Det har knappast gått någon förbi att staten Kalifornien, efter en två år lång utredning har skickat in en stämning mot utvecklaren Activision Blizzard gällande en rad olika lagbrott. Under den pågående utredningen har flera olika fall av sexuella trakasserier, diskriminering, mobbning och orättvisa löner - något som alltså är olagligt i Kalifornien sedan 2017 (California Equal Pay Act) uppdagats. Efter lång tystnad har nu olika personer inom och runt företaget uttalat sig kring stämningsansökan och till viss del även om sitt egna ansvar i det inträffade. Det skall dock sägas att dessa uttalanden har skett på olika sätt, vissa publikt, andra internt som sedan har läckt.
Först ut var Blizzards högsta chef, J. Allen Brack, endast underställd Activision Blizzards CEO, Bobby Kotick. I ett numera läckt email gick han internt ut med att han fördömer allt vad "bro-culture" innebär och att han har spenderat hela sitt liv åt att motverka ett sådant beteende. Att hans eget anseende här är rent. Ett anseende som dock nu har fått sig en rejäl buckla i plåten efter att ett elva år gammalt filmklipp har börjat cirkulera på internet där företagspresidenten inte riktigt verkar leva som han lär. Viktigt att belysa är också att Brack är en av de personer som pekas ut i stämningsansökan för att inte ha tagit till effektiva avhjälpande åtgärder när anmälningar från utsatta kvinnor har kommit in via HR. I dokumenten framgår det också att Blizzards tidigare senior creative director, Alex Afrasiabi var en av de som anklagades för flertalet trakasserier. Brack skall verbalt ha varnat Afrasiabi vid åtskilliga tillfällen, sagt till honom att sluta men eftersom ingen åtgärd togs fortsatte han med att fälla nedsättande kommentarer, sexuellt trakassera och tafsa på kvinnliga anställda.
Samtidigt har Frances Townsend, Executive Vice President for Corporate Affairs och tidigare rådgivare åt George W. Bush, som anslöt till Activision Blizzard så sent som i mars i år skickat ut ett helt annat mail till de anställda. Ett mail som målar upp stämningsansökan som absurd, kontextlös, förvrängd, fylld av faktafel och som ger en falsk bild av bolaget.
En av grundarna till Blizzard och Bracks företrädare på presidentposten, Mike Morhaime har en annan syn på det inträffade. I ett öppet brev ber han om ursäkt för att han misslyckats med att skydda sina kvinnliga medarbetare och att han därmed har svikit dem. Morhaime var på företaget i 28 år och under den tiden försökte han dagligen att skapa en arbetsmiljö som skulle vara säker för alla, oavsett kön eller etnicitet. Han erkänner nu att han misslyckades med det målet. Han säger också att det här är något som länge har existerat i branschen och att det är dags för förändring. Att vi kan göra så mycket bättre och se till att alla är välkomna och på samma villkor.
Enligt nuvarande Blizzard-anställda är detta uttalande dock "100 % bullshit" och ren och skär efterhandskonstruktion. Josh Allen har gått ut offentligt och sagt att den tidigare chefen absolut visste vad som pågick. Så här säger han om Morhaimes uttalande:
"He knew. He did nothing. Don't get me wrong, current leadership is fucking up hard right now too. But please don't believe for a second that the culture that allowed all of this to happen for the last couple of decades was somehow built by the guy who's been in charge for 3 years."
En kvinnlig anställd, som vill vara anonym går också ut och sågar påståendet om att Morhaime inte skulle ha vetat om situationen. Hon skickade själv ett mail till honom och pekade ut en person som precis hade blivit befordrad trots att han stod för precis allt det där som Morhaime nu förkastar. Hon skrev även i samma mail att den typen av anställda i långa loppet kommer att kosta företaget pengar och beröva det på sitt goda rykte. Som det ser ut just nu hade hon ju helt rätt i det antagandet men nu väntar förstås en rättegång och med tanke på att stämningen skickades in nyligen så lär det ta ett ett tag och det är väl ingen vild spekulation att gissa att det kommer att hinna rulla åtskilliga huvuden på Activision Blizzard innan dess.