snygga ytan verkar vi få ett explosivt actionspel som delvis för tankarna till Bioshock. Här finns en stor variation av vapen, men också speciella förmågor via den handske som huvudpersonen bär. Med den kan vi bland annat frysa fiender, kasta elektricitet och använda telekinesi vilket ger en drös av möjligheter att besegra den uppsjö av motstånd som spelet verkar bjuda på. I ett alternativt 1955, på plats i Sovjetunionen, styr vi en KGB-agent som bland annat får i uppdrag att handskas med robotar som löpt amok. Vi hoppas på frenetisk härlig action med utlovade rollspelsinslag, att grafiken faktiskt är så imponerande som trailers visar och om spelet dessutom kan bjuda på atmosfär och en bra handling, då kan detta mycket väl bli ett av årets mest underhållande actionspel.

Detta är en annons:
Årets hetaste spel 2023 (1)

(18) Hogwarts Legacy
När J.K. Rowling började berätta godnattsagor till sitt barn om en magisk värld där Harry Potter gick från en vanlig pojke till en magisk trollkarl. Hur Harry fick gå till den fantastiska trollkarlsskolan Hogwarts så var det nog ingen som hade kunnat förbereda henne på hur stort det skulle bli. Förutom böckerna och filmerna har släppts så har vi ett antal spel som också har släppts där man får läsa sig trollformler, springa runt bland korridorerna i Hogwarts och försöka lösa uppgifter i de svåra lektionerna. För de som växte upp med filmerna och drömde i smyg om att få hem det där brevet med grönt bläck kan nu äntligen njuta av ett nytt spel i den magiska världen och få börja sin utbildning i Hogwarts Legacy. Till skillnad mot de tidigare släppen så är detta ett actionrollspel i en öppen värld som inbjuder att själv kontrollera din egen handling utforska den fantastiska miljön. Det utspelar sig under 1800 talet så glöm allt vad det gäller nymodigheter som med facit i handen ändå inte hade fungerat i den magiska världen. Du spelar en elev som går i femte klass och får en bok med en guide över hur du ska klara av vissa uppgifter, som en hjälp i starten. Förutom att gå i skolan så kan man utforska magiska platser, fantastiska vidunder, undersöka glömda mysterier och lösa gåtor. Man har en nyckel till en hemlighet som är ett kraftigt hot mot magivärlden vilket man måste lösa. Hogwarts Legacy nominerades som "most anticipated games of 2023" på Game Awards 2022 och "most wanted game" på Golden Joystick Awards 2022, spelet kommer släppas 10:e februari till allmänheten.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(17) The Wolf Among Us 2
Att det rent organisatoriskt har varit rejält stökigt hos Telltale Games ända fram till nedsläckningen år 2018 känner de flesta till och det är den ena sidan av myntet. Att spelen har varit lysande är den andra. Vi vet ju känslan, alla vi som någon gång har suttit som klistrade vid skärmen genom intrikata äventyr som innefattat några av de svåraste beslut vi någonsin tvingats ta i ett spel, och i vissa fall i livet som stort. Beslut som vi kan tänka på än i dag. Val som fortfarande får oss att undra; "Tänk om jag hade gjort så här istället".  The Walking Dead, Batman, Game of Thrones, Monkey Island, Borderlands, Guardians of the Galaxy och The Wolf Among Us för att nämna de främsta och just det sistnämna, baserat på Bill Willinghams serietidningar rankar vi som ett av de allra bästa och ett spel i skriande behov av en uppföljare. Nu är det äntligen dags.

Detta är en annons:

När Telltale nu mirakulöst har återuppstått i tider där utbudet av episodiska singleplayer-spel är rekordlågt och dessutom har utlovat en uppföljare för våra suktande hjärtan så faller The Wolf Among Us 2 likt manna från himlen. Äntligen får vi på nytt stifta bekantskap med Bigby Wolf och andra dubiösa karaktärer i Fabletown. Nu är det bara att hålla tummarna för att Telltale har lärt sig något från senast när de puttade ut episoderna stegvis och enbart digitalt, i snigelfart, vilket gjorde att det tog nästan ett år att spela klart ett spel som hade en faktiskt speltid på under tio timmar. Senare släpptes det dock fysiskt och i sin helhet. Visst, cliffhanger-effekten var effektiv men så här 2023 har vi varken tiden eller tålamodet för prokrastinering. Låt oss därför hoppas att det blir fullständig release denna gången, eller åtminstone i snabbare takt så att vi inte behöver sitta där när det lackar mot jul och vänta på finalen samtidigt som backloggen har hunnit växa till ohanterliga proportioner. 

Årets hetaste spel 2023 (1)

(16) Armored Core VI: Fires of Rubicon
Vi vet ganska lite om detta spelet idag och många har aldrig hört talas om serien Armored Core. Så varför skulle vi bry oss? Fört att studion bakom Bloodborne, Dark Souls samt Elden Ring utvecklar det. Men vad ska vi förvänta oss? Ett Dark Souls med jätterobotar? De tidigare Armored Core-spelen har varit actionfyllda spel där mycket händer samtidigt som du snabbt glider och flyger omkring med din mecha, Det har även varit ett starkt fokus på uppdrag som du planerar inför, där du i detalj designar din Armored Core för att kunna ta på sig uppdraget så effektivt som möjligt. Denna typ av spel har sin trogna fans men är inte direkt vad From Software gjort sig kända för då det mer är långsammare strider med stamina-mätare och öppna världar att utforska. Samt alla deras spel har haft abstrakta berättelser där lite berättas för spelaren och man pusslar ihop vad som händer från vapen beskrivningar. Armored Core spelen har istället varit spel som handlar om företag, regeringar och motståndsgrupper som slåss om det lilla som finns kvar på förstörda världar. De har redan gått ut med de ska hålla sig trogna till de gamla spelen och inte bara göra en soulslike som utspelar sig i framtiden, men de har även nämnt att de har lärt sig mycket från de Demon Souls och framåt och ska implementera det. Så fram tills vidare får vi snällt vänta och se vad det blir, i vilket fall tror vi det kommer bli riktigt bra.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(15) Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Suikodens arv har länge legat begravt i glömskan nere i Konamis katakomber, och även om såväl del ett som två anses vara bland de bästa rollspelen i världen så har planer på en regelrätt uppföljare varit mer eller mindre obefintliga under de senaste tio åren. Nu har dock skaparna bakom just Suikodens glansdagar (Yoshitaka Murayama och Junko Kawano) valt att ta saken i egna händer genom att svarva fram en andlig uppföljare till sina 90-talsklassiker, och via Kickstarter har man under en tid utvecklat ett spel kallat Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes. Med detta har man förhoppningarna att kanalisera in samma magi som återfanns i tvåan från 1998, och med över två år i utveckling så är förhoppningarna hos oss på redaktionen på topp. Hur spelet exakt kommer bli kan vi visserligen inte veta i detta nu, men vi förväntar oss såklart oss djupa rollspelselement att förkovra oss i och precis som inspirationskällorna och titeln förkunnar så kommer vi har mängder med olika karaktärer att träna upp och lära känna. Hundred Heroes beräknas släppas någon gång under året, och i fallet rollspelsgenren så blir det inte mycket hetare än så här. 

Årets hetaste spel 2023 (1)

(14) Dead Island 2
Strax utanför vår egen topp tio över 2023 års bäst spel, men på topp tio-listan över de längst utvecklade spelen någonsin - där finner vi zombieslaktaren Dead Island 2. Först tänkt att utvecklas av Techland (Dying Light), gick ansvaret så småningom över till Yager (Spec Ops: the Line), sedan till Sumo Digital (Crackdown-serien) och slutligen till Dambuster Studios, utvecklarna bakom Homefront: the Revolution. Att vi snart ska få lägga vantarna på krokiga spikklubbor och strosa runt på Los Angeles soliga strandpromenader, såhär åtta år efter det ursprungligt planerade släppdatumet, känns nästan helt ofattbart. Men så är det, om allt går som det ska. Och det ser det faktiskt ut att göra av senaste trailern att döma. Vi kan naturligtvis inte räkna med att all utvecklingstid varit hundra procent produktiv, men Dambuster ser verkligen ut att äntligen ha lyckats fånga hur ett zombieutbrott hade kunnat se ut i Los Angeles. Absurt flådig miljonärslyx med poolkomplex och mastodontvillor, ett persongalleri fyllt av pastellklädda hipsters, kepsprydda skejtare, verklighetsfrånvända IT-miljonärer och zombier runt varje hörn. Vad vi fått se bjuder miljöerna och slagsmålen in en på ett helt annat sätt än Techlands senaste snedsteg i genren, Dying Light 2, och har hittills visat prov på både humor och over-the-top effekter med avslitna kroppsdelar som spricker likt porös spettekaka efter ett välriktat slag. Förhoppningsvis lyckas Dambuster också leverera en berättelse ostig nog att minnas. Den 28:e april får vi, förhoppningsvis, svaret.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(13) Stalker 2: Heart of Chornobyl
Det känns onekligen lite futtigt att gnälla över att Stalker 2: Heart of Chornobyl inte släpptes som det skulle förra året. Orsaken är som bekant att Ryssland startade krig mot Ukraina, vilket dels tvingade utvecklaren att fly och dels ledde till att flera personer blev direkt delaktiga i striderna. Och som ett slags sorglig ironi var dessutom Tjernobyl (skådeplatsen för spelet) ett av de områden som drabbades av strider på riktigt då Ryssland ett tag hade kontroll över det innan de äntligen kördes bort. Men under 2023 är det efter lång väntan dags att avnjuta vad som ser ut att bli ett lika grafiktungt som vanvettigt lovande actionäventyr i den förbjudna zonen. Här trängs rollspelsinslag med klassiskt förstapersonsröj där en smula övernaturliga inslag dessutom kastats in i smeten som ett direkt resultat av all radioaktivitet. Definitivt något du bör hålla utkik efter när det lanseras till både PC och Xbox (samt Game Pass) under året. Vi är oändligt tacksamma att det faktiskt kommer trots de fasansfulla förutsättningarna och hoppas att det ska ge Ukrainsk spelindustri en rejäl välbehövlig knuff.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(12) Resident Evil 4: Remake
När Capcom släppte Resident Evil 4 för arton år sedan, 2005 var spelet redan då en hakdroppare för sin tid. Grafiken imponerade grymt och spelmässigt tog det serien på en helt ny väg bort från den subtila skräcken till att bombardera med mer action och stresskräck. Vilket i sig resulterade i att spelarna fick en stor dos av IBS och även hjärtflimmer som kom som ett brev på posten efter möten med Dr. Salvadore och Spanjorer med högafflar. Och nu är det då äntligen dags för Capcom att ge spelet den "make over" det förtjänar efter att spelet fått se två av sina tidigare delar få sig en ny kavaj och en snygg frisyr och springa om den i både grafik och spelbarhet. Så vad kan vi då gå och längta efter tills releasen om några månader? Många timmar att få njuta av ljudet av en motorsåg och snabba fötter som jagar en och viskar ljuva kärleksfulla ord på spanska i våra öron. Djupt erotiskt.

Utvecklarna har ju redan avslöjat att spelet ska vara minst lika långt som originalet och som ni vet var Resident Evil 4 en av seriens längsta med grovt räknat 18 timmars speltid och det betyder mycket tid för att uppskatta både darrande händer, ögonryckningar och allt för snabba explosiva toalettbesök. Sedan kan vi som saknar allt var koordination, uppmärksamhet och taktkänsla pusta ut för de ska ha tagit bort nästan alla Quick Time Events från spelet och det är ju något att skåla för oss som ibland passar på att trycka i oss mackor, måla naglarna eller slösurfar under mellansekvenserna och därför missar när ett X plötsligt visas i rutan allt för ofta. Vi kan även se fram emot ett mörkare och läskigare Resident Evil 4 som inte utspelas i dagsljuset på samma sätt som innan och en något omgjord handling vilket till och med kommer ge oss som spelat originalet om och om igen lite överraskningar. Och om man får hoppas kanske lite co-op när det är dags att styra Ashley? Vad det än blir kan vi bara gissa oss till men vi längtar och kan knappt bärga oss till att få återbesöka den lilla bergsbyn och höra handlarens raspiga stämma och de älskvärda bybornas rop, "Ai Te voy a hacer picadillo!" Vi blev djupt besvikna när vi googlade och det inte betydde "Jag älskar dig" utan "Jag ska göra köttfärs av dig". Och den 24:e mars är det precis vad de kommer försöka göra, och trots hot om köttfärsröra ser vi fram emot detta mer än någonsin.

Årets hetaste spel 2023 (1)

(11) Fire Emblem Engage
Fire Emblem-serien har funnit i 33 år, men känns för närvarande hetare än den gjort på länge. De tre senaste spelen i serien (Awakening, Fates och Three Houses) har alla varit storsäljare med finfina recensioner. Och med tanke på vilken succé Three Houses blev, som det första spelet i serien till Nintendo Switch är det svårt att inte se fram emot Engage, som kommer redan den 20:e januari. Fire Emblem-serien har alltid haft fantastiska taktiska rollspelsstrider och vi vet med säkerhet att inget kommer att ändras nu. För den där extra nostalgikicken kommer vi också kunna använda hjältar från tidigare spel, som Marth, Celica, Roy och Ike med många, många fler. Vi ser väldigt mycket fram emot att få utforska den nya spelvärlden med Somniel i fokus. Där kommer vi ha vår bas liknande skolan i Three Houses. Det är svårt att se att det inte kommer bjudas på ännu ett mästerverk från Nintendo och utvecklarna Intelligent Systems. Det är utan tvekan ett av årets hetaste spel och vi kan inte vänta tills vi får hålla det i våra händer. Lyckligtvis behöver vi inte vänta speciellt länge.

Den andra och avslutande delen av denna lista med Topp-10 publiceras på onsdag.



Loading next content