Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Pikmin 4

5 Snabba: Pikmin 4

Nu när Pikmin 4 släpps senare i sommar passar vi på att svara på fem snabba frågor om vad vi kan förvänta oss av plantfolkets färgglada återkomst...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Så det är äntligen ett nytt Pikmin på väg! Kommer jag att kunna återse alla mina gamla favoritplantor?
Om det är Pikmins du menar när du säger favoritplantor så är svaret absolut ja! Enligt en bild som använts i marknadsföringen för Pikmin 4 kan vi nämligen se att samtliga typer av pikmins återvänder till seriens fjärde del.. Du kan således se fram emot att bossa runt både gula, blå, röda, lila, vita, bevingade och mörkgråa stenpikmins som på den gamla goda tiden. En helt ny typ av ljusblå pikmin har dessutom visats upp och ser ut att besitta speciella iskrafter som kommer till användning när du vill frysa ner vissa hinder som vattendrag eller fiender. När vi ändå pratar om nya följeslagare så kan jag också glädja dig med nyheten om den nya hundliknande varelsen Oatchi som också följer med dig på resan och som kan vara till nytta på många olika sätt under äventyrets gång.

Vad menar du med "Många olika sätt"? Du kan inte bara släppa bomben om att jag får en hund i Pikmin 4 och sen inte berätta vad jag får använda den till. Förklara dig!
Jösses, förlåt. Jag trodde inte att du var så galen i hundar. Jag tycker själv, precis som Petter, att katter är de högre stående varelserna men visst ska jag förklara. Oatchi är betydligt större än dina små pikmin-vänner och används i regel i situationer då lite mer styrka krävs för att säkra dina framsteg. Du kan till exempel beordra den till att rusa fram och tackla sönder barriärer i stil med stora lerkrukor som står i vägen för din framfart. Din pälsklädda vän har också förmågan att med en styrka av tio pikmins att frakta besegrade fiender tillbaka till ditt rymdskepp eller fungera som riddjur för dig och dina plantvänner. Den här hunden räds dessutom inte vatten utan tar mer än gärna med dig och dina små följeslagare på en simtur över ett illasinnat vattendrag. Precis som för verklighetens hundar spelar Oatchis nos också en viktig roll och med hjälp av den kan du få vittring på viktiga föremål och i en trailer till Pikmin 4 kan man se hur förmågan används för att spåra upp en strandsatt rymdpilot djupt inne i en grotta.

Pikmin 4
I mångfald ligger styrka! Ju fler Pikmins vi rekryterar, desto större stordåd kan vi uträtta!

Det låter som en väldigt duktig hund som jag kommer att tillbringa mycket tid med! Men vad kan du berätta om världen i Pikmin 4?
Det råder fortfarande visst hemlighetsmakeri kring vilka banor som vi kommer att få spela men mycket tyder på att åtminstone en av dem är satt till någon typ av förskola där vi, som de pyttesmå piloterna vi är, kommer att få utforska en jättelik lekplats. Här kan vi se stora klätterställningar, rutschkanor, färgade bildäck och en massa leksaker. Ute på banorna kommer vi att kunna plocka på oss ett gäng skatter som vi sedan får använda våra pikmins samarbetsförmåga för att frakta tillbaka till vårt rymdskepp. Bland dessa värdesaker kan vi till exempel se olika typer av leksaker, kikare och frukter och bär. Sen finns där också en nivå som mer liknar en trädgård där krukor och diverse redskap ligger utspridda. Troligtvis kommer fler banor dessutom att avslöjas längre fram eller åtminstone när Pikmin 4 faktiskt släpps. Något annat som vi fortfarande vet väldigt lite om är att det kommer att vara möjligt att ta sig an världarna på natten. När timmen är slagen ser de annars så söta fienderna ut att gå in i ett mycket mer aggressivt läge med lysande röda ögon och allmänt hotfullt beteende. Vad det innebär rent praktiskt hoppas vi få reda på längre fram.

Detta är en annons:

Men du, vad gör jag egentligen med mina pikmins? Är de bara söta följeslagare eller tjänar de ett syfte?
Jag skulle säga både och! De är både söta och tjänar flera syften. Tänk dig att du spelar som en gruppledare och att du ska utforska en värld, besegra stora fiender och utföra diverse uppgifter. En gruppledare är ju inte speciellt mycket värd utan sin grupp och det är där som det färgglada plantfolket kommer in i bilden. Din styrka ligger i hur många pikmins som du faktiskt har med dig och vad deras olika förmågor tillåter dig och gruppen att uträtta. Med dina pikmins kommer du till exempel att kunna bygga broar och klätterväggar för att underlätta framfarten men de används också i stridens hetta då du som gruppledare tar på dig rollen att kasta dina undersåtar på olika monster. Gruppen är starkare ju större den blir och med tillräckligt många följeslagare har du möjligheten att bära större skatter och flytta tyngre hinder. Hur du väljer att använda dem baserat på deras olika förmågor kan också spela en avgörande roll för varje färg kommer med en speciell kraft. Det är samtidigt värt att tänka på att en pikmin inte är odödlig utan förvandlas till ett litet spöke som sedan försvinner när den tagit för stor skada. Ta hand om dina pikmins så tar dina pikmins hand om dig.

Pikmin 4
Med Oatchis hjälp kan vi sniffa rätt på allt från skatter till försvunna piloter. Den pälsklädda gosegrisen kan dessutom bära runt på oss när våra stackars fossingar behöver vila.

Vad roligt ändå att få ha så många olika vänner i Pikmin 4! Men kan i verkligheten då? Hur många verkliga vänner får jag ta med mig på resan och hur mycket vänskapligt utrymme kräver spelat av min hårddisk? När kommer det för resten? Snart hoppas jag!
Nu får du lugna dig med frågorna en stund. 5 Snabba heter artikeln och nu bakade du in tre frågor i en. Jag ska inte vara petig men nästa gång får du skärpa till dig. Finns det hjärterum finns det stjärterum brukar det ju heta och jag kan faktiskt glädja dig med att du åtminstone kommer att kunna ta med dig en vän ut på äventyret. Om det handlar om att spela igenom hela Pikmin 4 i någon typ av samarbetsläge eller något som snarare lutar mot minispel-hållet vågar jag dock inte svara på riktigt än. När det kommer till din stackars hårddisk kan jag meddela att detta är ett ganska stort spel när det handlar om Nintendo Switch-mått. Pikmin 4 ligger nämligen på stadiga 12 gigabyte, vilket inte är så långt ifrån storleken på Zelda: Breath of the Wild som tar upp strax över 14 gigabyte. Det är alltså ett stort spel vi har att göra med och jag förmodar att både du och jag ser fram emot att ta reda på vad det kan tänkas innehålla i sin helhet när det släpps på marknaden den 21:a juli i år.

Relaterade texter

8
Pikmin 4Score

Pikmin 4

RECENSION. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Johan har räddat skeppsbrutna, samlat skatter och tampats mot monster tillsammans med det plantbaserade pikminfolket. Kan Nintendo leverera ännu en gång?



Loading next content