Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Senua's Saga: Hellblade II

5 Snabba: Senua's Saga - Hellblade II

Den brittiska spelutvecklaren Ninja Theory som ligger bakom spel som Heavenly Sword och Enslaved: Odyssey to the West har jobbat hårt sen de offentliggjorde sitt kommande spel 2019. Sen det första spelet Hellblade: Senua's Sacrifice släpptes 2017 och som senare fick höga betyg runt om i spelvärlden har en längtan efter en uppföljare stått på dom flesta av oss önskelista. Nu börjar stunden närma sig och suget är enormt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Äntligen en uppföljare till Hellblade: Senua's Sacrifice! Det var verkligen en favorit på min Playstation! Kommer jag som Playstation 5 ägare kunna fortsätta mitt äventyr med Senua?
Det är nu jag blir en budbärare av ytterst tråkiga nyheter min vän. Senua's Saga: Hellblad II kommer tyvärr bara att släppas till Xbox Series X/S och PC. 2018 blev nämligen spelutvecklaren bakom spelen, Ninja Theory uppköpta av Microsoft för den nätta summan av 117 miljoner dollar. Och vi vet alla att när en konsoltillverkare köper ett spelbolag så vill de gärna inte dela med sig av frukten av deras arbete i slutändan. De har alltså helt missat Mora Träsk budskap och alla Playstationägare blir alltså snuvade på konfekten. För Xboxägare med Game Pass blir det desto roligare, för spelet kommer släppas direkt på Game Pass vid releasen. Så grattis till alla krysslådeägare!

Senua's Saga: Hellblade II
Grafiken får en att undra om det är spelgrafik eller en video av skådespelerskan. Sjukt snyggt!

Vad kan vi förvänta oss då rent tekniskt med spelet?
Senua's Saga: Hellblad II är ett av de första spelen till Xbox som utvecklas med Unreal Engine 5 och det vi fått se är verkligen helt otroligt i grafikväg. Fotorealism är väl det ord som beskriver det bäst och jag ställer mig själv frågan hur mycket snyggare ett spel kan bli eller har vi kommit till punkten där det tar stopp nu? Ninja Theory har i alla fall satt ribban på toppen nu och det får mig att fantisera om andra spel jag skulle vilja uppleva med samma realism. Skaparen av studion har kaxigt sagt att med denna uppföljare kommer Hellblade: Senua Sacrifice se ut som ett Indie-spel och jag får väl säga att jag längtar att se om det är rätt det han säger eller om det bara är övermod som talar. Sen är det inte bara grafiken som det jobbats hårt med, ljudet är också en viktig del av spelupplevelsen.

Spelet upplevs bäst med lurar där rösterna som ekar i Senuas huvud, The Furies, blir de som ekar i ditt. Du får känna på hur det är på första parkett att lida av en psykos och där rösterna slåss om din uppmärksamhet. De har jobbat med binaurala vågor av ljud som gör att den som lyssnar med hörlurar får en känsla av att befinna sig i ett utrymme i 3D, där varje ljud får dig att känna vad Senua känner och upplever. Där ljudet gör spelet levande. Och på tal om ljud så kommer vi få njuta av ett riktigt ljuvligt soundtrack då bandet Heilung fått det gedigna jobbet att skapa ljuva toner för vårat äventyr på de karga klipporna på Island. Och det kan ju inte bli mer passande att detta vikingaäventyr blir till tonerna från Heilung som gör folkmusik baserad på text från runor från järnåldern och vikingatiden.

Detta är en annons:

Men jag har inte spelat första spelet, kan jag ändå njuta av uppföljaren och hänga med i historien?
Nja, här skulle jag väl säga att du nog borde passa på att spela Hellblade: Senuas Sacrifice innan det andra spelet anländer för detta äventyret tar vid där det andra slutar. Det är trots allt en fortsättning och det kommer bli som att läsa en halv bok om du bara hoppar rätt in i hennes saga. Man vill ju veta vem, var och hur och framförallt varför i en historia och jag misstänker att om man bara slänger sig med huvudet före så kommer det mest ge en mer frågor än svar. Så börja du i rätt ände, så får du veta hela historien. Och för bara ynka 30 kronor som spelet just nu kostar på Steam så är det trots allt inte mycket att fundera på, eller hur?

Vad är det då för spel vi kommer få? Vad handlar det om?
Precis som i tidigare spel utspelas äventyret i tredje person. Det är ett rent action-äventyr och denna gång har det lagts ännu mer krut på striderna än föregångaren och ett helt nytt stridssystem finns att se fram emot. Skådespelerskan Melina Juergens som spelar Senua har legat i hård stridsträning för att göra stridsscenerna så verklighetstrogna som möjligt och vi kommer att se fram emot en bredare variation av fiender i denna delen.

Som tidigare kommer vi möta pussel att lösa som kommer hålla oss på tårna vilket alltid är en skön paus ifrån att ständigt svinga knogarna blodiga, att få låta de små grå jobba istället. Det kommer vara en lite äldre Senua som vi möter denna gången, en mognare kvinna som sakta börjat lära sig att leva med sina röster, sina Furies som ekar i hennes huvud. Hon har lärt sig att kontrollera dom så gott det går men de finns självklart där i bakgrunden viskande.

Det luktar nordisk mytologi lång väg och vi befinner oss i ett iskallt Island någon gång under slutet av 900-talet. Det är tanken på hämnd som tagit oss hit, jakten på vikingarna som plundrade hennes by. Det kommer bli en blodig kamp mot tyranneri men även emot sina egna inre demoner.

Detta är en annons:
Senua's Saga: Hellblade II
Av trailern har vi sett att det brinner friskt på Island. Kanske bäst att packa ner en Bullens korvburk i packningen?

Okey, du har sålt in det bra. När kan jag lägga vantarna på det då?
Spelet kommer att ha release den 21 maj och kommer då släppas på Xbox Series X/S och till PC. Det kommer även släppas på Game Pass från första dagen och i USA kommer det kosta 49,90 dollar. Vad det kommer kosta här i Sverige är dock inte avslöjat än men vad vi där emot vet är att spelet endast kommer släppas digitalt .

Relaterade texter

Senua's Saga: Hellblade IIScore

Senua's Saga: Hellblade II

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Joakim har till slut låtit rösterna i sitt huvud segra, och de förkunnar att Senua's Saga Hellblade II har en hel del positivt att erbjuda i sitt annars välfyllda hav av mörker och misär...Loading next content