Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Assassin's Creed Mirage

5 Snabba: Assassin's Creed Mirage

Snart är det dags att dra ner huvan över ansiktet och slipa knivarna för att göra Bagdads trånga gator otrygga för översittarna. Marie har synat det kommande spelet närmare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jahaja! Håhåjaja... Ännu ett till. Kan vi förvänta oss samma gamla Assassin's Creed vi sett de senaste åren?
Ja och nej. Visst kommer vi som vanligt spela som en av de mästerliga lönnmördarna i The Creed men till skillnad från de senare titlarna så tar utvecklarna ett stort steg tillbaka till rötterna denna gång och vi som är gamla fans av spelserien kommer känna igen oss lite mer i hur det var i de tidigare spelen. Vi kommer till exempel inte att kunna välja karaktär längre och inte heller välja dialoger för att styra äventyrets utgång. Det ska även kretsa mycket mindre om mytologi och de där gudaliknande styrkorna som ens karaktär kunde ta del av i till exempel Odyssey och Valhalla. Denna gång kommer spelet ha fokus på själva lönnmördandet som var själva poängen i seriens begynnelse.

Assassin's Creed Mirage
Möt Basim, tvålfager småtjuv som gått och blivit blivit lönnmördare.

Alltså diskreta lönnmord med finess utan att synas. Det blir alltså dags att åka på läger nu på semestern för att träna upp sig på att vara ett med omgivningen, att smyga och förfölja sitt offer och även tjyvlyssna för information igen. Ryktessystemet kommer även på återbesök i Mirage och det betyder att ju mer väsen du gör under din framfart desto mer ökänd kommer du bli för vakterna runt om i spelet vilket i slutänden gör det svårare för dig. Det ryktas även att både tjuvar och legosoldater kommer tillbaka ifall man behöver en hjälpande hand under uppdragen och det tackar vi ju inte nej till. Spelet verkar ha fått gå på något av en diet, en rejäl bantning både när det gäller speltid och karta men även när det gäller skills som verkar hamna på runt 15 olika bara och som svensk får jag väl säga att jag gillar detta nya lagom.

Vi har fått uppleva många episka äventyr i serien, allt från antikens Grekland, franska revolutionen till vikingatiden. När och var utspelas Assassins Creed Mirage?
Denna gång utspelar sig spelet under åren 861 i Irak, närmare bestämt i den myllrande staden Bagdad. Vi kommer få utforska stadens alla fyra distrikt och känner vi utvecklarna rätt kommer vi få njuta av en perfekt uppbyggd och korrekt historiskt Bagdad så som staden verkligen såg ut när det begav sig. Jag misstänker att vi kommer att få ta del av ljuden från moskéerna och folkvimlet och doften av myrra och exotiska örter och kryddor som om vi befann oss på platsen själva.

Detta är en annons:
Assassin's Creed Mirage
Det är ju inte lite man ser fram emot att smyga runt och lönnmörda intet ont anande översittare.

Kartan kommer denna gången vara betydligt mindre än vad vi blivit vana vid och större delen av spelet utspelas i just Bagdad och områden runt om staden. Fortet "The Alamut" kommer också finnas att utforska enligt rykten. Medans de senaste spelen i serien kunde skryta med sin "open world" som egentligen bara blev för stort för oss spelare att orka med, med tusentals sidouppdrag och mil av yta att utforska kommer Mirage gå ifrån lite av den öppna världen. Visst står det fritt att utforska sin omgivning men uppdragen kommer vara mer genom att följa en röd tråd utan den totala friheten och det får jag väl säga att jag ser fram emot.

Vi är vana vid evighetsgameplay på Assassin's Creed-spelen och det har inte varit ovanligt att spela över 200 timmar i äventyrsspelet. Hur långt beräknas Assassins Creed Mirage vara?
Om du även förväntade dig 200 timmars speltid med att klättra upp för torn och lönnmörda på heltid i Mirage får du tänka om. Denna gång har utvecklarna kortat ner äventyret väsentligt genom att lyssna på spelarna som gnällt att både Valhalla och Odyssey varit för långt och spelet kommer istället ligga runt 20-30 timmar denna gång. Just det här med speltid är lite av en åsiktsdelare, vissa vill att spel ska kännas evighetslånga medans andra delen tycker det räcker kort och gott med just 30 timmar, och det verkar som den senare gruppen blev vinnarna i denna fråga.

Vi har fått njuta av att spela karaktärer som Ezio, Kassandra, Eivor och Altair. Vem får vi spela som denna gång?
Denna gång får vi bekanta oss med ett känt ansikte, iallafall för oss som spelade Assassin's Creed Valhalla, nämligen Basim Ibn Ishaq. När vi sadlar rollen får vi styra som en ung Basim i hans tidiga tjugo och följa hans utveckling från en simpel gatutjuv till en mästerlig lönnmördare. Från början var det meningen att äventyret med Basim skulle bli ett DLC till Valhalla men tack och lov tänkte utvecklarna om och istället kommer vi få Mirage där vi kan smyga i skuggorna, springa längst hustaken med vår örn seglande över oss och förfölja våra tilltänkta offer på bästa assassin-sätt.

Detta är en annons:
Assassin's Creed Mirage
Inte ens en romantisk picknick är helig för den där Basim. Alla ska dö.

Jaha, det låter ju bra men när kommer spelet ut då? Och till vilken konsol?
Mirage kommer släppas den 12 Oktober i år om man ska tro på ryktena och om allt kommer gå som det ska utan en massa förseningar. De som sitter på en Playstation 4, Playstation 5, Xbox Series X/S, Xbox One och PC kommer få hänga med på ett redigt äventyr i höst. Ni andra får spela Candy Crush istället eller kanske på ett munspel för att fördriva tiden.

Relaterade texter

Assassins Creed MirageScore

Assassins Creed Mirage

RECENSION. Skrivet av Marie Liljegren

Någonstans hörs ljudet från en santur, ett stränginstrument som får en att transporteras till en svunnen tid i ett annat land där du sitter med din handkontroll i ditt...Loading next content