Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets besvikelse 2022

Då dundrar vi igång! Här kommer den första av tio stycken kategorier där vi rankar det bästa (och sämsta) från den gångna spelåret...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Spelåret 2022 lider mot sitt slut och för 20:e året i rad är det då såklart dags för oss på Gamereactor att kora det bästa respektive sämsta i spelväg från de gångna 12 månaderna och den första av tio kategorier handlar om de fem spel som gjort oss allra mest besvikna.

Årets besvikelse 2022

(5) Saints Row
När första Saints Row släpptes 2006 blev det kallat för en Grand Theft Auto-kopia men det visade snabbt att det var allt annat än en usel kopia. De körde sitt egna race, och det gjorde det utan att ta sig själva och sitt spel på för stort allvar. De gav oss humor, galenskap och en massa hårdkokt gängkriminalitet i den respektingivande färgen lila och vi älskade att göra staden Stillwater osäkert. När då nyheterna om ett nytt Saints Row kom på tapeten nästan ett och ett halvt decennium senare så väcktes ett sug hos oss här på redaktionen, ett sug efter att spelutvecklaren Volition skulle hitta tillbaka till sina rötter och ge oss ett nytt Saints Row som vi mindes med värme i bröstet, fyllt av sjuk svart humor och härliga gängstrider. Och visst, vi fick både humor och gängstrider men det saknades det där lilla extra, det där som är så svårt att sätta fingret på. Det vi fick var underhållande, men bara några timmar senare byttes känslan mot att det var repetitivt. Vi fick storslagna miljöer så som glittrande Vegas-kasinon och pampiga hjulångare men skrapade man på ytan upptäckte man att de inte var mer än en ren kuliss och inte den levande, blomstrande öppna världen som låg framför våra fötter. Saints Row var absolut inte dåligt, men det fick aldrig nå sin hela potential och bli det spel det hade möjlighet att bli och det spel vi spelare framför allt förtjänat

Årets besvikelse 2022
Detta är en annons:

(4) High on Life
På förhand såg allt väldigt lovande ut. Ett actionspel centrerat kring Justin Roilands sjuka humor, med läcker design och flera djupare funktioner. Medan humorn visserligen fanns på plats, var det dock få andra saker som faktiskt fungerade. Det visade sig att utvecklarna bjöd på knappt ens medioker shooter som klätts i fin grafik och humor. Istället för att leta hemligheter, kom vi oftast på oss själva med att hellre leta efter fjärrkontrollen för att kunna stänga av och göra något roligare istället. Som att spela Psychonauts 2, vilket med all tydlighet visade att gameplay och humor går att kombinera, något som High on Life misslyckades fatalt med.

Årets besvikelse 2022

(3) Need for Speed: Unbound
Svenska spelhuset Ghost Games blev av med Need for Speed-licensen som gavs tillbaka till Burnout-utvecklarna Criterion som med understöd av numer EA-ägda Codemasters skulle "starta om" och revolutionera hela spelserien. Förväntningarna var höga, budgeten skyhög och mängden utvecklare som pysslat med Unbound under de senaste åren har gjort det till ett av EA:s mest ambitiösa racingspel någonsin. Slutresultatet representerade dock ingenting av det där, tyvärr, då Unbound kändes ganska precis som Need for Speed: Heat 2 med påklistrade graffiti-effekter. Racingen var förvisso snabb men kändes styltig och driftingen platt, staden som allt ägde rum i tråkade ut, storyn var direkt vedervärdig och allting var så enformigt att vi storknade. Snyggt var det med väldigt bra ljud, men det räckte inte särskilt långt.

Årets besvikelse 2022
Detta är en annons:

(2) Gotham Knights
Fastän ingen på redaktionen skrek sig hes över Gotham Knights på förhand var vi ändå flera som såg fram emot att besöka Gotham City som Batmans trogna lärlingar. Så här i efterhand har vi inte velat nämna det alls på grund av hur besvikna spelet lämnade oss. Striderna var oinspirerade och armor-systemet kändes totalt meningslöst. Upplägget blev dessutom repetitivt oerhört snabbt att vi på nolltid tappade intresset helt för att sätta stopp för brott runtom i staden. Med det sagt var spelet inte dåligt, utan okej. Men i och med vad Rocksteady gjorde med Batman i form av deras Arkham-serie blev vi bara deprimerade av Gotham Knights.

Årets besvikelse 2022
Vilket spel har gjort dig mest besviken under året som gått?

ÅRETS STÖRSTA BESVIKELSE 2022:
(1) Overwatch 2
När Overwatch slog ned som en bomb för sex år sedan var vi många i redaktionen som fastnade ordentligt för det och har haft svårt att inte spela det varje vecka sedan dess. Något som vi däremot alltid saknade var ett berättelseläge och ju mer tiden gick, desto tydligare var det att spelet var i behov av en uppgradering. På flera sätt. Mer innehåll, bättre grafik och flera kartor (bland annat). När Overwatch 2 nu lanserades för bara några månader sedan fann vi oss inte belåtna över huvud taget. Snarare var vi gruvligt missnöjda. Alldeles för mycket kosmetika var låst bakom betalväggar, grafiken hade knappt uppdaterats alls, karaktärer var obalanserade och, snabbt sammanfattat, kändes det aldrig som ett nytt spel. Vi hade verkligen hoppats på mer.

Under morgondagen korar vi Årets överraskning 2022!



Loading next content