Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Monster Hunter: Wilds

5 Snabba: Monster Hunter: Wilds

Olof sammanfattar allt vi vet om Capcoms nästa stora monsterdräpare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

World, Rise och nu Wilds? Hjälp mig att reda ut Monster Hunter-begreppen. Är detta bara en temporär avstickare från den numrerade huvudserien?
Nej, är det korta svaret. Det längre svaret är att serien skippade numreringen efter 2013 års Monster Hunter 4, och World från 2018 var den senaste "mainline-titeln" i följetången. De något mindre, mer strömlinjeformade och linjära äventyren kallade Monster Hunter: Rise, ursprungligen släppta till Nintendo Switch, är dock att betrakta som sidospår. Kommande Monster Hunter: Wilds är däremot den stekhett efterlängtade uppföljaren till det över sex år gamla Monster Hunter: World. Alltså en monsterdräpar-titel med Capcoms fullblodsbudget i ryggen och siktet inställt enbart på nästa generationers konsoler och PC (med fullt stöd för crossplay!). Precis som i föregångaren handlar det i Wilds om helt öppna världar med vilda monster som ska spåras upp, jagas ikapp och övermannas. Denna gång i ännu öppnare, ännu vildare och dynamiska världar. Om man får tro utvecklarna, i alla fall.

Monster Hunter: Wilds
45 minuter långa strider - here we go!

Men hur "wild" är Monster Hunter: Wilds, egentligen? Är det monstren det anspelas på?
Om vi antar att det är monstren som åsyftas så har Capcom faktiskt en del nya system på gång för att göra dem extra verkliga och vilda. Arterna delas upp upp i kött- och växtätare, och de ska kunna interagera med varandra - både inom och utanför arten - på helt nya sätt. Man har bland annat observerat ett gäng mindre djur som hoppade på och "hjälpte" spelaren med ett större skadat monster, för att de då trodde sig då ha en chans på bytet. Spelaren ska även själv kunna vara med och påverka dessa interaktioner mellan arterna på lång sikt. Säg att man har ihjäl alla monster som vanligen utgör byten för en köttätare inom ett område, då kommer denne att bege sig iväg för att söka upp nya byten på andra platser. De territoriella förändringarna kommer sedan att vara beständiga, och inte bara återställas så fort spelaren rört sig vidare på kartan. Bortsett från att ingen art kan dö ut, då, och att monster kommer stanna kvar på en plats om något specifikt uppdrag behöver dem där.

Monster Hunter: Wilds
Får du också Dune-vibbar?
Detta är en annons:

Är omgivningen lite "wild" den med?
Det kan man säga, i alla fall om man räknar dynamiskt väder och mer interaktiv omgivning. Förstnämnda inbegriper inte enbart dag- och nattcykel, utan även väderfenomen som sandstormar, regn, åska och blixtar, vilka alla påverkar både en själv och monstrens beteenden på olika sätt. Vissa växtätare kan bli rädda och fly hals över huvud när en plötslig blixt träffar en buske och sätter maten i brand, medan somliga köttätare blir starkare av dem och snarare vill bli träffade. Samtliga jaktmarker ska dessutom existera i två utföranden: en karg och skräckinjagande där monster jagar efter begränsat med mat och resurser; en lugn och frodig där monstren lever i harmoni, full av liv och glädje. Den mer interaktiva omgivningen handlar om en högre frekvens av potentiella fällor i omgivningen, så som lösa klippblock som kan orsaka plötsliga stenras. Dessa kan med fördel aktiveras med det för Monster Hunter: Wild sprillans nya Hook Slinger-vapnet. Något som för oss in på...

Utrustas vi med några vilda vapen och färdigheter, kapabla att tackla den nya, vilda världen?
Nyheten för Monster Hunter: Wilds strider kallas Focus Mode. Dels fungerar det lite som ett aim down-sikte vilken hjälper en att bättre precisera attacker och blockeringar, dels kan den användas för att hitta och markera monsters svaga punkter - något som enligt Capcom medför att "spelare av alla olika kalibrar" ska kunna ta sig an spelets action. Hintar de alltså om en något mer nybörjarvänlig upplevelse? Möjligen. Förutom detta har vi även fått se exempel på hur nämnda Hook Slingern kan användas. Med hjälp av denne kan vi sömlöst plocka upp saker medan vi rider på springaren Seikret; vi kan även aktivera fällor från dess rygg och, kanske störst av allt - ridande "drive-by-attacker" verkar göra entré i serien. Det återstår att se hur stor roll dessa får, dock.

Monster Hunter: Wilds
Din kompanjon är Palico, ett kattdjur. Marcus spinner av glädje.

Hittills har vi fått rätt knappt med information, när kan vi vänta oss mer?
Lanseringen "något gång 2025" är ju inte så värst långt bort, men det finns inget direkt som hintar om en eventuell uppskjutning, trots att inget exakt datum spikats än och informationen om spelet fram till alldeles nyligen varit i det magraste laget. Tvärtom. Seriens producent Ryozo Tsujimoto dök upp i egen hög person på Geoff Keighleys konferens Summer Games Fest härom veckan, och berättade där att Monster Hunter: Wilds kommer att vara spelbart för besökare på årets Gamescom-mässa i Köln, den 21-24 augusti. Det låter onekligen betryggande, och personligen sätter jag mina pengar på att vi kommer få ett lanseringsdatum i samma veva.

Detta är en annons:

Relaterade texterLoading next content