Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt du behöver veta om Xbox Series S

När släpps den, vad kostar enheten och hur skiljer den sig från Xbox Series X? Vi ger dig alla svar i en maffig artikel om Xbox Series S...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Microsoft lade ner massor av både tid och resurser på att prata om Xbox Series X (som du kan läsa mer om här) innan företaget äntligen bekräftade den billigare och enklare Xbox Series S tidigare i höstas. Med tanke på att namngivningen öppnar för förvirring, har vi nu sammanställt alla detaljer du behöver veta om just Series S, och vi börjar med det kanske viktigaste: kraft!

Specifikationer

CPU: 8 cores at 3.6 GHz (3.4 GHz with SMT) custom AMD Zen 7nm
GPU:20 CUs at 1.565 GHz Custom RDNA 2, so approximately 4 Teraflops of computing power
RAM: 10GB GDDR6 (8GB at 224 GB/s and 2GB at 56 GB/s)
Storage: 512GB NVMe SSD where 361.6GB of it can be used by you
Optical disc drive: No
HDMI: 1x HDMI 2.1 port
USB: 3x USB 3.1 Gen 1 ports
Wireless: 802.11ac dual band
Ethernet: 802.3 10/100/1000

Allt med Series S är mindre eller svagare än Series X, och ovan nämnda fyra teraflops betyder att den totalt bara har en tredjedel av storebroderns beräkningskapacitet. Microsoft menar att detta i allmänhet bara kommer att påverka bildupplösningen och målet är 1440p istället för 4K, men 1080p tycks bli vanligt och sådant som ray-tracing tas ofta bort. Det återstår att se hur mycket utvecklare kan klämma ur konsolen som alltså är svagare än både Series X, Playstation 5 och till och med Xbox One X när det gäller just beräkningskapacitet.

Detta är en annons:

En annan viktig del du bör ta med dig, är att konsolen är helt digital. Du kan alltså inte använda Blu-ray varken för att titta på film eller spela spel. Sistnämnda påverkar naturligtvis bakåtkompatibiliteten, men mer om det senare. Spel till Series S måste alltså laddas ner för att spelas från den inbyggda SSD-hårddisken eller köras via en extern lagringsenhet.

Allt du behöver veta om Xbox Series S

Quick Resume

Även om det kanske inte låter banbrytande, är SSD-hårddisken en smärre revolution, och då snackar vi inte bara om när det gäller att ladda spel. Det betyder även att du inte kommer behöva vänta flera minuter på att ett spel ska starta, och denna funktion heter Quick Resume. Detta gör att du kan ha fem-sex spel igång medan du tittar på en film, spelar något annat eller till och med stänger av konsolen. När spelsuget är tillbaka, kan du direkt hoppa in där du var i dessa spel på bara några sekunder efter att du startat dem igen.

Detta är en annons:

Säg att en vän bjuder in dig för en runda Horde i Gears 5 medan du spelar Assassin's Creed Valhalla. Om du gör detta på Xbox One krävs att du lämnar Assassin's Creed, väljer Gears 5 och väntar sedan ganska länge på att spelet ska starta, trycker dig förbi de olika menyerna innan du äntligen får ansluta. Tråkigt! Det är därför Quick Resume är fenomenalt. När du spelar på Xbox Series S eller X, så väljer du bara det avbrutna Gears 5-spelet medan du spelar Assassin's Creed, varpå du direkt är redo för Horde-röj.

Extern lagring

Den inbyggda SSD-enheten är 512 GB, men eftersom operativsystemet tar upp en betydande del, kan endast 361,6 GB användas av dig för att lagra spel, spara filer, applikationer och sånt. Spel som Call of Duty: Modern Warfare och Red Dead Redemption 2 har visat att det kan gå fort att fylla en hårddisk, och därför kommer vissa utvecklare låta dig installera vissa delar av spel istället för kompletta paket. Dessutom kommer filstorlekarna till Series S ofta vara mindre eftersom 4K-texturer saknas. De av er som vill kunna spela flera spel åt gången, bör ändå veta att det finns två bra alternativ för den som vill ha mer minne. Om du bara är intresserad av att spela spel från tidigare generationer och inte bryr dig om förbättringen de får om de är installerade på SSD, är det möjligt att lagra dem på en extern hårddisk och spela dem på detta vis (precis som med Xbox One, och det funkar utmärkt att bara flytta över hårddisken om du redan har en).

Det andra alternativet är de specialbyggda minneskorten på en terabyte, som tyvärr är väldigt kostsamma. Seagate gör dessa och prislappen ligger på drygt 2500 kronor. Lyckligtvis är lagring något som är känt för att sjunka i pris ganska snabbt och Microsoft har sagt att andra alternativ övervägs inför framtiden. Lyckligtvis är åtminstone Xbox Series S ganska billig.

Priset

Ovan nämnda skillnader gör nämligen Series S billigare än Series X, med ganska rejäl marginal. Xbox Series S kostar 3595 kronor (€299/£249 för dig som importerar) vid lanseringen, och det finns till och med ett alternativ utan kontanter i och med Xbox All Access-programmet, med vilket du kan betala månadsvis i över två år för Xbox Series S och på köpet få 24 månader av Xbox Game Pass Ultimate (som innehåller både Xbox Live Guld och tillgång till det imponerande Xbox Game Pass-biblioteket med spel som kan laddas ner på Xbox One, Xbox Series S/X och PC samt streaming via Android-enheter). Detta inkluderar även några av lanseringsspelen.

Lanseringstitlar

Halo Infinite blev som bekant försenat till 2021, medan The Medium kommer i december samt att Mortal Kombat 11: Ultimate och Call of Duty: Black Ops Cold War anländer några dagar efter att konsolen släppts - men trots det råder det ingen brist på nya spel. Din Xbox Series S har totalt 32 spel, anpassade för nästa generation redan från och med dag ett, alltså den 10 november (fps betyder bilder per sekund):


  • Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Borderlands 3 (Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Bright Memory 1.0

  • Cuisine Royale (Smart Delivery)

  • Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1080p och 60fps

  • Devil May Cry 5: Special Edition med 1440p och 120fps

  • Dirt 5 (Smart Delivery) med tre grafiklägen (1440p/ej låst 60fps, dynamisk 1440p/60fps och ej fastslagen upplösning samt 120fps

  • Enlisted med 1440p och 60fps

  • Evergate

  • The Falconeer (Smart Delivery) med 1800p och 60fps eller 1080p och 120fps

  • Fortnite med 1080p och 60fps

  • Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps/120fps i versus

  • Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • King Oddball (Smart Delivery) med 1440p och 60fps eller lägre upplösning och 120fps

  • Maneater (Smart Delivery)

  • Manifold Garden (Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • NBA 2K21

  • No Man's Sky (Smart Delivery) med "high quality native resolution och 30fps" eller "lower resolution och 60fps"

  • Observer: System Redux med 1440p och 60fps

  • Ori och the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Planet Coaster (Smart Delivery)

  • Rogue Company med 1440p och 120fps

  • Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1080p och 60 fps

  • Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • War Thunder (Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Warhammer: Chaosbane: Slayer Edition med 1440p och 60fps

  • Watch Dogs: Legion (Smart Delivery) med dynamisk 1080p och 30fps

  • WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery) med 1440p och 60fps

  • Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery) med 1440p och 30fps eller 900p och 60fps.

  • Yes, Your Grace (Smart Delivery)

*Upplösnings- och bilduppdateringsmålen för vissa av dessa spel kan förändras, eftersom flera av utvecklarna har sagt att de fortfarande optimerar sina titlar.

Smart Delivery

Så vad är Smart Delivery, undrar du? Det påminner om Microsofts tidigare koncept Xbox Play Anywhere. Varje sig du spelar till Xbox One eller Xbox Series S, så kommer du få bästa tänkbara version och behöver aldrig köpa om dina spel bara för att du byter format.

Bakåtkompatibilitet

Varje Xbox One-spel, både de spel som skapats specifikt till konsolen och de som är bakåtkompatibla från Xbox 360 och original-Xbox, kommer att kunna spelas på Xbox Series S, vilket ger den största mängden tillgängliga spel vid en premiär någonsin. De gamla spelen blir till och med bättre om de är installerade på konsolens SSD. De visuella förbättringarna kommer dock inte vara lika imponerande till Series S som på Series X, detta eftersom Xbox Series S kör Xbox One S-versionen av bakåtkompatibla spel. Men du kan fortfarande se fram emot snabbare laddningstider, förbättrad texturfiltrering, mer konsekventa och ännu högre bildhastigheter och till och med HDR-färger (high dynamic range) i spel som kom ut långt innan det ens fanns i vår älskade bransch. Kom bara ihåg att dina gamla fysiska spel inte fungerar på Series S på grund av att den inte har en skivenhet, så ta hänsyn till det när du väljer mellan S och X.

Denna konsumentvänliga filosofi gäller för övrigt även tillbehör. Alla officiellt licensierade Xbox One-tillbehör som ansluts till din konsol via USB eller handkontrollens 3,5 mm-port fungerar även till Xbox Series S. Vissa av er kanske märker att jag inte nämner optisk ingång här, och det är tyvärr för att konsolen inte har en sådan. Flera stora varumärken, inklusive Astro, SteelSeries och Turtle Beach har lyckligtvis sagt att de arbetar med firmware-uppdateringar och andra lösningar för headset som använder optiska kablar.

Den nya handkontrollen

Medan dina gamla handkontroll fungerar utmärkt till Xbox Series S, får du en ny med konsolen också. Och när vi säger "ny" menar vi inte en likadan som den du redan har. Xbox Series S-handkontrollen har inte bara bytt färg från svart till vitt, utan har några andra läckra förbättringar utöver det. Detta inkluderar delningsknappen mitt i mitten, vilken som standard låter dig ta skärmdumpar genom att trycka på den en gång, alternativt spela in video genom att hålla den intryckt.

Sedan har vi det Elite-inspirerade styrkorset, förändrad form, smidigare trigger-knappar och förbättrat grepp som gör att handkontrollen känns nyare än bilder nog ger sken av. I grund och botten är en av de få aspekterna som förblir exakt samma det faktum att även denna handkontroll fortfarande använder två AA-batterier. Handkontrollen är även kompatibel med Xbox One, för övrigt.

HQ

Dimensioner

Om allt detta låter bra, är det dags att fundera över var du ska placera din Xbox Series S sedan du fått hem den. Det är den minsta Xbox-konsolen någonsin och på höjden är den 27,5 cm samt 6,5 cm lång och 15,1 cm bred. Det här är kanske lättare att se än att läsa om, så kolla in när vi jämför storleken med andra konsoler i videon nedan.

HQ

Omdöme

Vi återkommer med våra åsikter om Xbox Series S (och X) senare denna vecka, men nu vet du iallafall exakt vad du har att vänta dig från Microsofts budgetalternativ in i nästa generation.

Allt du behöver veta om Xbox Series S


Loading next content