Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Watch 4

Smartklocke-skeptikern hegevall har i och med Apples senaste modell konverterat och är nu såld... Sent ska syndaren vakna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag använde Apple Watch (1) i ett par veckor innan jag till slut tröttnade. Samma sak gällde uppföljaren som hängde med på min Mandingo-handled i en dryg månad innan även den hamnade i Gamereactors välfyllda pryl-skåp. I samma veva deklarerade jag motsträvigt i min babbliga nonsensblogg att det här med smartklockor inte var något för en klock-galning som undertecknad. Det ska vara mekaniskt, gammaldags. Lät det. Och visst, jag kommer alltid att ha ett brinnande klockintresse och kommer alltid att vara gruvligt svag för tidlösa klockor som min gamla Speedmaster eller Panerais underbart klassiska 8 Days GMT. Men inför lanseringen av den fjärde upplagan av Apples smartklocka bestämde jag mig för att åtminstone försöka vara mindre konservativt tjurig och försöka bryta lite vanor, och tack vare alla de strålande förbättringar som gjorts här - har jag nu konverterat och trillat dit, på riktigt.

HQ
Apple Watch 4
De rundade hörnen ger hela klockan ett lite mjukare och klart modernare utseende. Borta är de stora, svarta skärmkanterna.

Det första som slog mig när jag plockade upp Apple Watch 4 ur den kritvita kartongen (Apple är fortsatt världsbäst på lyxigt eleganta förpackningar som perfekt ramar in produkten och hela den upplevelse som deras välbyggda prylar erbjuder) är att designen har förändrats mer än vad jag kunde se när Cook först visade upp den under september-kaynoten i Cupertino. kanterna har rundats av mer och skärmen när längre ut i kanterna vilket ger ett lyxigare utseende. Den ser dyrare ut och passar min handled bra med tanke på att Apple gjort den stora modellen två millimeter större. 44 mm är stort för att vara ett armbandsur men för min del hade den gärna fått varit 46, men jag förstår såklart att det inte hade sålt i några egentliga volymer då detta lär vara någon slags universiell smärtgräns.

Apple Watch 4
Den är större, rundare och klart tunnare vilket gör den mer bekväm än tidigare modeller.

Det andra som slog mig efter att ha plockat upp klockan ur lådan och börjat pilla med den mattsvarta gummibandet som jag valde till min, var hur urtjusigt snygg den är i det mörk/mörkgrå keramiska huset och den där läckra, detaljerade kronan. Jämfört med framförallt Samsung Gear anser jag att denna klocka ser ut som om den inte bara kostar det dubbla men även är designad av folk med en klart bättre fingertoppskänsla och öga för detaljer. Och det är ju i mångt och mycket här som Apple alltid varit världsledande, på design. Något som ofta tyvärr även gjort att de kompromissat lite för mycket med den tekniska biten samt med användarvänligheten för att in i det sista leverera nydanande och stilistiskt per5fekt design. Med Apple Watch 4 har de dock nått en perfekt kompromiss mellan de båda och jag är ordentligt imponerad efter en dryg veckas konstant användning.

Detta är en annons:
Apple Watch 4
Ljudet har fått sig ett ordentligt uppsving och nu låter Apple Watch 4 nästan oroväckande bra för att vara en klocka.

Rent ergonomiskt gillar jag denna klocka mest av alla smartklockor som jag testat. Det mattsvarta gummibandet är superbehagligt och spänns superenkelt med en av Apples många säregna idéer rörande hur ett klockspänne ska fungera. Sensorn under klockan som känner av pulsen och ger mig diverse notifikationer i form av små, små stötar - torde väl egentligen göra Apple Watch 4 mindre bekväm att bära än vad den är, men på något underligt sätt fungerar det perfekt och jag anser att detta är den skönaste klockan jag burit någonsin. Inklusive alla de tio mekaniska ur som jag ägt och samlat på genom åren, alla digitalklockor och alla smarta ur som jag haft nöjet att testa. För det mesta känner jag inte ens att min Apple Watch 4 sitter där på vänster handled vilket såklart är ett toppenbetyg.

Apple Watch 4
Bluetooth 5.0 finns nu inbyggt som en del av det nya processorn som Apple Watch 4 baseras på.

En av de stora snackisarna inför lanseringen av detta ur är den rätt rejält utbyggda hälsofunktionaliteten och då främst möjligheten att mer exakt mappa hur ens hjärta mår. EKG-funktionen är just nu inte tillåten i Sverige (sjukt nog) vilket gör att jag inte testat den men trots avsaknad av det, har jag numer riktigt fin koll på hur min gamla pump fungerar, vad jag har för vilopuls och om det skulle finnas några oregelbundenheter gällande min rytm. Denna app är djupt förankrad i klockans utformning och fungerar lika bra för soffpotatisen som bara vill veta lite om hur hjärtat slår när det hettar till i Game of Thrones, till den träningstokige som på ett exakt sätt som möjligt vill se efter hur många kalorier som bränts under ett tungt pass på löpbandet.

Detta är en annons:

En annan ny del av Watch OS5 som jag har haft riktigt roligt med är walkie-talkie-delen som möjliggör direktkommunikation med andra Apple Watch 4-användare. Jag har skickat korta röstmeddelanden via denna app till en gammal arbetskompis som också köpt en Apple Watch 4 och uppskattar detta mer än vad jag först hade misstänkt. Den digitala kronan har renoverats rejält, också, och känns nu bättre än någonsin tidigare. Klicket när jag trycker på den är mer distink och mekaniskt och att scrolla runt i diverse menyer med hjälp av den fungerar verkligen helt perfekt. Jag brukar prata om volymhjulskomfort när jag recenserar framförallt förstärkare och här infaller Apple Watch 4 som något av det mest "komfortabla" som dessa bananklase-nävar fingrat på.

Apple Watch 4
Apple hävdar att 4:an är precis dubbelt så rapp som Apple Watch 3 och det känns helt klart så.

Oled-skärmen som klockan baseras på har blivit bättre också, åtminstone om vi backar till de två första modellerna av Apple Watch. mer högupplöst, mer färgstark med bättre pixeldensitet och känslighet. Jag har lite väl stora fingrar för att egentligen kunna navigera runt på en 44 millimeter liten touch-skärm (det blir ofta lite som att försöka spela snooker med ett snöre) men i det hör fallet klickar jag sällan fel eller misslyckas med att pricka rätt objekt i diverse pusselspel som jag laddat hem och installerat.

Apple Watch 4
Under vår testvecka har batteriet räckt i 48 timmar, vilket är en förbättring.

Siri har uppdaterats också i och med Watch OS5 och nu fungerar hon verkligen svinbra och det finns enligt mig något visst med att ha hon på handleden istället för i fickan. Jag har under åren knappt använt mig av Siri alls på mina Iphones men nu, med Apple Watch 4, har det blivit ändring på det. Siri aktiveras genom att jag håller in kronan i en sekund vilket fungerar perfekt och hon har hjälpt mig med allt från kart-angivelser till att leta fram mail.

För mig har denna klocka som sagt förändrat min syn på produktsegmentet och tack vare ny design och högre upplösning har jag numer förlängt och förstorat upplevelsen som min Iphone Xs Max erbjuder och att kunna få notifikationer på handleden och därmed slippa plocka upp telefonen i tid och otid, är såklart supersmidigt (även fast det knappast är någon nyhet här). Visst är 6000 spänn mycket pengar, inte minst om man redan inhandlat en ny Iphone, men med tanke på hur mycket tid vi tillbringar i de eko-system som våra telefoner idag erbjuder - är Apple Watch 4 värd varenda litet öre. För det är en strålande liten klocka som är både smart, genomtänkt och ursnygg.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ursnygg (ny) design med mer rundade kanter, fantastisk Oled-skärm, strålande mjukvara, snabb och responsiv, klockren hälsoapp med massa viktiga funktioner
-
Fortfarande lite för klen batteritid
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Apple Watch 4

Apple Watch 4

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Smartklocke-skeptikern hegevall har i och med Apples senaste modell konverterat och är nu såld... Sent ska syndaren vakna



Loading next content