Svenska
Gamereactor
recensioner
Age of Empires II: Definitive Edition

Age of Empires II: Definitive Edition

Adam återvänder till medeltiden med nyutgåvan av Age of Empires II och är en smula lyrisk över hur bra det står sig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag tvivlar på att jag är den enda här som växte upp med Age of Empires surrandes på datorn som ung. Kampanjer där vi följer historiska figurer som Jean d'Arc eller Genghis Khan och deras färd till makt, tillsammans med ändlösa timmar mot datorstyrda fiender i dödsmatcher eller när jag i spelets editor återskapade slag från Sagan om Ringen. Age of Empires II är en sann klassiker även om det saknade den där kompetitiva balansen från Starcraft eller humorn från Red Alert och nu har spelet återvänt i en ännu mer skinande from. Igen.

Om det skulle vara någon som är oerfaren med vad exakt Age of Empire II är så är det ett strategispel där vi fick spela över ett årtusende av historia. Vi går från att kontrollera klubbviftande barbarer till elitarméer med det finaste av stål i blodiga konflikter och vi måste se till att resurser som föda, guld, sten och trä hanteras av våra arbetare samtidigt som vi leder horder av krigare över vackert målade kartor och historiska platser. Det finns en uppsjö av taktiska val och enheter vi kan skapa för att vinna på land, på hav, ekonomiskt eller militärt och det är bara en kort summering av vad som gjorde Age of Empires II till ett så fantastiskt spel när jag växte upp.

Age of Empires II: Definitive EditionAge of Empires II: Definitive Edition
Det finns en uppsjö av uppgraderingar av grafiken. Vänster: Definitive Edition, höger: HD 2013

För den som kanske hängt på med på senare år så borde det inte vara en nyhet att vi 2013 redan fått en HD-remaster för Age of Empires II som kom med modernt mod-stöd, stöd för högre upplösningar, förbättrad AI och utökad multiplayer. Så vad är det Microsoft med hjälp av utvecklarna Forgotten Empires, Tantalus Media och Wicked Witch faktiskt gjort för att göra detta till den "definitiva" utgåvan? Faktiskt en hel del.

Detta är en annons:

Det första jag märker när jag startar upp en ny match, som britterna för jag har alltid älskat deras långbågeskyttar, är de nya grafiska tilläggen. Detta är inte bara så enkelt att vi har några nya sprites och aningen skarpare texturer på våra tvådimensionella arméer. Stilen och detaljrikedomen från tidigare är fortfarande där men putsad in till minsta detalj. Animationerna för alla enheter är betydligt lenare än tidigare. Det finns även mer atmosfäriska effekter som för belysning (en hel del "bloom" som vi kan stänga av om vi önskar) och dimma. Jag är imponerad över hur mycket vi kunnat lägga till utan att sabotera vad som ärligt talat fortfarande är ett vackert spel. Hantverket från 1999 håller fortfarande ihop och dessa bidrag förstärker snarare än ersätter arbetet Ensemble Studios skapade för snart 20 år sedan.

Age of Empires II: Definitive Edition
Arméerna ser alltid så prydliga ut innan man faktiskt hamnar i strid.

Något ytterligare som lagts till är en serie av små justeringar till spelmekaniken som allmänt förbättrar min upplevelse. Gränssnittet känns ganska rent och lättläst och jag kan köa byggandet av enheter även under tiden jag arbetar på en uppgradering, plus att allt jag arbetar på prydligt följs uppe i hörnet av skärmen. Så jag kan direkt se när min kö av svärdsmän är färdigproducerade istället för att bara lyssna på ljudeffekter (som alla har piffats upp för Definitive Edition) eller hoppa till min bas för att kolla upp saken. Jag har överlag mer kontroll över informationen jag behöver för att kunna erövra mina motståndare.

Spelets AI har också fått sig en uppgradering. Den hade redan fått sig vissa modifikationer i HD-utgåvan 2013 men mer arbete har lagts till för att göra motståndarna mer responsiva och känns inte orättvis som tidigare. Jag kunde inte längre vara lika passiv som tidigare på de lite lägre svårighetsgraderna och på högre behövde jag verkligen behöva öva upp hastigheten i fingrarna lite. Enheterna har också fått förbättrad förmåga för att hitta vägar, men detta är snarare på pappret då jag inte märkt någon markant förbättring. Sedan så känns det också som att den artificiella intelligensen fortsatt är ganska vild av sig och svårkontrollerad när jag väl har lett min armé till en strid och alla enheter springer omkring och bryter formationer direkt. En sak jag fortfarande känner är milt onödigt eller underutvecklat är handelssystemet som sällan kan brukas, detsamma med allianser med motståndarna. Detta känns fortfarande mera som en flerspelarkomponent. Valet att spela med äldre varianter av den artificiella intelligensen finns om vi skulle känna oss nostalgiska.

Detta är en annons:
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive EditionAge of Empires II: Definitive Edition
Definitive Edition är verkligen fyllt till bristningsgränsen med innehåll.

Flerspelarläget är något jag inte hunnit testa för mycket men även här har vi nyheter att nämna. Vi har nu dedikerade servrar och behöver inte oroa oss för P2P-problem som synkronisering eller dylikt och spelet stödjer matchmaking. Vi har även fått ett bevakarläge tillagt så vi kan hoppa in och beskåda andra spelares matcher om vi vill se på när vänner spelar eller bara spionera och sno tips från bättre spelare samtidigt som det nu finns inbyggt stöd för att streama direkt till Mixer om man nu skulle vilja det. Rankade flerspelarlistor finns också att ta del av och dessa kräver att våra datorer klarar vissa tekniska krav med ett prestandatest innan vi kan ta del av dessa. Så Definitive Edition tar flerspelarläget på stort allvar.

Angående dessa prestandatester så kan jag påpeka att jag finner spelet aningen krävande på sina punkter. För det mesta så flyter spelet på väldigt väl för mig och det är mest när det är enorma arméer som drabbar samman över kartan som jag egentligen tappar bilduppdatering under 60, men detta är om jag spelar utan 4K-uppdateringen installerad. Alla grafiska uppgraderingar finns kvar utan detta aktiverat, men med den inställningen ikryssad har vi mer högupplösta detaljer som låter kameran zooma in mer. Denna inställningen kunde stundtals nästan halvera min bilduppdatering under vissa spelstunder. Hade det varit ett modernare spel med mycket 3D och moderna effekter hade jag varit mer förstående, men när jag sitter på en ny Ryzen 9 3900X och ett GTX 1080 som fortfarande är ett bra grafikkort och stundtals hamnar under 60 i Age of Empires II känns det ibland märkligt. Och då spelar jag ändå bara i 1080p för stunden så jag hoppas på att uppdateringar kan räta ut vissa av dessa dalar i prestandan.

Age of Empires II: Definitive Edition
Det finns en massa kampanjer att ta del av, alla med olika mål och utmaningar.

Men även om vi inte hade haft dessa tekniska justeringar, förbättrade grafiken och till synes mer robusta flerspelarläget så är nog det absolut bästa med Age of Empires II: Definitive Edition allt innehåll. För inte nog med att Age of Empires II: The Age of Kings finns med, men alla expansioner, även de som släpptes till Age of Empires II: HD Edition efter 2013, finns inbakade hör. Så vi har nu tillsammans med Definitive Editions fyra (Kumaner, Litauen, Tatarer och Bulgarien) extra civilisationer 35 olika lag vi kan ta del av, många med unika byggnader, röster och enheter vi kan prova på. Vi har också absolut alla kampanjer som släppts, tillsammans med tre nya som följer de sista khanerna som försökte kontrollera Asien vilket gör att vi har 27 olika historier att spela om. Därtill har vi nu också historiska slag att återskapa och spela igenom. Bara detta gör att Age of Empires II: Definitive Edition är ett av de mest välmatade paketen vi kan skaffa inom RTS-genren med hundratals kvalitativa timmar vi kan lägga till och med innan vi ens rör flerspelarläget.

Det har varit uppfriskande att återvända till Age of Empires II igen. Fornstora dagar och minnen med hur jag och min lillebror häckade framför vardagsrumsdatorn och byggde arméer och utforskade historiska händelser kom sakta tillbaka under tiden jag provade på denna nyutgåva. Var den absolut nödvändig då 2013-versionen tekniskt sett räckte? Kanske inte, men jag uppskattar fortfarande arbetet som lagts på detta och jag kommer fortsätta min vinter åt att spela ut varenda kampanj som finns. Detta är utan tvekan den bästa samlingen för ett av de bästa strategispelen som släppts och det är till en inte alls så stor peng. Jag rekommenderar varmt.

Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Värdiga uppgraderingar, verkligen proppat med innehåll, underbar strategi
-
Märkligt krävande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content