När Apple TV lanserades år 2007 så var den revolutionerande. Det kan tyckas vara stora ord för en mediabox men Apple TV, eller iTV som den hette då förändrade verkligen spelplanen totalt. Detta var i tider då undertecknad satt med en enorm dator från det briljanta statliga initiativet Hem-PC. Ett koncept som gick ut på att alla med fast inkomst kunde få hem en dator för "utbildning" långt under inköpspris. Ju högre lön, desto lägre pris dessutom. Visst, pensionen sänktes och statskassan urholkades men vem brydde sig om det då? När man de facto kunde plocka ut en vattenkyld PC med dubbla grafikkort, två Intel Core 2-processorer, RAID-5, digitalkamera, surroundsystem och plasma-TV för ett par tusenlappar i månaden. Alldeles för kraftfull rigg för ändamålet förstås, som i grunden var ett upplägg tänkt för den svenska befolkningen att kunna lära sig Microsoft Word och kunna söka information på Netscape Navigator men jag och många med mig var naturligtvis mest intresserade av att kunna spela och se på film och gärna då på plasma-TV:n.
Det var dock ett projekt som var allt annat än smidigt, med mängder av sladdar, svajig tredjeparts-mjukvara och olika nödlösningar men det var oerhört viktigt att få över bilden dit ändå, till 42-tummaren på väggen. Dels var det ett enormt lyft från 22 tum wide screen-skärmen på skrivbordet men framför allt var det ju det att jag faktiskt kunde jag sitta i soffan och se på film. Det var som sagt stökigt värre men värt varenda svettdroppe. Men sedan kom den då, som en skänk från ovan. En minimal mediabox som kunde göra allt det där som min PC kunde göra. Nog för att den krävde iTunes, som på den tiden nästan var lika krångligt som min nuvarande lösning men det var ändå ett lyft och ett embryo inför vad som komma skulle. För där och då, stakades mitt framtida TV-tittande ut och jag skulle aldrig komma att överge Apple TV.
Nu är vi här, i slutet av 2022 och ännu en ny version har släppts. Utan några större rubriker och det är fullt förståeligt för det är sällan det händer något banbrytande hos Apple TV. Det är klart att när den inbyggda hårddisken till sist slopades, när förinstallerade appar kunde användas och när 4K gjorde sitt inträde så var det ett visst surr på marknaden men samtidigt är sällan Apple först, utan det finns andra lösningar, ofta billigare och mindre "knutna" till Apples egna lösningar. Det finns dock ett par anledningar till att jag alltid stannat kvar och också uppgraderat när möjligheten funnits, trots få nyheter. Stabiliteten, användarvänligheten, designen och sist men inte minst just ekosystemet. För mig, som uteslutande använder Apple-produkter så är det en no-brainer men för den som föredrar Android så finns det mer prisvärda lösningar.
Så hur står sig då Apple TV 4K, år 2022? Beroende på dina krav, vad du har för andra enheter hemma och tillgänglig budget finns det lite olika svar på den frågan men låt oss gå igenom vad som är nytt och vad det innebär. Tittar vi på själva enheten så ser den i princip likadan ut. Marginellt mindre och i två olika utföranden. En med 64 Gigabyte internminne och en med 128, där den sistnämnda också har en ethernet-kontakt. I övrigt känner vi igen den svarta puckliknande designen. Köpte du förra årets modell så känner du också igen fjärrkontrollen, som dock nu har fått en USB-C-kontakt i stället för lightning. Blir det här i stället din allra första Apple TV eller om du sitter på den första 4K-modellen från 2017 så har du en helt ny bekantskap att se fram emot i "Siri Remote."
Men det är förstås på insidan den största förändringen skett. Apple TV anno 2022 har fått ett par riktigt trevliga lyft prestandamässigt men precis som jag var inne på redan i inledningen så är det egentligen inga revolutionerande saker utan snarare rena förbättringar som gör en redan bra produkt ännu bättre, utan att förändra den i grunden. Vi får nu en betydligt snabbare processor i A15 Bionic, stöd för HDR10+ och Dolby Vision. Till skillnad från så många andra tekniska prylar som snabbt sjunker i både tekniskt och monetärt värde är Apple TV 4K byggd för att hålla länge. Det innebär att den kommer att kunna hantera de senaste apparna, erbjuda snabba laddningstider och snabb bläddring i de olika menyerna. Det här har vi sett tidigare och det går som en röd tråd genom Apples produkter. Det är inget nytt men väl värt att poängtera igen. Det är till exempel därför första generationen från 2017 fortfarande är fullt funktionsduglig och alltjämt får nya uppdateringar, trots att det nu har gått fem år sedan releasen.
Jag har testat enheten på en Samsung The Frame, med stöd för HDR10+och ett Sonos ljudsystem med stöd för Dolby Atmos och man kan säga mycket positivt om The Frame, som att den är vackrast av dem alla och faktiskt ser ut som en riktig målning i mitt sovrum när den är avstängd men att påstå att den skulle vara snabb och smidig när det kommer till inbyggda appar vore att fara med osanning. Dessutom med irriterande påtvingad reklam. Något den delar med många TV-modeller där ute. Jag har än i dag inte sett en enda TV som fullt ut ersätter Apple TV och det är ju också hela anledningen till att Apple kan fortsätta att sälja sin mediabox i mängder, år efter år. Jag har också använt iPhone 14 Pro, en iPad Pro och AirPods i testet. Någonting som utmärker Apples produkter är enkelheten, både när det gäller användning och att komma igång och Apple TV 4K 2022 är inget undantag. Det är bara att trycka i strömsladden en HDMI-kabel och starta och med iPhone som källa är hela processen mer eller mindre automatiserad . Det är bara att lägga telefonen nära enheten och låta den flytta över all essentiell information. Inget behov av att manuellt söka upp andra enheter och skriva in lösenord. Det är bara att köra helt enkelt, något som också märks direkt vid första uppstart, när jag slipper att skriva in mitt Wi-Fi-lösenord och en liten ruta direkt kommer upp i högra hörnet och frågar om jag vill ansluta mina AirPods. Ett knapptryck på fjärrkontrollen och jag har ljudet direkt i mina öron. Dessutom med Apples rumsliga ljud, som de är helt ensamma om på marknaden och som fungerar imponerande bra ihop med Apple TV.
Annars är det mesta sig likt på startskärmen. Jag ser det hetaste just nu högst upp och kan bläddra genom olika appar. Den nya snabbare processorn gör sig dock påmind här och jämfört med tidigare modeller, i synnerhet den första generationen så går det betydligt snabbare att byta mellan mina olika streamingtjänster och scrolla genom olika appar och menyer. En stor anledning till att jag valde att testa på Samsung är att HDR10+ i kombination med just Samsung är en intressant aspekt att ta hänsyn till om man går i tankarna att köpa en Apple TV 4K 2022, då Samsung är en av de tillverkare som vägrar att betala licenspengar för Dolby Vision. Med hjälp av HDR10+ kan man ändå ta del av samma kvalitet och eftersom Samsung är världens största TV-tillverkare så kan man tänka sig att Apple gärna vill ta del av den publiken. Enkelt förklarat kan man säga att när jag körde igång exempelvis Amazon Prime Video som normalt sett hade visats i HDR på min Samsung, men där andra hade fått Dolby Vision så får jag nu HDR10+ och därmed också en betydligt bättre upplevelse och det är tydlig skillnad på denna modellen jämfört med de tidigare, i synnerhet första generationen, som enbart klarade av 2160p.
Precis som många andra så satsar även Apple stort på spel och det är väl också därför större lagringsutrymme och snabbare processor har varit en prioritet i denna generationen. Dessutom finns det nu också stöd för både Xbox och Playstation-kontroller för den där riktiga spelupplevelsen, där Apple i början fokuserade på styrning via fjärrkontroll. Genom Apple Arcade så erbjuder man ett rätt begränsat spelbibliotek av glorifierade mobilspel, fortfarande helt utan de stora och tekniskt storslagna titlarna även om utvecklingen går framåt år för år men med Google Stadia ur vägen så finns det nu en öppen marknad där Apple förstås vill vara med och slåss med bland andra Netflix. Det är långt kvar innan man är där men Rom byggdes som bekant inte på en dag men framför allt är det ännu en komponent i hela det där smidiga ekosystemet av funktioner och produkter från Apple, som SharePlay, AirPods, AirPlay, HomeKit, Apple Photos, Apple Music, Apple Watch, Siri. Allt sitter ihop och fungerar sömlöst.
Och på tal om Siri så har även Apples röstassistent fått ett lyft och det var på tiden då det här är en funktion som inte har fungerat särskilt väl och där Alexa har legat i framkant, åtminstone här i Sverige. Nu kan Siri äntligen känna igen sin användares röst. En petitess kan tyckas men det är något som är väldigt användbart om man som jag ofta ber min AI-kompanjon att välja något utifrån mina preferenser. Om någon annan däremot loggar in så kan den personen få sina bästa förslag. Över huvud taget fungerar Siri Remote klockrent. Missar jag något i en film så kan jag fråga "vad sade han?" och vips är jag tillbaka där jag nyss missade en replik och kan sätta mig in i berättelsen på nytt. Jag kan be Siri att starta allt från en viss låt till ett specifikt avsnitt i en serie jag håller på att titta på och förstås styra övriga produkter i ett HomeKit-system, såsom lampor och dörrkamera. Att fjärrkontrollen sedan är oerhört stilren och matchar både telefon och iPad i design är bara en trevlig bonus. Värt att nämna här är att Siri Remote går att köpa separat, om man är nöjd med det man har men vill byta ut den i jämförelse undermåliga modellen som medföljde första generationen Apple TV med 4K-stöd.
Borde man köpa en ny då? Att sätta ett betyg på Apple TV 4K 2022 är inte helt enkelt, då det som sagt var till stor del beror på vilka krav man har, vilka andra enheter som finns hemma och hur mycket man är beredd att lägga men att uppgradera från förra årets modell känns inte särskilt nödvändigt. Även om det här årets modell är både snabbare och mer strömsnål så kan det vara svårt att motivera ett köp. Sitter man däremot på äldre modeller och har varit supernöjd med dessa så kan man bara inte misslyckas här. Apple TV 4K 2022 är mer av samma men med samtidigt med enormt mycket mer prestanda, stöd och funktioner. Allt är bättre. Är man förstagångsköpare så bör man fundera på varför man vill ha en Apple TV. Har man som jag en uppsjö Apple-produkter och vill att dessa skall fungera tillsammans så är det här bästa alternativet på marknaden. Sitter man däremot i huvudsak med Android-enheter eller någon annan form av mixad infrastruktur i hemmet så finns det betydligt billigare modeller som gör jobbet lika bra. En stor del av värdet ligger nämligen i helheten och kan man inte nyttja den så är det lite grand att kasta pengarna i sjön.
Apple TV kommer att fungera ändå förstås och den kommer att bjuda på en kristallklar bild, snabb bilduppdatering, ett smidigt gränssnitt och en framtidssäker medialösning där allting ser lika bra ut, oavsett om du tittar på en mysig kattdokumentär, en snabb NHL-match mellan Carolina Hurricanes och Winnipeg Jets, Fast & Furious 78 eller Oasis Livekonsert från Knebworth 1996. Du köper inte en Apple TV primärt för att spela spel men möjligheten finns åtminstone där. Kort sagt kommer den med största sannolikhet att göra ett betydligt bättre jobb än din Smart-TV. Om det sedan är värt priset eller ej är upp till var och en att avgöra men för mig är det tveklöst så.