Svenska
Gamereactor
recensioner
Alba: A Wildlife Adventure

Alba: A Wildlife Adventure

Folket bakom briljanta smartphone-pusslet Monument Valley är tillbaka med et soldränkt feelgood-äventyr om en tjej och hennes kärlek till djurriket...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ustwo är i allra högsta grad en av mobilvärldens absolut främsta utvecklare och deras pusseltitlar Monument Valley samt Assemble With Care är upplevelser som jag håller som några av de bästa du kan hitta, till din smartphone. Och nu är de tillbaka. Alba: A Wildlife Adventure är, precis som den ytterst pedagogiska titeln naturligtvis antyder, ett gulligt litet enkelt äventyrsspel som kretsar kring flickan Alba. Hon är på besök på en ö, för att bo några dagar hos sin mormor/morfar, och eftersom hon är superintresserad av djur, natur och biologi, passar hon på att utforska den lilla soldränkta ön för att se exakt hur många arter som lever där.

Alba: A Wildlife Adventure
Den här delfinen dör om den inte räddas ur fiskenätet och släpas tillbaka till havet. Vilket Alba såklart kirrar med hjälp av några villiga ö-invånare.

Själva grundkärnan i Alba: A Wildlife Adventure kretsar kring att smyga sig på diverse djur, plocka fram en mobilkamera, fota dem för att sedan via en databas identifiera arten, dokumentera rubbet i en journal och sedan knata vidare. Det är simpelt, smidigt, roligt och inte särskilt utmanande. Men det är också så som det här spelet marknadsförts inför release, som en avslappningssimulator dränkt i härligt semesterdoftande atmosfär. För det mesta utgörs djurfloran av olika typer av fåglar men jag har hittat ekorrar, rävar, hundar, får, åsnor, kycklingar och katter. Fåglarna är inte sällan blyga och skygga vilket gör att Alba måste smyga och ibland fota dem med hjälp av kamerans zoom-funktion.

Alba: A Wildlife Adventure
Karta, kompass, mobilkamera. Allt som behövs när man heter Alba.
Detta är en annons:

Det finns också moment som innefattar att Alba plockar upp skräp på ön, vattnar snustorra grödor samt räddar delfiner som fastnat i fiskebåtens nät, och på det stora hela är det djurvännen Alba som rycker ut för att rädda rubbet samt samla ihop tillräckligt mycket skräp för att göra djurens liv enklare och bättre. Spelmekaniken är klockrent utfört och det är mysigt, genom hela äventyret även om jag gillar Monument Valley mycket mer än det här. Alba blir lite enformigt efter ett tag med tanke på hur "ordinära" cirka 90% av djuren du fotar verkligen är. Det finns liksom ingen större mening här, heller, och lokalinvånarna på ön framstår inte sällan som bladdrigt ointressanta. Samtidigt är det härligt ibland med spel som vare sig kräver särskilt mycket och här passar Alba in alldeles perfekt.

Alba: A Wildlife Adventure
Designen är utsökt i all sin enkelhet.

Estetiken är dessutom ljuvlig med en tecknat, enkel, stil och perfekt variation sett till terräng och natur. Miljöljuden med vinden, vågorna, fågelkvittret och Albas fotsteg är dessutom larvigt välgjorda och innebär såklart att du absolut bör testa detta med hörlurar inkopplade till din smartphone. Om du, liksom jag, älskade Florence, Old Man's Journey samt Monument Valley bör du lägga några få timmar på Albas soldränkta äventyr. Det kommer att få dig att le, och det är alltid värt något.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Urgullig design, superb ljudbild, kravlöst mysig spelmekanik och upplägg
-
Blir ganska snabbt enformigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Alba: A Wildlife AdventureScore

Alba: A Wildlife Adventure

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Folket bakom briljanta smartphone-pusslet Monument Valley är tillbaka med et soldränkt feelgood-äventyr om en tjej och hennes kärlek till djurriket...

0
GRTV spelar Alba: A Wildlife Adventure

GRTV spelar Alba: A Wildlife Adventure

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Det är den ytterst talangfulla lilla mikrostudion bakom Monument Valley-spelen som släppt nytt, ett äventyr dränkt i solsken och härliga semestervibbar - som heter Alba....Loading next content